KoiWijzer logoEen dezer dagen valt de nieuwste editie van KoiWijzer weer bij de leden van Koi2000 in de brievenbus. Ruime 130 pagina’s aan gevarieerd leesvoer voor Koi liefhebbers. Enkele van de onderwerpen staan al uitgelicht op onderstaande preview, maar dat is natuurlijk lang niet alles! Een kijkje in de voorbereidingskeuken van de All European Shinkokai Koi show 2013, een artikel over de invloed van temperatuur bij de ontwikkeling van Koi en een interessant artikel over siergarnalen bijvoorbeeld. Kortom, genoeg om in de donkere dagen bij de kachel te lezen.

Preview;
Bamboe, meer dan alleen een mooie plant. Ondanks dat bamboe geen waterplant is, zie je ze toch vaak in de buurt van vijvers staan. Het is een sierlijke plant die goed combineert met de koivijver en is tevens wintergroen en prima bestand tegen schaduw en wind. Bij betonnen en
natuurlijke vijvers is bamboe goed toe te passen, maar als je een folievijver hebt moet je toch met een aantal dingen rekening houden. Voor Koi Wijzer een reden om meer te weten te komen van deze fascinerende plant!

Ikeage. Het verkleuren van de bladeren aan de bomen kondigt het najaar aan en in Japan en dat betekent de jaarlijkse Ikeage. Rob de Vos was ter plaatse en mocht enkele Ikeages bijwonen. Voor Koi Wijzer heeft hij deze momenten vast weten te leggen op de gevoelige plaat en een selectie gemaakt van de mooiste foto’s.

Azukari in Nederland. In Japan is het een bekend concept: de Azukari. Bij de kwekers worden de Koi met potentie geselecteerd om vervolgens nog een seizoen in een mudpond door te groeien tot jumbo’s met een volle body. Tot dusverre was dit alleen mogelijk in Japan. Koicenter Tiel heeft een concept in de markt gezet waardoor het voor de gewone koihobbyist mogelijk wordt in Nederland Koi met potentie in een gecontroleerde omgeving te laten uitgroeien tot echte jumbo’s. En dit tegen relatief lage kosten!

Vijvers en hobbyisten. Ook dit keer is Koi Wijzer op bezoek geweest bij enkele hobbyisten. Bij Marco valt meteen op dat hier een hovenier woont. Diverse planten, vormbomen en bonsai zijn er te zien en ook allemaal goed verzorgd. Maar de grootste blikvanger is de rechthoekige vijver met een inhoud van 60m3. Bijzonder weetje is dat Marco de eerste koihobbyist in Nederland was waar de Nexus eazy is geplaatst. En dit lter draait nog steeds! De vijver van Lucien vertelt een heel ander verhaal en is niet het typische sprookje waarin alles volgens plan verloopt, maar de keiharde realiteit van wat er allemaal mis kan gaan tijdens het aanleggen van een vijver. en het verhaal van de gedreven hobbyist die het bijltje er niet zo maar bij neer gooit.

De Groentevijver. Bart Visscher gebruikt wel hele aparte planten in zijn plantenfilter: groenten! Het idee ontstond al lopend van het ene klusje in de groentetuin naar het andere klusje bij de vijver, in de tuin moest ik mest toevoegen en in de vijver proberen om het nitriet en nitraat zo laag mogelijk te houden. Opeens kreeg ik een idee, waarom de groentetuin en de vijver niet combineren. Het resultaat van de groei is verbluffend, na 4 weken al een kropsla met een uitje en een
tomaatje geschikt voor 3 personen!

KW

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App