Dat de Koi-wereld zich zeker niet beperkt tot de oorsprong in Japan is alom bekend. Wat echter niet overal bekend is, is hoe de beleving van de Koi hobby in andere delen van de wereld dan is. Hoe zit dat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten? Ik ben in contact gekomen met Ray Jordan, vooraanstaand lid van de bij de Amerikaanse afdeling van de Z.N.A. aangesloten Texas Koi & Fancy Goldfish Society. Deze organisatie hield afgelopen oktober haar 20ste editie van de Koishow. Zie hier een impressie van hoe het er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan aan toe gaat.
De jaarlijks gehouden Texaanse show behelst niet alleen een Koi aangelegenheid maar er wordt tevens een heuse goudvisshow gehouden, compleet met Grand Champion titel. Het is immers niet voor niets een Koi & Fancy Goldfish Society. Overigens blijkt dat deze organisatie met haar show niet bij álle Nederlandse Koiliefhebbers onbekend is. In 2008 zijn John de Leur en Willem de Graaf in het kader van hun jury-opleiding aanwezig geweest op de show.


In totaal waren er dit jaar 21 deelnemers aan de show die samen zorgen voor 128 Koi in de showvaten. Niet een show van het formaat dat we hier kennen dus maar gezien de afstanden die hobbyisten en handelaren moeten maken is dat niet zo gek. John de Leur over zijn ervaringen in 2008:
“De koi show was niet echt groot maar viel mij ook niet tegen. Ik denk toch wel kleine dertig show vaten. Ook over de kwaliteit was ik meer dan positief over verrast. Er waren hobbyisten bij die echt mijlen ver hebben gereden om hun vissen in te zetten.”

Anders dan bij ons is dat er ook veel sluierstaart Koi worden ingezet in de showvaten. De sluierstaart Koi is in Amerika echt populair. Op deze show streden 9 Longfins mee om de prijzen. Het zou zo maar kunnen dat ze allen afkomstig waren van dezelfde kweker. Tank Hollow Fisheries is een Amerikaanse kwekerij die gespecialiseerd is in deze sierlijke vissen.
Een ander groot verschil met de Europese shows is volgens John het fenomeen “talk on the vats”. Op het eind van de show als de uitslagen al bekend waren, ga je als jurylid rond lopen langs de vats zodat de eigenaren en bezoekers vragen kunnen stellen over de uitslagen of over de vissen die in de vats aanwezig zijn. John:
“Ik heb dit als zeer prettig ervaren en dit is iets wat hier eigenlijk ook ingevoerd zou moeten worden.”
Wat wel hetzelfde is als in Europa, Japan of waar dan ook, is het feit dat er op een Koishow één Koi gekozen wordt als beste van de show. Zo ook in Marion, Texas, waar onderstaande Kohaku met de hoogste eer ging strijken. Het is een 4 jaar jonge female die in het voorjaar is overgekomen van de Dainichi Koi Farm. Direct na binnenkomst in de Verenigde Staten won ze ook al de titel op de Southern California Koi Show. Nu won ze met een lengte van 72cm (size 7) van een female Dainichi Showa in de Size 8 klasse waarbij body en huidkwaliteit de doorslag gaven. Eigenaar Ryan Vo kan met recht trots zijn op deze mooie dame.

Een overzicht van de overige prijswinnaars volgt later deze week.
3 reacties
Is wel grappig hoe de zij daar Koi beleven. Het zou bij ons niet bespreekbaar zijn om sluierKoi te showen. Terwijl het toch eigenlijk mooie vissen zijn….
Groet,
Engel
Heel leuk om te lezen hoe het er daar aan toe gaat. Ik vind vooral dat rondje dat de judges doen na afloop erg tof, want in Nederland is er ook nog wel eens discussie en het zou fijn zijn wanneer dit op deze persoonlijke manier toch transparant wordt gemaakt; al blijven sommige dingen subjectief, maar we zouden er allemaal van kunnen leren in een gemoedelijke setting waar Koi toe bedoelt is.
Ik denk dat dat moeilijker wordt naarmate de show groter wordt. Het zou inderdaad wel mooi zijn.