IMG_5837 [800x600]

“Je weet Bram dat je deze vissen zelf aan ons hebt ‘getipt’. We zitten dan ook weer elk jaar op het puntje van onze stoel als we weer naar Dainichi gaan om deze 3 koi te gaan bekijken. Afgelopen jaar zijn er 2 Kohaku die wat achter zijn gebleven in lengte, maar ze zijn wel in bouw toegenomen. De maruten is nu 79 en de nidan is nu 81cm. Waar we het meest van verwachten is de sandan van nu 87cm. Ze heeft nog niet de bouw die we graag zouden zien, maar is afgelopen seizoen weer 4cm gegroeid. Het beni is erg dik geworden en zien haar graag volgend jaar weer terug.”

Jaja, je leest het goed. Bovenstaand verhaal is afkomstig van Matthijs van Makoi, één van de weinige dealers die kan zeggen dat ze een paar jumbo Koi hebben zwemmen bij Dainichi! En nog wel drie stuks ook. Makoi is net als vele andere dealers in Japan geweest en heeft daar vele azukarigoi (aangekochte Koi die onder de zorg van de kweker doorontwikkelen). Stuk voor stuk indrukwekkende Koi, zoals je in deze blog kunt zien en lezen. Boven- en onderstaand de drie Kohaku die bij Dainichi zwemmen.

87cm

Dainichi sandan Kohaku van 87 cm

81cm (1)

Dainichi nidan Kohaku van 81 cm

Maar dat is echter nog niet alles! Zo zwemt er ook nog een Tancho Showa bij de kweker Conias met de naam Makoi rondt. “We weten dat mooie Tancho Showa erg schaars zijn in Japan. Vorig jaar waren we hiernaar opzoek. We waren hier al bij diverse kwekers geweest en konden eigenlijk niets vinden. Rob de Vos van Ornafish kreeg een belletje van Conias dat hij nog een Tancho Showa had zwemmen die veel potentie had. Uiteraard zijn wij daar toen heen gegaan. Deze Koi zwom in een (wat de kwekers dan altijd zeggen) ‘geheim’ koihuisje. Daar aangekomen zagen we de Tancho Showa van Conias. Ja, hier viel ons oog op! Perfecte body, perfecte tekening voor wat betreft het Sumi en een mooie ronde stip. We waren direct verkocht. Het zwart moest er toen nog wat meer doorheen komen wat we graag zien bij deze Koi. Ze was toen 70cm. Twee weken geleden hebben we haar weer gezien. Ze is gegroeid van 70 naar 79cm! Ze heeft enorm veel body erbij gekregen en is er erg op vooruit gegaan. We zitten nog te denken of ze mee gaat doen aan de All Japan van 2013 of 2014. Conias denkt dat we zeker een kans hebben, omdat je deze kwaliteit Tancho Showa niet veel ziet!”

tancho showa 70cm conias azukari makoi (1) (1)

Conias Tancho Showa van 79 cm

En daar blijft het niet bij: er zwemt ook nog een Tancho Kohaku van 83 cm rond bij Torazo met Makoi als eigenaar. “Tja waar zie je zulke Tancho? We hebben haar gekocht toen ze 70cm was. Ze zit nu drie jaar in Japan en meet op het moment 83cm! Ze blijft nog een jaar en gaat dan mee doen aan diverse show’s in Japan. Hier ook wederom zitten we nog te dubben of ze mee gaat doen aan de all Japan van 2013.”

En zou dit alles zijn denk je? Ook de Ojiya Koi Show Grand Champion van Torazo die net aangekomen in Nederland behoort tot het eigendom van Makoi… Dit belooft veel goeds voor het showseizoen van 2013. Makoi, we houden jullie in de gaten de komende tijd!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App