IMG_0035Er zijn veel soorten voorfilters, zo heb je de Sieve als voorfilter, Borstels in de eerste kamer, Trommelfilters of Bandvlies voorfilter. Ik wil het graag eens hebben over de omgekeerde sieve beter bekent geworden door onze Belgische Koivrienden als de “Crielzeef”. Ik weet, Marc Criel ziet liever zijn naam niet aan deze zeef verbonden maar het is zo het is, in de Koiwereld praat men nu eenmaal over de Crielzeef en niet over een omgekeerde zeef!

Laat ik eerst eens beginnen met het waarom van de zeef. Ik heb zoals u weet een nieuwe vijver gebouwd, (mijn derde) alle goeie Koivijvers komen in drieën zo zegt men! Ik ging van 13 m³ naar 25 m³ en had voor mijn oude vijver een BBF filter met een kleine sieve ervoor. Voor de 13 m³ werkte dit prima, maar ik durfde de gok niet aan bij de nieuwe vijver dus ik wilde een ander filtersysteem. Omdat ik een jaar voorbereidingstijd had, had ik alle tijd om mij verder te verdiepen in de wereld van filters.

Tjonge jonge wat een ellende is dat, de ene maand denk je aha dit is het helemaal, dan filter (lees google) je wat door en vind je het nieuw gevonden systeem weer het einde. Zo kwam het dat ik er soms gek van werd. Tot ik hoorde van airlift. Overigens ook een systeem dat door de Koivrienden tot in perfectie is ontwikkeld. In dit systeem kunt u alleen niet met een sieve werken. Waarom zult u zeggen. Wel wanneer u een sieve kent, begrijpt u ook dat deze nooit vol mag lopen met vijverwater, omdat anders de werking niet optimaal is. Dus dan zal normaal gesproken de eerste kamer een borstelkamer moeten worden. Of wanneer je aardig in de centen zit een trommelkamer. Aangezien voor mij beide geen optie waren heb ik gekozen voor de omgekeerde zeef.

Wat is dat dan, een omgekeerde zeef zult u zeggen. Dat is lastiger uitgelegd dan u denkt, maar ik zal mijn best doen. De zeef is eigenlijk niets anders dan een Sieve welke in een ontvangstkamer is gemonteerd in een zelfgemaakte houder. De plaatsing is dus na de inlaat vanaf de bodemdrain en vóór de doorvoer naar de volgende kamer! Het liefst neemt men een ruime kamer zodat het water rustig door de zeef kan en het eerste grove vuil wat makkelijker kan bezinken.
IMG_0032
Ik heb Marc Criel (de bedenker) gevraagd waarom hij de zeef omdraaide. Normaal staat er een pijl op de zeef en bij gebruik moet de punt naar beneden wijzen. Marc zei me dat in deze richting de zeef ruw aanvoelde, en bij het uitproberen kwam hij er snel achter dat de zeef snel vol “liep” met vuil. Bij ingeving heeft hij de pijl naar boven laten wijzen, en daarom loopt de zeef niet zo snel vol! Vandaar de naam omgekeerde zeef ofwel Crielzeef!

Ik zal doormiddel van enkele foto’s een en ander duidelijk proberen te maken, immers foto’s zeggen zoveel meer dan woorden…….

IMG_0034

U ziet dat de houder een soort van driehoek is. De schuine hoek wordt mede bepaald door de diepte van de ontvangstkamer maar is bij voorkeur een hoek van 30 graden. Onderop de houder is een stukje pvc geplaatst met gaatjes van 1mm hier komt lucht uit en deze lucht zorgt ervoor dat de zeef niet te snel “vol” raakt.

En geloof mij mensen het werkt gewoon. Deze manier van voorfilteren is zoals de meeste uitvindingen “per ongeluk” uitgevonden. Hij had ooit een sieve van een vriend gekregen die hem over had. Omdat Marc een trickle gebouwd had en er een pomp zonder voorfiltering op gezet had, liep zijn trickle snel vol met vuil. Hierop bedacht hij dat er nog een werkeloze sieve stond in de schuur. Hij heeft toen een mal gemaakt zoals hierboven afgebeeld en eigenlijk was daar de omgekeerde zeef geboren.

IMG_6271

Omgekeerde zeef in actie

Hierboven een ruime ontvangstkamer waar als u goed kijkt het verzamelde vuil op de grond ligt. Ook ziet u de luchtbellen omhoog komen om de zeef schoon te houden.

Het volgende deel gaat over de Crielzeef met een toepassing in een ronde ontvangstkamer.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

10 reacties

 1. Hoi Engel,

  Interessante ontwikkeling, maar doet dit niet het doel van een zeef (compacte vuilfiltering) af? Het komt er nu simpelweg op neer dat er een bezinkkamer met een zeef voor de uitvoer is geplaatst. Deze bezinkkamer moet ook veel/vaak gespoeld worden (waarbij veel water verloren gaat), niet?

  Groetjes,

  Bram

  • Jeroen Van Gaalen on

   Het doel blijft naar mijn idee hetzelfde: Vuil afvangen voordat de biologische filtering begint.

   Dat er bij de omgekeerde zeef een bezinkkamer bij komt kijken die meer ruimte in beslag neemt dan een compact-sieve staat buiten kijf. Maar daar kun je weer niet mee in een airlift-systeem werken toch…

 2. @Bram,
  Het antwoord is al door Jeroen gegeven. Alleen ik denk dat het water verspillen niet echt erg is want je moet standaard toch ook 10 % per week spoelen? Tevens wanneer je deel twee leest zul je lezen dat het met een kleinere kamer ook kan.
  Beetje geduld Bram:-)

 3. de reactie van Bram kan ik begrijpen, maar let wel de ontvangstkamer hoeft niet zo erg groot te zijn in verhouding met de doorstroming.
  een vortex met een diameter van 90 cm kan misschien een flow van 4-5 m3 verwerken om een optimale bezinking te hebben.
  ik heb de omgekeerde sieve nu 2 jaar draaien en gemonteerd in een hdpe filter-unit van 440 l met een zeef van 200 micron en een flow van 8000 l.
  met een traditionele sieve kon men niet in een gravitair systeem draaien ( dus bvb met airlift ) maar met de omgekeerde sieve kan dit wel.

  verdere uitleg horen we graag van Engel, hij heeft zich er goed in verdiept 🙂

 4. Wel meer ruimte maar geen borstels schoonmaken.
  Simpelweg vuil weg laten lopen, zeef schoonmaken en weer water bijvullen. Zo werk je ook weer aan je verversing. Tevens kan deze zeef een weekje zonder onderhoud. Dat is iets wat je bij borstels niet altijd redt.

 5. Leuk stukje! Wel één vraag/opmerking. Volgens mij staat de zeef hier op de foto verkeerd geplaats. De ribbetjes horen namelijk aan de binnenzijde te zitten.

 6. Je maakt het ons wel spannend, Engel! Ik ben benieuwd, het concept van de omgekeerde zeef is interessant, net als vele andere filtertechnieken overigens 😉

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App