probiotica1-300x225Deel 1 van het probiotica interview kon je hier lezen. Jammergenoeg moest er de beslissing worden genomen om de PIP probiotica dag van 10 december jongstleden te annuleren wegens te weinig aanmeldingen. KoiQuestion zou KoiQuestion niet zijn om hiermee genoegen te nemen. Zodoende werd een digitaal interview met diverse kritische vragen verstuurd en vervolgens door Dr. Robin Temmerman, CEO van Chrisal NV (producent van PIP) beantwoord. Lees nu deel 2 van het probiotica interview met Dr. Robin Temmerman.

Indien er vragen en of opmerkingen over de gestelde antwoorden zijn, zullen deze worden doorverwezen naar de heer Robin Temmerman.

Door de toevoeging van probiotica zullen deze na verloop van tijd het vijversysteem gaan domineren. Wat is het risico van deze min of meer gecreëerde monocultuur? Wanneer de omstandigheden voor de probiotica ongunstig worden, wat is dan het effect op het biologische evenwicht en cyclus in de vijver? Hersteld deze weer snel naar het oorspronkelijke evenwicht zonder probiotica
Hier wordt de grote klassieke foutieve redenering gemaakt; eender welk watersysteem heeft GEEN natuurlijk evenwicht; alles is het gevolg van manipulatie door de mens; filters, pompen, UV, voedsel, verwarming en vele andere zaken maken het onmogelijk dat een natuurlijk ecosysteem zich ontwikkeld. De PIP probiotica zijn een middel om dit artificieel ecosysteem zo stabiel en veilig mogelijk te houden op een duurzame manier. Wanneer gestopt wordt met de PIP dan verdwijnen onze bacteriën uiteindelijk uit het systeem, dat dan weer terug gaat naar de onstabiele toestand ervoor.”

Kan ik de probiotica van PIP vergelijken met een Yakult of Danone in de trant van: een gezonde biotoop heeft geen baadt bij de toevoeging van een probiotica?
PIP werkt niet met organismen zoals deze in Yakult en Danone. Niettemin is het een foute conclusie te denken dat een gezonde biotoop (WAT IS DAT?) geen baat heeft bij probiotica. Zeer veel studies tonen aan dat er naast curatief, ook veel preventieve effecten zijn. Het is niet omdat je nu geen echt probleem hebt dat je dat in de toekomst niet kan hebben. Dezelfde vraag zou zijn, als ik nu gezond ben, waarom zou ik dan fruit moeten eten. Duurzame opbouw denkt na over de toekomst en de toekomstige problemen die elk systeem of organisme vroeg of laat meemaakt. Als iemand een watersysteem heeft zonder problemen (en die zijn zeldzaam; en vaak onzichtbaar) en zonder enige andere vorm van manipulatie (zoals UV), dan zal hij inderdaad niet meteen snel een verbetering zien wanneer hij probiotica inschakelt; wat de toekomst brengen zal echter… Een gezonde biotoop laat nog altijd ruimte voor verbetering; zo wordt vastgesteld dat PIP in aquacultuur aanleiding geeft tot een snellere/betere groei van de vissen; ook al was het water reeds ‘gezond’.”

Een biotoop zou over het algemeen zonder probiotica optimaal moeten kunnen presteren en indien dit niet zo is, is er iets fout aan het management of ontwerp van (in het geval van de koihobbyist) de vijver?
Klopt, een biotoop is een natuurlijk ecosysteem in een natuurlijke omgeving; eender welke vijver is gemanipuleerd en is dus geen natuurlijk biotoop. Onze huidige kennis laat toe dat we vrij goed een werkend mini-ecosysteem kunnen ontwikkelen, echter de onstabiliteit ervan brengt altijd onzekerheden en gevaren met zich mee. Daar helpt PIP om de stabiliteit te verhogen; niet door het meer natuurlijk te maken, maar door te zorgen dat er een buffer ingebouwd wordt die plotse veranderingen afremt. En bacteriën zijn nog altijd 100% natuurlijk, dus in elk ecologisch opzicht een pak beter dan UV, ozon en alle andere chemische/fysische interferenties.”

Waarom bestaat PIP pond plus voornamelijk uit transiënte bacteriën die niet kunnen koloniseren in de microflora van de vijver? Heeft dit te maken met het feit dat de microbiële samenstelling van PIP anders is dan die van een ‘normale’ vijverbiotoop of heeft dit andere oorzaken?

