Het zijn roerige tijden en die houden al eventjes aan. Het is dan ook wel te stellen dat zich langzamerhand enkele gevolgen van de economische malaise haar intrede doen in de wereld der nishikigoi. Het zijn typische bewegingen die je in iedere sector kunt constateren van overnames en opheffingen. Zoals dat gaat bij een stoelendans. In korte tijd zijn er twee zaken die de deuren hebben gesloten.

Liekoi uit Beek en Donk maakte op 7 november jongstleden op haar website bekend dat er een leegverkoop van alle materialen en vissen plaats zou vinden. De winkel is enkele jaren geleden gestart uit hobby en passie voor Nishikigoi. Nu een aantal jaren verder blijkt dat de tijd die er voor nodig is om alles draaiende te houden een behoorlijke tol eist. Na 2,5 week kon al gemeld worden dat alle materialen zijn overgenomen door Limburg Koi. Angelique en Bob Buurman doen niet helemaal afstand van de Koi, maar zullen op hobbyistenniveau hun passie verder invulling gaan geven.

Een andere zaak die per 1 januari 2013 gaat stoppen met de Koi-verkoop is Mingkoi uit Vinkel. Daar is het de gemeente die verkoop vanuit het bestaande pand niet langer toestaat. Zodoende komt daar na 7,5 jaar een einde aan het bestaan van deze winkel. De website zal wel blijven bestaan en zal toegespitst zijn op voer en hardware en ook vijverbouw zal tot de mogelijkheden blijven behoren. Openen van een nieuwe zaak in een ander pand was echter geen optie in de huidige economische tijden.

Jammerlijke berichten. Voor Mingkoi blijkt er even geen stoel meer over.

En dan was er eerder natuurlijk al Sempai Koi in Dodewaard. Die zaak zal ook haar deuren sluiten maar het pand blijkt toch een zekere aantrekkingskracht te hebben op ondernemers met een Koi-hart. Op Eerste Kerstdag aanstaande zal er namelijk toch weer een nieuwe Koizaak geopend worden. Harry en Tilly van Barreveld gaan dan onder de naam Hatibakoi verder in het pand aan de Groenestraat in Dodewaard. Voor beiden bekend terrein, want Harry werkte al in dit pand voor JapanseKoi.com en voor Sempai Koi.

 

“50% denkt dat hobbyisten en dealers creatiever zullen willen worden en zich meer gaan richten op kennis intensivering en energiezuinige oplossingen”

 

Bij zowel het einde van Liekoi als Sempai Koi lijkt de financiële crisis zeker mee te spelen in het nemen van de beslissing om te stoppen. Ook bij Mingkoi is het duidelijk dat dit zijn invloed heeft. Het wordt immers niet rendabel geacht om een winkel te starten in een ander pand. Het is lastig exact te bepalen in hoeverre de crisis zijn tol eist binnen de hobby die Nishikigoi heet, maar het is kortzichtig om te denken dat dit er buiten zou staan. Vooral voor de kleinere dealers die de Koibranche tot hun enige bron van inkomsten mogen rekenen hebben het zwaar te verduren. Waar er minder nieuwe Koi worden aangeschaft, vinden dealers tijdens het seizoen ook aftrek in voer en anders gerelateerde producten, maar min of meer tot seizoensarbeider bestempeld is het nu overwinteren geblazen voor de Japanse juweliers in Nederland.

De publieke opinie, zo bleek uit een door KoiQuestion verrichtte poll, acht het voornamelijk (50%) aannemelijk dat hobbyisten en dealers creatiever zullen willen worden en zich meer gaan richten op kennis intensivering en energiezuinige oplossingen. Een kleiner deel, zo’n 30%, verwachtte wel dat er dealers zijn die de deuren zullen sluiten en/of ene stagnering van het aantal hobbyisten. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat er meer hobbyisten stoppen dan anders, maar eerder dat er per ratio minder mensen zullen overwegen zich in de duurdere aanloopkosten van een nieuwe hobby als het professioneel vijveren zullen storten.

Ken jij stoelendans bewegingen in Koiminnend Nederland, meldt ze dan aan KoiQuestion middels info@koiquestion.com.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

3 reacties

 1. Jammer, jammer,
  Het is ongetwijfeld de huidige economie en ons toekomstig denkbeeld ervan dat de oorzaak is.
  Ook ik geef eerlijk toe dat aankopen voor de vijver meer en meer gewikt en gewogen zal worden.
  We kunnen niet anders.
  Bedrijven en overheden willen niet liever dan dat we meer kopen want het is onze schuld dat er minder economie is.
  Klopt, maar zij gaan wel met hun hebben en houden (geheel of gedeeltelijk) naar het buitenland en waar moeten wij dan het geld verdienen om op te doen?

  En dan de staat… tja…
  Zelf echt bezuinigen is er niet bij.
  Als je in Belgie het kindergeld, buitenlandse steun, oorlogsgebieden steun, minister en bestuurkosten, vzw subsidies halveerd, dan maken we winst!

 2. Zoals ik al eerder schreef, Koizaken ontkomen niet aan de economische malaise van Nederland en Europa.
  Koihobby is relatief gezien niet goedkoop. De WW ligt op de loer en vaak is of komt de partner ook nog in WW. De bestedingen komen in een ander daglicht te staan en de koihobby komt hierdoor vaak onder grote druk.
  Hopelijk zwemt onze koi de crisistijd uit!

 3. Hoe dan ook voor de totale omvang van de Koihobby is het goed en slecht. Ik zeg altijd dat het kaf van het koren gescheiden wordt in een tijd zoals deze. Maar dat klopt niet helemaal, want ook de kleine Koizaken hebben vaak veel goede kennis hebben van de hele materie. Deze stelling kan ook andersom werken! Persoonlijk hoop ik dat de betere overblijven! Laat daar geen misverstand over zijn.