KOI105In KOI 105 veel aandacht voor de koishows die de afgelopen maanden in Japan hebben plaatsgevonden. Niet in de laatste plaats omdat Nederland in een aantal van die shows zeer succesvol is geweest. Van Keulen en Ma-Koi hebben beide een Grand Champion titel op een Japanse show op hun naam weten te schrijven. Ma-Koi won de Ojiya Koi Show, terwijl Van Keulen het hoogste podium op de Nagaoka Koi Show besteeg.

Hiermee wordt Nederland nog eens extra op de internationale koikaart gezet! Beide Grand Champions zijn in deze uitgave van KOI te bewonderen. De Nogyosai, één van de belangrijkste koishows in Japan werd geonnen door Dainichi. Bram Rohaan doet hiervan verslag. In het verlengde hiervan heb ik Johan Leurs aan zijn jasje getrokken met het “verzoek” zijn uitgebreide interview, eerder dit jaar met Futoshi Mano, de grote man bij Dainichi, uit te werken.

Martin Symonds doet verslag van de Igarashi Kazuto Koi Farm, terwijl Joop van Tol in deze uitgave het Okawa Nishikigoi Center onder de loep neemt. Peter Waddington mijmert op heerlijke wijze verder over Matsunosuke in alweer zijn zesde artikel in deze reeks.

Natuurlijk speelt de koiscene zich niet alleen in Japan af. In tegendeel. Veel dichter bij huis is genoeg te beleven. In Polen bijvoorbeeld, waar Jos Aben onverminderd aan de weg timmert.Ad Jacobs ging kijken bij de nieuwe faciliteiten. Ook was er dit jaar weer een KoiTrek Engeland. Ruud Besems en Stefan Swinkels doen verslag.

Nóg dichter bij huis blijkt dat wij niet altijd naar Japan hoeven om een beroemde kweker te ontmoeten, soms komen ze gewoon hier. Bijvoorbeeld om de opening van ND koifarm in België te vieren. Johan Leurs was erbij en keek er naar.

Martin Kammerer neemt in deze uitgave van KOI magazine de Showa onder de loep. Ad Jacobs toont de zin en onzin van zoutgebruik in de vijver aan en vond tussendoor ook nog even tijd om op verkenning te gaan bij Kinshi.

Toën doet verslag van het afbreken van de Floriade vijver en de daaraan gekoppelde, zéér succesvolle, koiveiling in Sevenum, waarbij de vissen die het hele seizoen op de Floriade hebben gezwommen werden geveild en waarvan iedere cent die onder de streep overblijft geschonken wordt aan KiKa (Kinderen Kankervrij: www.kika.nl).

Ronald Stam gaat dieper in op het zuurstoftransport binnen de bloedsomloop van koi, terwijl Ruud Besems Japanse pizza bakt in zijn serie Koilinair. René Grootscholten geeft tips om “schittervrij” koi te fotograferen. Eddy Leysen tenslotte gaat in de serie “vreemdgaan” in op het houden van discussen.

Er valt kortom weer genoeg te genieten.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

  1. goeden dag.
    eigenlijk heb ik geen reactie maar meer een vraag naar aanleiding betreft het verhaal van johan leurs over het keukenaquarium.
    vraag is n.l. waar hij die externe filterpotten heeft gehaald die naast de EHEIM filters hangen.
    ik heb al bij een paar aquariumzaken nagevraagd, maar geen resultaat.
    hopende iets hiervan te horen groetjes van een koi/discusgek.

  2. Ik heb het artikel ook voorbij zien vliegen (nog niet in detail gelezen) maar bedoelde je dat osmose systeem?

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App