OmgekeerdeZeefIn mijn twee eerdere blogs over het filteren met de Crielzeef heb ik al uitgelegd hoe de werking hiervan is. Ik had ook al verteld dat ik er graag een zou maken in mijn filterlijn met ronde vaten. Met het zachte winterweer kon ik niet wachten tot het voorjaar en daarom heb ik, met de aanwijzingen van Martien Claessens, nu al mijn zeef kunnen bouwen. Ik wil graag door middel van een fotoreportage mijn ervaringen met u delen.

Het hele projectje is een kwestie van meten, meten en nog eens meten, want dat is weten

Men neemt een Volkernplaat, in de volksmond Trespa genoemd. Hier teken u de maat op af en zaagt de plaat langs de lijnen. U moet uiteraard twee van deze Vervolgens zet u deze op elkaar vast met lijmtangen en boor hier drie gaten in voor de RVS draadeinden.

2

Gezaagd en geboord

Hierna bevestigd u de aluminium U-profielen op de schuine kant van de driehoek. Hier komt later de zeef in te hangen. Denk er om dat u de U-profielen naar elkaar toe laat kijken wanneer u deze bevestigd! Dus kijk eerst even of dit zo is voor u de tweede vastzet!

4

Weer een stapje dichterbij

Hierna plaatst u de RVS draadeinden op de juiste maat gemeten van uw zeef-breedte. U ziet de rolmaat liggen, deze ligt er niet zomaar! Het hele projectje is een kwestie van meten, meten en nog eens meten, want dat is weten…

5

Meten is weten

Ook kan ik adviseren om een break te nemen want u kunt zich makkelijk vergissen. Vandaar de foto hieronder!

6

Een afgemeten glaasje

Terwijl u pauze neemt kan ik nog wel even vertellen dat onder het U-profiel een stukje volkernplaat moet komen om de ronding te krijgen in mijn ronde vat. Tevens dient dit als “afsluiter” van de zeefkamer, door de foto’s heen zult u mij beter begrijpen. Dit plankje steekt ongeveer 7 cm aan de voorkant uit om de beluchting te kunnen plaatsen. Maar eerst ga ik de beugels plaatsen boven op de zeefhouder, want passen en meten kun je het best doen met twee handen.

8

Hier wordt de onderzijde mee afgedicht

Het “rond maken” heb ik als volgt gedaan, ik heb een stuk karton genomen dit bevochtigt, tegen de ronde kant van het vat gedrukt, dubbel gevouwen en daarna geknipt en gepast, daarna het volkernplaatje uitgezaagd.

9

Creatief met karton

10

De ronding zit er in!

Hierna heb ik gaten in het plaatje geboord om de luchtbuis te kunnen monteren met Tie Wraps. Ook heb ik de binnenranden van de zeefhouder met waterslang en cv isolatiemateriaal dicht gemaakt. Dit moet, omdat je het nooit helemaal sluitend krijgt. De reden hiervoor is dat er geen water via de zijkanten naar binnen komt. Immers dat water komt niet eerst door de zeef = vervuiling!

11

Afdichting is noodzakelijk

Onderaan de voorzijde van de zeef is de luchtbuis gemonteerd om de luchtbellen zachtjes langs de zeef omhoog te laten lopen.

13

Borrelbuis

Tot slot nog een foto van de in gebruik genomen zeef-opstelling. U ziet dat aan de voorzijde luchtbellen omhoog komen. Dit hoeft niet hard te gaan, maar een geleidelijke stroom van lucht is onontbeerlijk. Dit voorkomt namelijk dat de zeef snel verstopt raakt, op deze manier kunt u nog eens een weekje op vakantie zonder de zeef te spoelen!

15

Klaar is Engel!

Ik wens u veel succes met het bouwen. Voor vragen sta ik altijd open!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

17 reacties

 1. ik lees af en toe de trespa giftige stoffen af zou geven aan het water. Hoe zit dat nu precies?

