Onze berichtgeving is nog geen uur oud als zich er nieuwe feiten aan het licht doen. De inwoner uit Langedijk, verantwoordelijk voor de 25 dode Koi die gevonden werden in een slootje in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk, is inmiddels achterhaald door de politie. De man zelf verklaart zich van maar weinig kwaad bewust. De Koi zijn volgens hem een natuurlijke dood gestorven, maar wat de Koi eigenaar onder ‘natuurlijk’ verstaat mag in twijfel worden getrokken…

Nadat de hulptroepen in het harnas waren gehesen bij het aantreffen van 25 dode siervissen, leek het om een brute moordpartij te gaan. De Koi waren duidelijk opengesneden en tezamen in een klein water gedumpt. Wetende dat deze vissen een aanzienlijke waarde zouden vertegenwoordigen bij goede gezondheid, maakt het wellicht iets meer crux, doch het feit even ernstig. Zou het om ene wraakactie gaan van het laagste soort of wilde iemand er echt van af. Het antwoord liet geen dag op zich wachten.

“En als je ze dan opensnijdt, kun je die palingen beter lokken”

“De Vissen zijn gestorven aan een oogziekte”, zo verklaart de bewuste man aan de politie die ze vervolgens wilde als voer op wilde dienen ten behoeve van het palingbestand in het slootje langs de Prins Hendrikkade. “En als je ze dan opensnijdt, kun je die palingen beter lokken”, zo luidt zijn devies. Volgens het Noord Hollands Dagblad is de man er zelf ook kapot van en heeft de politie de man medegedeeld dat dit hoe dan ook niet de bedoeling kan zijn.

DodeKoi

Zo werden de Koi deze ochtend aangetroffen

Het is op dit moment onbekend of de man een sanctie krijgt opgelegd of dat de vissen worden onderzocht. Het is zeer verontrustend dat iemand zijn aan een (niet gediagnosticeerde) ziekte obverleden Koi dumpt in een openbaar water. De gevolgen kunnen enorm zijn voor de plaatselijke ecologie. Persoonlijk bevroed ik ook voornamelijk dat iemand het, zoals het op dit moment lijkt, zo ver kan laten komen dat er 25 Koi aan een ziekte overlijden zonder in te grijpen. Als het daadwerkelijk een oogziekte is geweest zal dit proces van eerste symptoom bij de eerste Koi tot aan de dood van de laatste Koi niet in enkel dagen of misschien weken beslecht zijn geweest. Of was er toch iets anders aan de hand misschien?!

bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl | Foto’s: Amoureus Media/Douwe de Vries

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

 1. in het kader van KHV dient zo`n man een enorme sanctie te krijgen, al is het maar om een voorbeeld te stellen.

  het is niet duidelijk of er inderdaad sprake is van een oogziekte. het kan ook iets anderszijn.
  het opensnijden en dumpen kan in zo`n geval grote gevolgen hebben voor het leef mileu waarin ze gedumpt zijn,
  en als dit mileu aansluiting heeft op een kanaal dat uitmond
  in een rivier of zo dergelijks, kan een ramp niet te overzien zijn.

  in dit kader zeg ik zwaar straffen.
  maar dat vind ik ook wanneer men de vissen levend zou uitzetten in openbaar water.

  😉

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App