Wat zijn de drie meest belangrijke kenmerken bij het bepalen van de toekomstpotentie bij éénjarige Koi? Geef per kenmerk enkele specifieke aspecten aan waar op gelet dient te worden.” Zo luidde de vraag die we vorig jaar hebben gesteld en waarbij je kans maakte op een nisai Showa van Dainichi met certificaat. Shigeru Mano van Dainichi was diegene die de vraag zeer goed onderbouwd had beantwoord. Zie hier het exclusieve interview dat ik met hem had.

De drie kenmerken zijn volgens Shigeru:

 1. Lichaamsbouw
 2. Huidkwaliteit
 3. Patroon

De meest gemaakte fout bij de beantwoording van de vraag was het benoemen van de ‘bloedlijn‘ tot de drie meest belangrijke kenmerken. Uiteraard is de bloedlijn van belang, maar zoals gesteld gaat het over éénjarige Koi. Een specifieke bloedlijn of met andere woorden, kennis van de ouderdieren, geeft niet per definitie alleen maar goede resultaten. Een bloedlijn zegt veel meer over de uiteindelijke karaktereigenschappen van een Koi, zoals het type lichaamsbouw of kleur. Het patroon is persoonlijk, maar zal altijd van belang zijn voor de balans van de vis.

Ook een veel gemaakte fout lag in de argumentatie. Van velen ontvingen wij een lijstje met kenmerken waarop gelet dient te worden bij een Koi Show, daar waar de vraag inging op de toekomstpotentie van éénjarige Koi. Daar zit een wezenlijk verschil in. Zo is het niet zozeer van belang dat de kleur zeer intens is, maar veel meer dat deze egaal en zacht oogt. De body hoeft niet erg breed te zijn, maar veel liever mooi gestroomlijnd naar achtereen zonder invallen, hetgeen duidt op een potentievolle lengtegroei.

In onderstaande leerzame video tref je een uitgebreid antwoord op de gestelde vraag in een privé seminar van Shigeru aan mij. We hopen dat jullie het leuk en vooral ook leerzaam hebben gevonden.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

7 reacties

 1. Dit zijn alle drie zeer mooie koikes, gelukkig kunnen we door jou wat meer zien van al dit mooi’s, bedankt hiervoor.De vissen van Dainichi zijn werkelijk subliem, vooral degene die uit een mudpond komen, dat verdienen ze , puur natuur is heel belangrijk.

 2. Bijzonder Bedankt! Graag hier elke week een nieuw interview. Dan hebben we binnen een half jaar een complete cursus 🙂

 3. Erg leuk filmpje , waarvoor dank!

  Het blijft me verbazen dat de Japanners zo slecht Engels spreken.

  Groet,
  M

 4. Hey Marthe,

  You are welcome!

  Ik ben van mening dat Shigeru zeer goed Engels spreekt (en zeker voor een Japanner), maar dit is natuurlijk ook geen gesprek bij de koffie en zal het daarom wat houteriger overkomen 😉

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App