IMG_0035In mijn vorige blog over de Crielzeef heb ik de werking uitgelegd en hoe het werkt. Hierop heb ik de volgende vraag gehad: kan dit ook in een rond vat werken? Hier heb ik ook een worsteling mee gehad, het antwoord is; ja dit kan! In deze blog wil ik graag laten zien hoe.

Ook heb ik een kritische opmerking gekregen, en terecht. Het was zo dat de foto’s bij het artikel niet correct waren. Op het moment dat ik mijn oude filter sloopte, bedacht ik dat er nog foto’s gemaakt moesten worden. Ik plaatste de zeef weer terug in de ontvangstkamer en zo kwam het dat ik in de haast de zeef verkeerd terug plaatste! Mijn excuus wanneer ik u op het verkeerde been heb gezet hiermee. Uiteraard is dit opnieuw gefotografeerd en in het eerste artikel rechtgezet. Alleen de zeef in de ontvangstkamers staat nog fout. Omdat die gesloopt is kon ik deze dus niet meer fotograferen!

Het gaat er uiteindelijk om dat je je bewust moet blijven van het feit dat de Koivijver goed gefilterd moet worden en regelmatig gespoeld moet worden.

Om terug te komen op de vraag. Ik zal proberen naast tekst en met foto’s uitleg te geven aan de vraag. De foto’s heb ik gekregen heb van een van de moderators van Koivrienden.be, Martien Claessens ofwel Mart-ang. Hij heeft de zeef reeds met succes toegepast in een rond vat. Het is zo, dat ik nadat ik afscheid genomen had van mijn oude m³ bakken, ik in een soort van tijdnood kwam te zitten, het was reeds september en ik had nog geen nieuwe filters, tot ik dus op Marktplaats de huidige filters tegen kwam. Ik heb nu dus 4 vierkante bakken van 300 liter en 1 van 310 liter welke rond is. Ik wilde de ronde bak gebruiken om een vortex werking te verkrijgen. Echter ik zag al dat de huidige Crielzeef niet ging werken vanwege de aansluiting.

De tijd om een oplossing hiervoor te bedenken en maken had ik niet meer omdat ik inmiddels op half september zat. Ik besloot om terug te vallen op de ouderwetse borstels. Velen vinden het niets vanwege het smerige aan deze borstels wanneer je ze schoonmaakt. Ik moet zeggen dat het goed gaat want ik spoel ze elke dag op mijn eigenwijze. Ik sluit de aanvoer en doorvoer naar de andere bakken af. Hierna hussel ik de borstels ruw heen en weer, en op en neer in het water van de ronde bak. Daarna laat ik hem door een 110 buis leeglopen om het vervolgens af te voeren naar het riool. Zo gaat het nu op dit moment.

Op deze manier kom ik makkelijk aan de 10 % waterverversing per week welke echt nodig is om je nitraat af te voeren en zo je waterhuishouding op pijl te houden. Open deur maar toch meld ik het maar even.

De nieuwe situatie met Crielzeef zal ik volgend voorjaar creëren, naar voorbeeld van zoals gezegd Martien. Ik zal een nieuwe houder moeten maken zoals deze:

IMG_8365

Zeefhouder voor een rond vat

Je ziet dat de onderkant welke haaks is, opgevuld is met de ruimte van de ronding van het ronde vat. Op deze manier kun je de houder dus weer afsluiten zodat er alleen maar water binnenkomt via de zeef naar de andere filters toe! Dit uitmeten zal nog wel even een uitdaging zijn maar dat is volgens mij wel te doen. Martien heeft plexiglas gebruikt als frame, ik zal dat van Volkernplaat maken, ook wel Trespa genoemd. Ik wil hiermee zeggen dat je dus niet echt vast zit aan Plexiglas. Ik weet dat Volkernplaten eigenlijk niet bedoeld zijn om in het water te hangen, maar het is een goed alternatief.

In mijn ontwerp heb ik sleuven gefreesd, Martien heeft gebruik gemaakt van aluminium profiel, wat een makkelijkere oplossing is volgens mij. Beide oplossingen kunnen, ik zeg dit om u te attenderen dat er  meerdere wegen naar Rome leiden, ofwel, meerdere filters leiden  naar een schone bak!
Uiteraard moet ook hier onderin weer een buisje met gaatjes van 1 mm geplaatst worden om de zeef schoon te houden.

Het resultaat kan er dan zo uit komen te zien:

IMG_8367

Aluminium profiel van Martien

IMG_8370

In gebruik in een rond vat

Doordat de houder transparant is kun je hierboven goed zien dat het simpel in te passen is in een rond vat. Ook wordt hiermee bewezen dat je niet een extreem grote ontvangstkamer nodig hebt. Hoewel ik denk dat dit altijd wel een discussiepunt zal blijven ben ik van mening dat het kan. Ook zie je hier de luchtbellen van de luchtbuis onderop.

Hoe dan ook de Crielzeef is een manier van filteren welke je aanstaat of niet. Ik kies hiervoor, vanwege het energiezuinige aspect hierachter. Anderen vinden het misschien niets en kiezen voor een Beadfilter, weer anderen hebben een combi van beide systemen, enz. enz.
Het gaat er uiteindelijk om dat je je bewust moet blijven van het feit dat de Koivijver goed gefilterd moet worden en regelmatig gespoeld moet worden. Doe je dit niet dan moet je, je eens afvragen hoe jij het zou vinden als men jou opsluit in een glazen bak, waarin je, jezelf maar één keer in de maand kunt douchen en jouw toilet maar één keer in de maand kunt doorspoelen. Maar dan wel elke dag te veel eten krijgt. Zet deze gedachte eens om naar een Koivijver waar je dezelfde situatie hebt!

Succes in het overwegen van een filterlijn.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Hallo Engel,
    duidelijk verhaal tot zover.
    mooie foto`s ook 😉
    op naar deel 3.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App