JanvSDit jaar proberen we elke maand een interview met een invloedrijke Koihobbyist in te plannen. Dat invloedrijk op verschillende gebieden kan slaan zal gaandeweg de interviews gaan blijken. De eerste persoon die we aan het woord laten is Jan van Schaik, Koihobbyist uit Veenendaal. Jan is een graag geziene gast op diverse fora en zijn sympathieke uitstraling komt hem zo af en toe goed van pas.

Ik heb geleerd dat ik bij de aankoop van een Koi afscheid moet nemen van mijn geld.

Jeroen: Jan, allereerst dank je voor je medewerking aan dit interview. Toen ik je vroeg was je wat terughoudend maar gelukkig wil je me toch te woord staan.

Jan: Ik heb inderdaad wel even getwijfeld maar omdat we wel raakvlakken hebben heb ik toch ingestemd. We willen immers allebei de Koihobby naar een hoger plan brengen. We proberen de hobbyisten enthousiast te houden, ieder op onze eigen manier.

Jeroen: Dat heb je mooi gezegd Jan. De hobby staat je na aan het hart, hoe en wanneer ben je er in terecht gekomen?

Jan: Ik ben begonnen zoals de meesten van ons. Een voorgevormde goudvisvijver met een inhoud van 1200 liter waar dan op een gegeven moment een paar kleine koitjes van een tuincentrum in kwamen. Ik ben me toen via de diverse fora gaan inlezen en echt gaan verdiepen in de Koihobby en in 2004 zijn we toen gestart met de aanleg van 23,5 kuubs Koivijver die we nu nog steeds hebben.

JanvSvijver

Ruit in de vijver van Jan van Schaik

Jeroen: Je hebt dus al bijna 9 jaar dezelfde vijver. Is daar in de loop der jaren dan niks in veranderd?

Jan: De vijver op zich is inderdaad niet veranderd. Aan de hardware eromheen is wel wat veranderd. In eerste instantie was er een opstelling met gekoppelde filterunits met daarin een klopper, een makkie en een bewegend bed. Enkele jaren geleden hebben we de filterlijn echter anders ingericht. Nu staat er een trommelfilter, gevolgd door een bewegend bed en een tricklefilter. Deze opstelling bevalt me heel goed. Met name op het gebied van onderhoud werkt het trommelfilter zeer prettig.

JanvStrommel

Het trommelfilter

Jeroen: Ik ben van plan om binnenkort een blog te schrijven over trommelfilters, interessante materie! Het tricklefilter is biologisch natuurlijk zeer effectief. Draait deze ook in de winter?

Jan: Ja de complete lijn draait in de winter door maar op een lagere flow. In de winter is de flow zo’n 15 tot 20 kuub per uur, in de zomer ligt deze rond de 45 kuub per uur.

Met name op het gebied van onderhoud werkt het trommelfilter zeer prettig.

Jeroen: Met zo’n flow over zo’n filtersysteem zullen je vissen zich prima kunnen ontwikkelen. Hoe is in de loop der jaren je aankoopbeleid veranderd?

Jan: Sinds ik mijn Koivijver heb, heb ik eigenlijk nooit zomaar Koi aangekocht. In de loop der jaren is door groei van de kennis de kwaliteit omhoog gegaan en daarmee ook het prijskaartje. De grens wordt daarin bepaald door de portemonnee… Ik heb geleerd dat ik bij de aankoop van een Koi afscheid moet nemen van mijn geld. Het maakt dan niet uit of het bij een dealer is of dat de dealer in opdracht bij een open sale voor me aankoopt. 

Jeroen: Wat is dan in die jaren een succesverhaal voor je geweest?

Jan: Ik denk dat ik bij deze Momotaro Kohaku wel kan spreken van een succes. Deze kocht ik in 2005 als tosai van 34cm en nu meet deze 85cm.

