Mijn oude vijver

Eureka! Na een viertal jaren met zowel een bord aan het raam en in de tuin mag hij er vanaf. Verkocht! Nog mooier echter, is het feit dat we ook weer een nieuw huis mogen betrekken over pakweg een maand. De tuin zeg je? Die is groot genoeg…
Twee jaren geleden brak er met mijn vijver ook een stukje van mijn hart af. Een Boeddhistisch ‘loslaten’ heeft nu echter mijn lijden ingelost. Ik heb echt niet zomaar een vijver terug en inmiddels zijn de eisen die ik aan een vijver en filtersysteem zal stellen ook wat kritischer geworden, maar dat doet er op dit moment allemaal niet zozeer toe. Er is weer uitzicht, perspectief. Ik kan weer dagdromen over wat zal zijn. Geweldig toch?!

“De tuin is twee keer zo groot dus wordt de vijver ook twee keer zo groot, maar dat is logisch…”

De tuin is met circa 20 meter diep en 10 meter breed een keer zo groot als mijn huidige tuin. Dat betekent voor een Koi liefhebber als ik dan ook dat de vijver tenminste ook een keer zo groot zal worden, maar dat is logisch… Wel wil ik niet weer de fout maken om alleen maar een gigantische vijver neer te zetten; deze keer wil ik de waterpartij ook esthetisch in de tuin opnemen. Nu de tuin wat groter is, zal dat ook wat gemakkelijker gaan. Hoe groot en hoeveel kuub kan ik nog niet zeggen. Het zal ergens tussen de 50 en 75 kuub zijn iig en eea zal vooral afhankelijk zijn van mijn wens en de mogelijkheden tot een mooie binnenbak ook; uiteindelijk zouden we toch ook weer graag aan shows mee doen en gecontroleerde omstandigheden zijn dan gewenst. Het huis heeft daarbij een garage, hetgeen ook wel handig is; wie zet daar nu nog een auto in… Daarbij heb ik er altijd het meeste plezier in gevonden jonge Koi op te laten groeien, de ontwikkeling te volgen en hiervan te leren. Dat zal ik blijven doen, het zij met iets hogere kwaliteit Koi dan ik tot op heden deed.

Inpolderen maar…

Ik zie er zo naar uit en beschouw de voorpret als even waardevol. Mijn vorige vijver moest er meteen komen toen ik het huis kocht en alhoewel ik ook toen goede voorbereidingen had getroffen had iets meer overpeinzing mij van enkele fouten kunnen behoeden of van die dingen waarvan je er pas achter komt dat het niet iets beter had gekund, wanneer de overal hangt te drogen. Afsluiters, leidingwerk, weerstand, waterstroming en vooral de waterhuishouding in relatie tot de filtratie zal ik in vele modellen samen met vrienden en experts doorrekenen en al hetgeen opgestoken in de afgelopen jaren moet hier toch wel een beetje in terug te vinden zijn. Ik zal zeker niet schromen om mijn dagdromen en overpeinzingen met jullie te delen en ook van de benadering die Jeroen er op na houdt in de plannen voor zijn nieuwe vijver zal ik het nodige gaan implementeren.

‘Wel heb ik mijn wederhelft er van kunnen overtuigen dat er eerst een vijver mag komen en pas daarna een nieuwe keuken’

Ik denk dat het wel een seizoen vergt deze overpeinzingen vorm te geven en dat geeft ook niet, want er zal hard gespaard moeten gaan worden. Wel heb ik mijn wederhelft er van kunnen overtuigen dat er eerst een vijver mag komen en pas daarna een nieuwe keuken. Had ik al verteld hoeveel ik van haar houdt? Ik denk ik bestendig het even in een blog zodat ik in ieder geval een paar duizend getuigen heb ;). Bovenal hopen we er gewoon een warm thuis van te maken waar ik met mijn kinderen veel tijd mag doorbrengen, liggend op een vlonder. “En die papa… hoe heet die Kuoie?”

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

9 reacties

 1. Joop van Tol on

  Gefeliciteerd Tiebo!

  Maaruh, eerst een vijver en dan een keuken? Waar bind je je wederhelft dan zolang aan vast 🙂

  Joop

 2. Geweldig tiebo Marion

  Ook via deze weg van harte gefeliciteerd
  Mocht je wat ideeën wil voor vijver filter pompen opgroei bakken ect.
  Je heb me nummer ik zit er vol mee hahaha

  Gr. Bram

 3. Jeroen Proost on

  Gefeliciteerd Tiebo 🙂
  Bij ons was mijn vrouw de winnares, eerst een nieuwe keuken, daarna een nieuwe vijver 😉 (er was wel al een keuken en een vijver)

  Groetjes

  • Wendy Calders on

   Tja, kwestie van wie de broek in huis draagt, zekers?
   Ook van mij een dikke proficiat, Tiebo!

 4. Jan van Hezel on

  Tiebo en Marion,

  Gefeliciteerd met jullie aankoop,eindelijk de
  woning verkocht.
  mooi om tijdens deze tijd van het jaar
  plannen te smeden voor het komende jaar cq jaren

  goede jaarwisseling en tot weerziens

  groet Jan

 5. Thx voor de felicitaties luitjes, het is inderdaad het beste nieuws in jaren. Eindelijk weer iets om naar vooruit te kijken. Elke dag bezig met Koi en de vreugd van iemand anders, dat is dankbaar echt. Maar ook wel heel warm om nu lekker voor mezelf, zoals ik het wil, te kunnen doen. heerlijk… Hoeveel kuub zal het worden…

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App