Om tien voor acht zat ik al in de auto die zaterdagmorgen, ( de eerste met een winters karakter van 2012) want ik had een afspraak met de eigenaren van WISIKOI. De naam is ontstaan uit Wil en Sil, het vriendelijke echtpaar achter deze Koizaak. Omdat het met -4C nogal koud was die ochtend, kom ik toch nog tien minuten te laat op de afspraak in Julianadorp, vlak onder Den Helder.

Het was gelukkig geen probleem dat ik verlaat was, want ik werd als de verloren prins ontvangen met koffie en ook nog gebak toe. Wat wil je nog meer? Natuurlijk was dit niet waar ik voor kwam, althans, niet alleen daar voor. Ik was benieuwd hoe deze mensen naast hun normale werkzaamheden een Koizaak kunnen runnen. Ook was ik benieuwd naar de kennis van zaken. Want ket komt ook dat het verkopen bij de weekenddealers voor op staat; de rest is dan bijzaak.

IMG_0022

Wil en Sil aan de koffie

Wil is zo’n dertig jaar geleden begonnen met een vijver. Uiteraard ook met goudvissen (wie niet) en uiteindelijk in een tuincentrum zo’n Koi gekocht. Deze werd te groot voor de vijver en zo ontstond het excuus om een grotere vijver te bouwen. Dit klinkt de meeste Koi-liefhebbers bekent in de oren denk ik. Na verloop van tijd zwommen er al drie Koi in de nieuwe vijver. Wil vond het wel leuk, maar was nog niet helemaal om. Daar kwam snel verandering in. Hij kocht een Kohaku van wel 1000,- florijnen; een enorm bedrag in die tijd. Op dit moment kreeg zijn vrouw Sil ook interesse in de Koi; een interesse die verder reikte dan ‘waar gaat in hemelsnaam dat geld naar toe’…

“Ook heeft Wil nog enkele dagen stage gelopen bij Rob om in de praktijk veel ervaring op te doen”

Deze Kohaku werd ziek. Wat te doen? Er was nog geen Google of een medium als Koiquestion. Zo haalde Wil overal de beste adviezen en diverse medicijnen vandaan, maar niets hielp. Uiteindelijk kwam hij bij Rob Heijmans terecht. Rob heeft de Kohaku in zijn toenmalige behandelcentrum geplaatst, maar het was te laat, de Kohaku heeft het uiteindelijk niet overleeft.

IMG_0025

Netjes afgewerkte verkoopbakken

Ik zeg altijd dat alles een reden heeft en zo ook hier, want Wil werd zo geïntrigeerd door alles wat Rob deed en nog steeds doet, dat hij daar cursussen is gaan volgen aangaande Koi-ziekten en alles wat je daar maar bij kunt bedenken. Ook heeft Wil nog enkele dagen stage gelopen bij Rob om in de praktijk veel ervaring op te doen! Dus door de aankoop van een Kohaku waar hij twee keer de hoofdprijs betaalde, is de Koi-Kichi toegeslagen en ook niet meer te stoppen tot op de dag van vandaag. Wil kreeg langzaam verzoeken uit de buurt om eens naar de vijver te kijken bij problemen, vootvloeiend uit zijn studie bij Rob Heijmans.

“Een mooie zaak waar niet alleen kennis achter de Koi steekt, maar ook een grote passie”

En zo gebeurde het dat hij een doosje Tosai kocht waarvan hij er zelf een paar hield en de rest binnen enkele dagen verkocht. Hierop kwamen steeds meer verzoeken om Koi, van Tosai tot Gosai. Zo is het zeer langzaam begonnen en in november 2007 zijn Wil en Sil voor zichzelf begonnen met een heuse Koizaak. Wil en Sil runnen zoals gezegd samen de ‘goede zaak’ en omdat Sil overdag telefonisch bereikbaar blijft voor de zaak, komt het in het voorjaar geregeld voor dat wanneer Wil thuis komt van zijn werk, hij meteen weer door moet om eventuele problemen op te lossen bij hobbyisten in de regio. Dit is dan ook de tijd dat zij elkaar weinig zien. (ik hoorde iemand zeggen “lekker rustig” met een brede glimlach op haar gezicht).

IMG_0027

Een mooie Shusui

Wil koopt altijd zelf zijn Koi in, en uiteraard alleen in Japan, dit jaar is hij samen met zijn vrouw de inkoop gaan doen om ook nog wat vakantie te houden in Japan. Dat Wil niet alleen verstand van parasieten en de daarbij behorende problemen heeft, kun je wel zien aan de Koi welke ingekocht is. Hier onder een Kanoko Showa, welke ik persoonlijk erg mooi vind. Het is weer eens wat anders.

Nisai Showa 48 cm Isa

Nisai Kanoko Showa van Isa

Buiten staat een grote showbak welke omgetoverd was tot een Koihuis van Polycarbonaatplaten en ook hier zwom mooie Koi rond.

De Koi-zaak welke ik eerder weekenddealer noemde, heeft behoorlijk wat kennis in huis met een goed gevoel van wat zijn klantenkring graag wil hebben. Het grootste klantenpotentieel komt uit de richting van Den Helder, en de mensen die daar wonen hebben niet allemaal de beschikking over een grote tuin, zodat er niet snel voor een Koivijver gekozen wordt. Dit in tegenstelling tot de Nederlanders uit het zuiden of oosten waar toch meestal meer ruimte is voor een Koivijver. Hierdoor is het uit laten komen van de droom om full time een Koizaak te runnen en dagelijks open te zijn, lastig te realiseren. Neemt niet weg dat wanneer je bij WISIKOI een Koi gekocht hebt, er voldoende service en kennis achter de spreekwoordelijke toonbank staat.

Na een zeer gemoedelijk gesprek en veel koffie later ging ik met een zeer prettig gevoel naar IJmuiden. Met de herinnering aan een mooie zaak waar niet alleen kennis achter de Koi steekt, maar ook een grote passie. Dit maakt dat Den Helder en omgeving trots mag zijn op WISIKOI!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

 1. Inderdaad een zeer nette Showa.
  Niet zelf houden Wisi !
  Mis wel een plaatje van de honden….

  Gr.Jack.

 2. hoi Wil en Sil,
  mooi artikel alleen van dat weekend klopt niet want ik weet dat jullie dag en nacht bezig zijn met de vissen en jullie klanten, en ik weet dat uit ervaring, heb jullie helaas al meer dan eens moeten lastig vallen, met mijn problemen maar nu gaat alles perfect.

  Gr.Hans.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App