JanvSKohaku

Momotaro Kohaku

Jeroen: Dat is inderdaad wat je noemt een succesverhaal! Je hebt eerder aangegeven je in 2004 flink te hebben ingelezen op fora. Nu ben je zelf ook nog een graag geziene gast op deze fora. Nu je zelf alles goed op de rails hebt, vanwaar dan nog de activiteit op de fora?

Jan: Ik ben niet meer zo actief als ik geweest ben. De fora zijn ook niet meer zo drukbezocht als ze geweest zijn. Tegenwoordig gaat er veel via de social media maar ik kijk regelmatig mee op fora als NVN of Koivrienden. Ik vind het wel leuk om mijn kennis over te brengen op nieuwe hobbyisten en om de nieuwe ontwikkelingen op hardware gebied zelf te testen.

Jeroen: Toch is je bekendheid op de fora iets wat je wel van pas komt. Je werk voor de KikaKataCup wordt zeer gewaardeerd door alle betrokkenen en door de lezers van de topics op de fora. Hoe is jouw rol in deze actie tot stand gekomen?

Jan: De KikaKataCup is eigenlijk tot stand gekomen in een brainstorm met een paar mensen. We hadden het erover hoe we weer plezier konden brengen in de hobby. Gerjan Romijn kwam met het idee de hobby te koppelen aan een actie voor een goed doel en zo is het begonnen.

Jeroen: De eerste actie was een groot succes en momenteel ben je druk met de organisatie voor de tweede jaargang. Wanneer is deze acte voor jou een succes?

Jan: De actie vindt dit jaar plaats met Sanke die rechtstreeks afkomstig zijn van de Yamamatsu Koi Farm. Als we alle vissen die we daarvoor aanschaffen kunnen verkopen, we daarmee een mooi bedrag aan Kika kunnen schenken en we daarbij een aantal hobbyisten met veel plezier hun hobby laten uitvoeren dan is voor mij de actie weer geslaagd.

IMG_8886

De organisatie van de Kika Kata Cup op de HKS

Jeroen: Wij zullen als KoiQuestion de actie uiteraard weer blijven volgen want het is en blijft een mooi initiatief.

Jan: De aandacht die jullie aan de vorige actie hebben gegeven, heeft zeker bijgedragen aan het succes ervan. Wie weet wat komend jaar kan brengen.

Jeroen: Jan, er komt een eind aan dit interview. Ik je graag nog even vragen of je nu, met alle kennis die nu hebt, iets anders zou doen dan je gedaan hebt.

Jan: Ik ben eigenlijk heel tevreden maar als ik dan toch zou mogen kiezen dan had ik graag alles in één keer goed gedaan. Zo zou ik nooit meer een plantenfilter op mijn vijver aansluiten vanwege mogelijke bacterieën die je daarmee kunt introduceren in je vijver.

Jeroen: Jan nogmaals bedankt voor je deelname aan dit interview. Ik hoop dat je nog lang je kennis wil delen en uiteraard dat ook deze editie van de KikaKataCup weer een succes wordt.

Jan: Jij ook bedankt Jeroen. Het was me een waar genoegen.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

13 reacties

 1. mooi interview Jeroen en Jan 😉
  en inderdaad Jan je inzet voor KIKA word ontzettend gewaardeerd, je bent een topper 😉

 2. Hoi Jeroen en Jan,

  Mooi interview !

  Schitterend idee om regelmatig enkele liefhebbers te interviewen, en de keuze kon niet beter door met een door iedereen gewaardeerd koiliefhebber als Jan van start te gaan.
  Ook ik heb veel te danken aan Jan, en zeker door zijn ervaringen die hij spontaan met iedereen deelt, en op meerdere fora te volgen is.

  • Jeroen Van Gaalen on

   Tja Jan, je bent nu eenmaal een graaggeziene gast met een sympathieke uitstraling…

 3. Leuk zo deze interviews. Zou wel graag een keer wat meer willen weten over de risocoos van n plantenfilter.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App