“Ik ben er in 2007 ermee begonnen, toen mijn moeder borstkanker kreeg. In Japan bestaat de gezegde, dat als men 1000 kraanvogels in origami kan vouwen, men een wens mag doen. Ik wilde het echter op mijn manier doen en ze niet vouwen, maar schilderen. Hierbij telt elke kraanvogel mee, klein of groot, als die maar geschilderd is. Het huidige aantal zit op 873 stuks.”

 

Gelukkig is deze wens van Ingo Leth reeds uitgekomen en zijn moeder is voor zover genezen verklaard, waarvoor de Kunstenaar uit Emmen zeer dankbaar is. Het neemt voor de gedreven koi hobbyist echter niet weg; dat hij zijn doel van 1000 stuks wil behalen. Naar aanleiding van zijn laatste, beslist opzienbarende kunstwerk; even prachtig als onconventioneel, ging in gesprek met Ingo over zijn diepgewortelde passie voor de Oosterse symboliek.

“De Grand Champion werd door mij op doek vereeuwigd”

Kun je voor ons omschrijven waar je fascinatie voor de kraanvogel vandaan komt?

“Mijn fascinatie voor de kraanvogel kreeg ik na het lezen van het boek ”Sadako will leben”, het verhaal van Sadako Sasaki in Hiroshima. Hierdoor werd ik enorm geraakt, vooral omdat men dan pas beseft welke symboliek de kraanvogel en ook de origami kraanvogel met zich mee draagt.

Hij staat symbool voor geluk, lang leven, vrede, saamhorigheid en liefde.
Zodra men b.v. een Origami kraanvogel ontvangt is dit een teken, dat men deze eigenschappen toegewenst krijgt, geweldig, toch?”

Hoe kwam je op het idee om kunstwerken te maken die “om de hoek gaan”?

“Ik kon een doek kopen, dat gebogen was. Ook al wist ik lange tijd niet, wat ik ermee aan moest, heb ik ze gekocht. Het schilderij ”the way of Kyudo” is het eerste werk, dat ik op een hoekdoek heb geschilderd.
Ook hierbij heeft het lezen van een boek grote invloed gehad. ”Zen in de kunst van het boogschieten” is een boek, waarin duidelijk wordt, dat niet het doel het belangrijkste is om te bereiken, de weg er naartoe is het meest belangrijk. Dat is hetgeen waar je mee bezig bent. Vindt je de goede weg, bereik je het doel vanzelf.
In het schilderij ”the way of Kyudo” is de weg extra moeilijk, aangezien het doel zich om de hoek bevindt.
De hoekdoeken zijn ontzettend goed geschikt om driedimensionaal te werken.”

“Het 2e doek werd het schilderij ”fly birdie fly”, aansluitend aan het verhaal van Sadako Sasaki en de 1000 kraanvogels welke ik schilder.
Het meisje op dit werk zou Sadako kunnen zijn. Door het weg blazen van de kraanvogels wordt de symboliek en de eigenschappen van de kraanvogel in de wereld verspreid.”

Mogen we in de toekomst nog kunstwerken met daadwerkelijke Koi van jouw hand verwachten?

“De kans is groot, dat ik ook in de toekomst koi’s schilder. Ze passeren, mede door mijn liefde voor koi, regelmatig de revue. Af en toe krijg ik een opdracht om de favorite koi uit de vijver te schilderen. Net als de eerste prijs op de 1e European Shinkokai koishow in 2010. De Grand Champion werd door mij op doek vereeuwigd, een ontzettend mooi gebaar naar de eigenaar van de koi.”

Meer over Ingo weten? lees het hier op KoiQuestion of kijk op www.artinmotion.nl

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App