gold-and-money

Living jewels

Als koihobbyist word je er vaak moe van. Elke keer weer moet je uitleggen dat er ook goedkope Koi karpers bestaan die je voor een paar Euro kopen kan. “Waarom zijn die gekleurde karpers zo duur?” is toch geen rare vraag, we noemen onze gevinde vrienden niet voor niets zwemmen juwelen. Ik heb hem zelf ook weleens gesteld, maar dan in de trant van: “Wat is de duurste Koi ter wereld?” Lees nu verder en kom erachter wat ’s werelds meest befaamde koihandelaar op deze vraag antwoordde.

Ryuki Narita was diegene die ik tijdens een kort interview op de All Japan Combined Nishikigoi Show (het wereldkampioenschappen voor Koi) van 2012 vroeg om bovenstaande vraag te beantwoorden. Narita Koi Farms brengt namelijk al generaties lang de kampioenen op de diverse Koi shows in Japan en de rest van de wereld en weet als geen ander de prijzen die circuleren in het Koi circuit. Ik persoonlijk heb namelijk al talloze verhalen gehoord waarbij men leukweg verteld over Koi van meer dan een miljoen. Of dit nou daadwerkelijk Euro’s zijn geweest, of toch peseta’s of Yen, dat is dan altijd gissen.

Grand Champion

Wereldkampioen van de kweker Dainichi welke is grootgebracht bij Narita Koi Farms

De duurste Koi ter wereld heeft een waarde van twee-honderd-vijftig-duizend Euro!

De wereldkampioen van 2012, de Showa van de kweker Dainichi, was natuurlijk onderwerp van de dag tijdens de All Japan Show waar ik Ryuki Narita interviewde. Toen was de toekomst van de vis nog in het ongewis. Het antwoord van Ryuki op de vraag “Wat is het hoogste bedrag ooit betaald voor een Koi?” was niets minder of minder dan 25 miljoen (25.000.000) Yen. Vijf-en-twintig miljoen Yen! Wat is dat dan wel niet in Euro‘s? Afhankelijk van de koers, zal dit bedrag zo rond de €250.000 uitkomen. De duurste Koi ter wereld heeft dus een waarde van twee-honderd-vijftig-duizend Euro! Tsja, daar koop je hier in Nederland een leuk huisje voor.

Ryuki Narita

Ryuki Narita met sculptuur van de kampioen

Niet veel later werd de Dainichi Showa welke Grand Champion werd op de All Japan Show verkocht aan een Chinese hobbyist, welke de Koi vervolgens inzette op de Asia Cup in Taiwan. Op het nieuws werd vervolgens doodleuk verteld dat deze Koi tussen de €200.000 en €250.000 heeft gekost! Dus lijkt het je ook iets om een wereldkampioen aan te schaffen? Nu te ruil bij Narita Koi Farms, voor een Ferrari 575 of Aston Martin DB9.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

8 reacties

 1. Bas van der Hulst on

  Ik hoor wel eens dat o.a. Chinezen de laatste jaren de prijzen van de betere (show)Koi in Japan erg hebben laten stijgen, doordat zij als ze eenmaal iets heel graag willen hebben, ze ook tot het uiterste gaan om het ook daadwerkelijk te krijgen.
  Krijg jij daar ook iets van mee? Dit zou natuurlijk betekenen dat de prijzen na verloop van tijd volledig uit de klauwen zouden lopen…

 2. Ik hoor vaak verhalen dat de duurste koi een dode koi is. En een mooie gezonde koi is niet duur maar kan veel geld kosten.

  Gr Sergio

 3. Ik persoonlijk zeg altijd:een Koi is niet duur,maar hij is boven budget!

  Dat is natuurlijk met alles zo,als je vandaag de Lotto wint geef je morgen op een andere manier je geld uit.

 4. Ik vind dit wel een geweldige vis. Tja qua prijs is het wel een beetje wat de gek er voor geeft. En gekken zijn er genoeg 😉

 5. Hey Bram, voelde je je niet een beetje alsof je die net te dikke vrouw in de supermarkt naar haar gewicht en leeftijd vroeg?!

 6. Tsja, ieder zijn ding en mening he 😉

  Ik denk niet dat de prijzen van de Koi die interessant zijn de voor de Europese markt nog verder omhoog zullen gaan. Het zijn voornamelijk de topkoi die interessant zijn voor hobbyisten uit China en andere Aziatische landen (en soms ook Amerika of Europa) en dus niet de gradatie er net onder.

  Onno: Ik ben jong, dus no problem 😉

 7. Voor de top worden altijd topbedragen betaald. Kijk naar het voetbal, wijnen of zoals ik van m’n vogelkwekende buurman vernam; liefhebbers uit China die vele tienduizenden euro’s neertellen voor een (top)minuscuul vogeltje wat maar een paar jaar leeft. Uitgedrukt in gewicht en jaren plezier, valt het dus nog wel mee met de koi.. 🙂

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App