 2. ben ook van plan een dergelijke crielzeef te maken waar kun een zeef aanschaffen en welk type (dichtheid van de zeef) is het beste toe te passen. welke afmeting is het meest verstandig?

  alvast bedankt voor de reactie

 3. nog even een aanvulling op bovenstaande vragen.
  is er een bepaalde hoek wenselijk? het lijkt me dat de crielzeef niet te groot mag zijn t.o.v. de vortex anders raak je de werking daarvan helemaal kwijt.

 4. Heren bedankt voor uw reactie tot zover!
  Overigens wanneer u het in werking wilt zien kunt u altijd eens een afspraak maken. Mail mij dan persoonlijk: engelkromhout@koiquestion.com

  @M@rk, het zou kunnen maar ik heb het nog nooit gehoord. Tevens weet ik dat dit vaker gebruikt wordt voor hetzelfde doel.

  @Sergio, Hij draait nu 14 dagen op mijn vijver. Ik kan niet zeggen dat het beter is voor mijn vijver. Wel kan ik zeggen dat er veel vuil ligt op de bodem van de ton. En er is een lichte daling van het weinige aanwezige Amoniak. Deze is structureel gezakt van 0.008 tot 0.005 (seney).

  @Stephan, Mijn zeef is 65/38 cm en is 200 mu. Uit verschillende testen is gebleken dat 100 mu te dicht is. Bij de dealers kun je zo’n zeef verkrijgen, maar niet iedere dealer heeft die service.

  @ Hoeveel graden de hoek moet zijn weet ik niet precies, het is een beetje een kwestie van gevoel. Uiteindelijk is het allemaal getest door Hobbyisten. Overigens de werking van een Vortex gaat met een zeef compleet verloren. Maar hoe belangrijk is dat wanneer er toch geen vuil doorkomt groter dan 200 mu?

 5. Voor wat betreft de gif vraag over Trespa. Ik vond bij nader denken mijn antwoord toch iets te kort door de bocht. Ik kom hier later op terug nadat ik het goed uitgezocht heb. Voorlopig laat ik de platen er in hangen, maar zoals gezegd, ik kom hier op terug!

 6. Hey Engel,

  Nu we het toch over de giftigheid van trespa hebben, hoe zit dit dan met de aluminum u-profielen die je hebt gebruikt?

  En nog een opmerking: wat zegt jou een verandering van 0.008 naar 0.005 mg/l vwb NH4+? Een vuiltje op je sensor of de range van nauwkeurigheid zal veel groter zijn dan die drie duizendsten van een miligram per liter!

  • Jeroen Van Gaalen on

   Zou het niet zo zijn dat een eventueel toxiciteit van trespa danwel aluminium in deze hoeveelheid verwaarloosbaar klein is? De eventueel giftige stoffen lossen heel langzaam op in het water en het water wordt regelmatig ververst. Wel interessant vraagstuk!

 7. Ok Engel, ik wacht even af,
  Op het internet zweeft rond dat het giftig zou zijn. Maar ik heb wel het gevoel dat iedereen elkaar napraat en niemand weet hoe het nu echt zit. (ook ik niet). Uiteraard zou het jammer zijn als de vissen er iets aan overhouden door een evt verkeerde materiaalkeuze.

  Giftigheid van aluminium zal wel meevallen, blikjes frisdrank zijn ook (deelts) van aluminium meen ik.

 8. Hallo Engel

  De zeef draait dus al twee weken. Dan kunt u dus wel vertellen of deze dicht slipt, hoe vaak wordt de zeef schoon gespoten, staat de zeef op een bodemdrain of skimmer, wordt er nog gevoerd, inhoud vijver en hoeveel vis ? Het zijn veel vragen maar zijn allen van invloed op de werking. Ik had namelijk in mijn vortex destijds een rvs gaas van boven tot onder en de volle breedte, ook wist ik dat ik lucht nodig had zodat de “zeef” niet dichtslippen. Het was hoog zomer en het fijne zweef vuil vierde hoogtij. Ik glunderde nog toen het een half uur optimaal zijn werk deed en daarna bleef ik het ding schoon spuiten omdat die constant geen doorstroming meer had.