PIP koloniseert niet permanent en is inderdaad transiënt; dat zou zo moeten zijn met elke techniek die toegepast wordt; niets mag permanent zijn. Er zijn miljoenen soorten bacteriën en er zijn er die goed kunnen koloniseren en er zijn er die dat niet kunnen (dat heeft onder andere te maken met vasthechtingscapaciteiten). PIP nestelt zich niet permanent in het systeem, net om gewenning (zoals hoger beschreven) te voorkomen. Gewenning zou zorgen voor een verlies aan effect, waardoor je telkens andere producten of bacteriën zou moeten toevoegen om alsnog een effect te herbekomen. PIP nestelt zich niet, er is geen gewenning, en elke nieuwe toevoeging van PIP heeft weer effect (curatief of preventief).”

In hoeverre beïnvloedt PIP probiotica de darmflora van de vis (welke uiterst belangrijk is voor de prestatie van het organisme)?
De gebruikte PIP bacteriën worden ook ingezet als probiotisch voedingssupplement. Echter, de concentratie die we met PIP in het water bereiken is onvoldoende om intestinale problemen op te lossen; daartoe zou de vis in quarantaine moeten geplaatst worden in een  hogere concentratie PIP.”

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

7 reacties

 1. De aller grootste klassieke fout is inderdaad dat iedereen zijn filter als een natuurlijke bioloog beschouwd.Hier gebeuren totaal andere onnatuurlijke processen, maar ze snappen het niet.99,9 procent van alle hobbyisten kunnen wel wat pip gebruiken om de pathogene druk te verminderen.

 2. Hoi Marcel,

  Ik snap niet wat je bedoelt met ‘onnatuurlijke processen’ in het filter. Wat is hier onnatuurlijk aan? Alles, maar dan ook alles wat er gebeurd in een gemiddeld koivijver filter zijn natuurlijke processen! Indien dit niet het geval zou zijn, dan wordt er gebruik gemaakt van toevoeging van chemische stoffen.

  Een filter is niets anders dan een oppervlakte waar, in het geval van de ‘bioloog’, nitrificerende bacteriën (die voor de stikstofomzetting van NH3 tot en met NO3 zorgen) zich kunnen vestigen om de geproduceerde ammoniak/ammonium te oxideren tot het veel minder schadelijke nitraat. Zodoende wordt er een veel stabieler leefmilieu gecreëerd voor de vissen.

  Pathogenen, ziekteverwekkers, kunnen op vele manieren in de vijver komen/opbloeien. In mijn ogen komt het voornamelijk (uitzonderingen daargelaten) door mismanagement dat men last krijgt van parasitaire uitbraken, schimmel- en/of bacteriële infecties. Zorg dus dat je vijverontwerp, bezetting en management (voedergift, waterverversingsgraad ed) op orde is!

 3. Alles wat je manupileerd heeft een proces, daarom is dat nog niet natuurlijk. Dit kan ik hier niet in een, twee, drie uitleggen. Als ik jou tegenkom dan wil ik het hier met jou wel eens over hebben. Of als je in de buurt komt, kom maar eens langs, altijd welkom.

 4. Grappig dat het een geheim is, wat de samenstelling is van het producten. de beste producenten die er op de markt te vinden zijn, geven juist heel duidelijk en exact aan welke type bacteria er worden gebruikt en de hoeveelheden van bacteria per gram/mililiter. Door dit niet vrij geven aan de consument is simpelweg onacceptabel, het roept aleen maar vragen op, wat er nu werkelijk in je pond word gedumpt, dit zal nooit geaccepteerd worden door proffesionele gebruikers van probiotica producten.

 5. Dat ze hun product proberen te beschermen is niet zo gek natuurlijk.
  volgens mij geeft de rest ook voornamelijk de soortnamen van de gebruikte bacterien, maar echt geen ondersoort, danwel stameigenschappen.
  Bij PIP Heb ik echter andere vragen. hoe kan een bacterie die wel al die voedingsstoffen gebruikt niet overleven in een vijver waar constant nieuwe voedingsstoffen voor hem worden gemaakt? Hebben ze echt bewust van al hun stammen de oppervlakte eiwitten die voor het “plakken”zorgen uitgecloneerd? denk het niet. Kan ook nog zijn dat het niets met de bacterien te maken heeft die erin zitten maar meer de eiwitten/enzymen die ze uitscheiden. dit kan dan wel theoretisch werken denk ik en zou idd om de paar weken herhaald moeten worden.. Ik weet niet genoeg van het product om te zeggen wat waar zou zijn.. misschien dat Dr Temmerman hier iets over wil zeggen?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App