opgroeifaciliteiten Koicenter Tiel Er is al enige aandacht aan besteedt, aan de opgroeifaciliteiten van Koicenter Tiel, wat meer dan terecht is. De vijvers van 200 en 100 ton (200.000 en 100.000 liter!) zijn simpelweg indrukwekkend. Wat nog indrukwekkender is, zijn de groeiresultaten die tot nu toe behaald zijn in deze vijvers. Zie hier een paar voorbeelden van ontwikkelingen van enkele tosai, of bewonder ze dit weekend op 15 & 16 december live tijdens de open dagen waarbij de opgroeifaciliteiten worden opengesteld aan het publiek!

Zie hier de ontwikkeling van een drietal Dainichi Showa, welke sinds maart dit jaar in de opgroeivijvers vertoeven. In vijf maanden tijd (let op, de foto’s zijn genomen in maart en augustus dit jaar) zijn de Koi respectievelijk (van boven naar beneden) 16, 22 en 17 cm gegroeid! Mijn gevoel zegt dat de Koi op dit moment al wel rond of zelfs over de 50 cm meten. De vijvers van Koicenter Tiel blijken dus de ideale omstandigheden te bieden om uw Koi gerust een tijdje te laten ontwikkelen.

Image 1

Dainichi Showa 26 cm op 10 maart 2012

Image 4

Naar 42 cm op 30 augustus dit jaar!

Image 5

Dainchi Showa van 22 cm op 10 maart 2012

Image 2

Naar 44 cm op 30 augustus 2012!

Image 3

Dainichi Showa 23 cm op 10 maart 2012

Image

Naar 40 cm op 30 augustus 2012!

Welke is uw favoriet?

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

17 reacties

 1. Ik zou voor nr 3 gaan. Schitterende resultaten,mooi om te zien dat er in deze moeilijke tijden ondernemers zijn die zo iets durven op te zetten

 2. Dat is een gemiddelde groei van 18,3 cm.
  Over een periode van ongeveer 23 weken komt dat op een groei van 12 millimeter per week.
  Daar ben ik niet echt van onder de indruk. Zeker niet gezien het grote volume water.

 3. Wou dat ik dat haal in mijne vijver. Mooi om te zien, maar volguns mij zijn deze vissen nog lang niet klaar met ontwikkelen.

 4. Hoi Mike,

  Je moet natuurlijk rekening houden met het feit dat de vissen ook nog hebben moeten acclimatiseren na het transport vanuit Japan. En een groei van rond de 1 centimeter per week, daar is elke kweker wel tevreden mee hoor! Denk nu niet dat alle nisai die in oktober worden geoogst 60 cm of groter zijn!

 5. Ook ik ben het eens met de opmerking van bram

  Heb er zelf een paar vissen rondzwemmen die het allemaal stuk voor stuk goed doen en ben goed tevreden over de communicatie en verzorging.

 6. Ik heb er ook een vis zwemmen,deze ging op 1 september als nissai te water op 48 cm,op 1 november was deze vis reeds 60 cm.
  Bovendien kan ik beamen wat Nico zegt,de communicatie en verzorging is top in orde.

 7. Persoonlijk ben ik ook niet onder de indruk van de ontwikkeling dit kub je zelf in een Qbak thuis ook behalen.
  Ik ben meer benieuwd naar de omstandigheden zoals:
  * Temperatuur van het water.
  * Hoeveel word er gevoerd en met welk voer.
  * Hoeveel % water word er ververst
  Wat is de toekomst visie van deze koi’s ? is dit ook deer de kweker meegegeven bijvoorbeeld.

 8. Hallo Bram.

  Jij was degene die schreef “Wat nog indrukwekkender is, zijn de groeiresultaten die tot nu toe behaald zijn in deze vijvers”.

  8 mm per week is beslist niet indrukwekkend. Het is bedroevend slecht voor vissen van deze komaf in een dergelijke grote hoeveelheid verwarmd water.
  En die paar weekjes acclimatiseren doen daar niets aan af.

  IOK schrijft dat je dit thuis in een Q-bak ook kunt halen. En gelijk heeft hij.
  Zo ken ik een verwarmde Q-bak van 4 kuub waar al 1,5 tot 2 cm groei per week wordt bereikt. En dat bij koi van veel slechtere komaf.

  Goede groei bereik je met veel water per koi, ideale temperatuur, hoog zuurstofgehalte, grote verversingsgraad en het juiste voer in de juiste hoeveelheden.
  Mijn conclusie is voorlopig dat het hier aan een of een aantal parameters ontbreekt.

 9. De realisatie van een dergelijke faciliteit is natuurlijk redelijk uniek, maar schept ook hoge verwachtingen. De gemiddelde groei is inderdaad niet bijzonder wat dat betreft, temeer daar dit in de zomer met lange dagen is gerealiseerd (!). Die groei maak ik me echter niet direct zorgen om, maar de kunst is om de huidwaliteit vast te houden of zelfs te verbeteren. Daar zitten de grootste winstpunten voor de toekomst.

  Afgelopen weekend heb ik de Koi en de groeifaciliteit namelijk een lange tijd rustig kunnen observeren, en ik heb wel wat ideeën voor verdere verbetering die ik zal delen met Joachim.

 10. Jeroen Van Gaalen on

  Schuilt er ook niet een risico in een té snelle groei? Ik denk dat eigenaren toch vooral een gezonde Koi met een goede lichaamsbouw en huidkwaliteit verwachten te ontvangen na de periode in deze faciliteit. Ik verwacht dat het voerbeleid zodanig is uitgestippeld dat er voornamelijk daarop gefocust wordt en niet speciaal op de groei.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App