  Gr Sergio

 9. @Bram, Ik kom terug op de giftigheid van Trespa in water in een volgend blog. Voor wat betreft de giftigheid van aluminium, denk ik dat het net zo te verwaarlozen is als die drie duizendste op mijn seney. Overigens besef ik dat het feitelijk niets is, maar ik constateerde deze daling vrij snel kwam na de zeef te hebben geplaatst! Een ieder die verstand van aluminium heeft nodig ik van harte uit om uit te leggen waarom ik zo snel mogelijk deze geleiders moet verwijderen. Want dan treed er voor iedereen weer een leermoment op.

  @Jeroen, ik denk dat jij gelijk hebt, maar dat is ook wel de vader van de gedachte….

  @Mark, heb geduld, de waarheid is aan mij;-)

  @Sergio, De zeef slipt nu nog niet dicht. Mijn ervaring met de zomer is dat ik om de 3 a 4 dagen moet spuiten. Maar omdat ik in de zomer elke dag de filter leeg laat lopen spuit ik hem meteen even schoon, dus geen werk en geen last. De vijver is 25 m³ 7 Koi, geen voer, hoewel zij nog steeds aan het grazen zijn langs de wand!

 10. Bas van der Hulst on

  Voor wat betreft de invloed van aluminium in een aquatisch milieu heb ik altijd begrepen dat aluminium onderdelen zoveel mogelijk vermeden moet worden, omdat hier zinkdeeltjes uit vrij zouden komen.
  In jouw toepassing gaat het misschien om een te verwaarlozen hoeveelheid, maar ik zou persoonlijk op safe gaan en kiezen voor roestvaststaal/inox.

  Wat wel een puntje van aandacht is, is dat je bij een behandeling met kp de crielzeef uit het systeem haalt. Door kp vallen de gaten in het aluminium.

  Mooi stukje overigens, ik wil er zelf ook eentje (met een gebogen zeefblad dan wel) gaan bouwen voor mijn skimmerlijn.

 11. Wat valt er allemaal uit de lucht?
  Als er van de kp gaten in het aluminium komen, dan zou ik allereerst de kp weglaten.

 12. Hoi engel. Handige beschrijving van dit stuk zelf bouw. ik zit alleen met een paar vragen. wat heb je in de de 2 kamer van je filter? SB,borstels? Of houd dit der mate veel vuil tegen dat je zelfs een meteen een bwb achter de criel zeef zou kunnen maken.?

  En wat kost zo’n zeef ongeveer? Gr.

 13. Hallo Kevin,

  De bedoeling van een zeef is natuurlijk dat er niet nog een statisch bed of iets dergelijks achter zit! Bij mij is dit dus ook niet het geval. Er zit meteen achter de Crielzeef 3 bakken van 300 liter met Kaldnes (bwb) en dan nog een mattenkamer. Dan de retour naar de airlift welke +/- 15 m³ per uur weg zet! Heb ik jouw vraag zo voldoende beantwoord?

 14. Afgezien van de laatste vraag helemaal goed haha. Maar die laatste vraag Google ik wel ff 😉

  Ben benieuwd hoe de zeef dadelijk in het voorjaar/zomer zal gaan houden als het wat “zwaarder” belast wordt. Hopelijk laat je dat via deze blog weten

  Bedankt Gr. Kevin

 15. Hoi Kevin,
  Sorry, ik was de prijs vergeten te vermelden. Mijn zeef kwam bij een koidealer vandaan die hem over had. De prijs was € 100.– Op de site van Koivrienden kun je vragen wie deze zeven los verkoopt, ik weet dat ze iets duurder zijn dan dat ik betaald heb. Maar ja dat is het leven. Hoe de Crielzeef zich houd in de zomer; bij dagelijks spoelen van je vijver (moet toch gebeuren) laat ik mijn bak leeglopen van de zeef en spuit hem meteen schoon. Dus zal de zeef zich zeker goed houden. Ik weet ook dat er getest is bij Mar Criel in de zomer bij een behoorlijke bezetting en voergedrag. Hij kan zeker 5 á 7 dagen de zeef belasten, zonder problemen!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App