Sakura De kerstvakantie is de ideale periode om de dingen te doen die er tijdens de drukke werkweken niet van zijn gekomen. Zo ook voor mij. Ik had eindelijk eens de tijd om Koi nummer 105 te lezen, het kwaliteitsblad van de NVN. Het artikel waar ik van onder de indruk raakte was het interview van Johan Leurs met Futoshi Mano van Dainichi. Geweldig om zo’n man, waar ik toch bijna acht maanden voor heb gewerkt, toch weer een beetje beter te leren kennen. Het is Sakura waar het allemaal om draait…

Het is natuurlijk raar om te zeggen dat ik hem beter heb leren kennen door dit interview. Natuurlijk wist ik alle weetjes uit het artikel wel, maar om dat nu zo in één zucht uit te lezen, dringt het toch wat meer door. Vooral nu ik zelf 24 jaar oud ben, de leeftijd waarop Futoshi plotsklaps de farm moest gaan leiden door het overlijden van vader Minoru Mano, maakt het allemaal wat specialer. Toch was de beginperiode van Futoshi bij Dainichi niet gemakkelijk. Vele topklanten die Dainichi toen had, hadden nog geen vertrouwen in Futoshi. “Hoe goed is het oog van de zoon ‘van’?” Enkele jaren later was er dan plotseling die vernietigende aardbeving die ervoor zorgde dat vele kwekers in één klap bijna hun hele hebben en houden verloren. Dit was een teken voor Futoshi en zijn broers om er volledig voor te gaan met de farm. Het was nu of nooit en zodoende groeide de farm van een farm met 55 mudponds tot een farm met 164 vijvers.

rokutanbu 8

Samen met Futoshi tijdens de oogst van Rokutanbu, de main pond

DSC_0340

Op de Dainichi kalender voor 2013

In de zomer nadat Futoshi de leiding van de farm noodgedwongen moest overnemen, werd Sakura, de Grand Champion van de All Japan Nishikigoi Show van 2007, geboren. Deze overwinning was de start van de wederopstanding van Dainichi. Sakura is de vis waarvan Futoshi vind dat dit de allermooiste is die hij ooit heeft gekweekt. Op dit moment is er alweer een tweede generatie van Sakura die als ouderdieren worden gebruikt. Deze Showa heeft nu al zoveel betekent voor Dainichi. Het zal je dan ook waarschijnlijk weinig verbazen dat Futoshi’s dochter, geboren op 7 oktober 2012, de naam Sakura draagt.

Ik ben Dainichi nog steeds erg dankbaar voor de mogelijkheid om bij hen te mogen werken, studeren en mogelijk zelfs samen nieuwe geschiedenis te hebben geschreven. Bedankt Futoshi, Shigeru en natuurlijk Johan voor het bovenbrengen van prachtige herinneringen. Het is inmiddels alweer 2013, een jaar om je dromen waar te gaan maken!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

 1. I must say of all the parent showa at Dainichi my fav is Sakura, her sumi always seems strong in her and her offspring.

  Bram do you know where we can obtain the dainichi callender in europe?

  thanks

  KB

 2. HI KB,

  Thanks for your message. She is certainly also one of my favorites!

  Unfortunately there is not a certain shop where you can buy them, you simply have to have a (in)direct relation with Dainichi Koi Farm! Possibly one of your dealers goes there and might bring back some for you. I hope you will be able to get one this way.

  Good luck!

  Bram

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App