DSC_1115Wanneer er een nieuwe dealer de Koiscene komt verrijken is dat natuurlijk goed nieuws. Helemaal als de dealer in kwestie grote ambities heeft en dat ook laat zien. 2012 was het jaar dat Koifarm ND het levenslicht zag en KoiQuestion blikt samen met Nico Dewulf terug op zijn eerste seizoen als Koidealer. Er is dan ook genoeg om op terug te zien natuurlijk.

Tiebo: Het was het niet alleen het jaar van oprichting, maar ook meteen eentje waarin u een Grand Champion titel behaalde en Europa kennis liet maken met maar liefst tien gerenommeerde kwekers op Belgisch grondgebied. Al dit goede nieuws wordt natuurlijk extra bijzonder wanneer je het afzet tegen de economische tijden van nu en we zijn ook vanuit dat kritisch oogpunt benieuwd hoe je dit hebt ervaren het afgelopen seizoen. Afsluitend zijn we natuurlijk ook benieuwd naar je plannen voor volgend jaar.

Tiebo: We lopen tegen het einde van het jaar Nico. Ik mag wel stellen een veelbewogen jaar voor jou persoonlijk en voor Koifarm ND. Welk gevoel overheerst als je terug kijkt?

Nico: Het opstarten van een koi zaak vergt heel wat energie. Je moet ervoor zorgen dat de infrastructuur goed is, je mag niets aan het toeval overlaten. Zeker  wanneer het gaat over koi van betere kwaliteit  die wij wensen te verkopen. Het aankopen van de koi is zeer delicaat  daar wij ernaar streven koi aan te kopen die nog een mooie toekomst hebben. Wij willen vissen naar Europa brengen die de moeite waard zijn om opgevolgd te worden. Ik zeg altijd, beter een vis minder in je vijver maar wel een mooie. Het was een zeer leerrijk jaar.   Ik ben zeer blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Het is het begin van een mooi verhaal. Ik kan uren vertoeven bij mijn koi en geniet steeds wanneer ik de evolutie zie.

“Volgend jaar zullen wij zeker meespelen op de verschillende koi shows. Je zal onze Grand Champion zeker terugzien in 2013″

Tiebo: Je mocht meteen een Grand Champion titel behalen in eigen land, een hele eer. Wat doet dat met je? En mogen we de Koi volgend jaar terug verwachten op diverse shows?

Grand Champ Koifarm ND

Grand Champion BKS 2012

Nico: Eerste keer meespelen en Grand Champion worden JA, dat doet je wat. Het geeft toch een bevestiging dat je de goede vissen hebt aangekocht, dat je  goed bezig bent. Naast de titel van Grand Champion hebben wij ook tal van andere mooie prijzen gewonnen zoals:

–  adult champion

– 1ste prijzen voor hikarimuji mono size 6 en Size 7

– 1ste prijzen voor showa size 5 en size 6

Volgend jaar zullen wij zeker meespelen op de verschillende koi shows. Je zal onze Grand Champion zeker terugzien in 2013.

Tiebo: Je bracht ook 10 Japanse kwekers tegelijkertijd naar België. Dat was een majestueuze ontmoeting voor menig hobbyist, maar is voor jou ook een hele operatie geweest. Hoe heb je dit bezoek ervaren?

Nico: Als beginnende koi handelaar is het een mooie publiciteit dat er 10 topkwekers naar België overkomen voor de opening van mijn zaak. Het is ook uniek dat er een koizaak wordt geopend die enkel de betere koi verkoopt.  Het is een gedurfd concept. Het ontvangen van de 10 kwekers vergde wel enige organisatie. Gezien ze een drukke agenda hadden verliep niet alles zoals gepland. Ik ben tevreden dat de koi liefhebbers de kwekers hebben kunnen ontmoeten en aanspreken.

DSC_0156

Nico Dewulf temidden van zijn Japanse gasten

Tiebo: Je hebt je zaak opgestart en wat misschien wel de boeken in gaat als het meest moeizame koi seizoen vanuit economisch perspectief en toch deed je o.a. met het bezoek gedurfde uitgaven. Heb je alles kunnen overzien of is het toch spannender gebleken dan gehoopt?

Nico: Ik heb deze zaak opgestart in bijberoep. Ik ben reeds gestart met het idee in 2011 met  de inrichting van de schuur. Eenmaal dat je het startschot hebt gegeven voor de start van een nieuwe zaak moet je ervoor gaan. Het valt inderdaad tegen dat wij starten in een slecht economisch jaar en daarbij komt nog dat wij tijdelijk  slecht bereikbaar zijn door de rioleringswerken in onze straat. Een nieuwe zaak starten is altijd een risico. Moest het zo gemakkelijk gaan om zaken te doen dan zouden er heel wat meer mensen starten met een eigen zaak.  Ik zie deze nieuwe zaak  als een uitdaging, daar hou ik van, en zal er ook volledig voor gaan.

Tiebo: Los van het moois dat je in je koi zaak hebt zwemmen, kocht je ook behoorlijk wat vis dat in Japan is verbleven. Hiervan zag je wellicht de updates naar aanleiding van de ikeage. Heb je een foto of ontwikkeling van de of enkele koi waarop je het meest trots bent?

Nico: Inderdaad, In Japan zitten nog enkele mooie exemplaren. Een top koi is zeker de kohaku van Yamamatsu Koi Farm. Deze koi deed mee in de Niigata Nogyosai koi show van 2012 en won de prijs van BEST IN ALL SIZE 70BU.

70

Best in size 70 Bu - Yamamatsu Koi Farm

Er zitten nog een aantal koi in Japan die momenteel niet klaar zijn om mee te nemen naar de shows in Japan. Wij hopen dat wij volgende jaren kunnen meespelen met een aantal koi en mooie prijzen winnen in Japan. Wanneer wij naar Japan gaan zullen wij de filmpjes van onze vissen daar publiceren op onze web-site zodat deze vissen ook kunnen gevolgd worden in Europa.

Tiebo: Wat mogen we van KoiFarm ND verwachten in 2013?

Nico: We zullen in 2013 met enkele van onze vissen meespelen op verschillende koi shows. Een aantal van hen zijn zeer goed geëvolueerd en we hopen dan ook een aantal mooie prijzen te nemen in 2013. Onze belofte om een maandelijkse opendeurdag te organiseren moeten we jammer genoeg uitstellen omdat er momenteel  rioleringswerken worden uitgevoerd in onze straat. We zullen onze geplande open deurdagen  organiseren vanaf het voorjaar. Om het seizoen  te starten beginnen we alvast met een open deurweekend  op 27 & 28 april.

Om onze klanten op de hoogte te houden van onze activiteiten zijn wij vanaf heden ook aanwezig op facebook.

Tiebo: Nico, bedankt voor je antwoorden en alvast de allerbeste wensen voor 2013!

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Ik wens Nico het beste toe voor 2013.Spijtig inderdaad van de rioleringswerken maar als echt iemand een pareltje van koi wil kopen geraakt hij er wel hoor.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App