Joachim Clement is met zijn Kokugyo Koi ’t Viske reeds hoogst persoonlijk verantwoordelijk geweest voor de selectie van vele relatief jonge Koi, die later zeer succesvol presteerden op de diverse Koi shows. Wanneer de kenner, die ook graag zijn kennis deelt, mij dan enthousiast bericht over een specifieke aankoop begrijp je dat ik al oor (en oog) ben…

“Koi is a gamble, But I love a challenge.”

Zoals gebruikelijk woont de dealer uit Diksmuide de auction van Sakai Fish Farm bij. Reeds twee dagen van te voren nam hij van de gelegenheid gebruik om zich te overtuigen van de potentie en schoonheid van de Koi die er onder de hamer zouden gaan. Er waren twee in het bijzonder waarvan Joachim de inschatting maakte zijn jaarlijks verlangen naar die ene potentiële topper. Koi die potentieel hebben om echte top te worden in Europa en met een beetje geluk, kunnen ze ook iets behalen in Japan. Deze worden dan vaak ook gekroond met een heuse naam en er gaat je vast een lichtje branden wanneer ik hiervan enkele opsom; Poseidon, Venus, Maximus, Hera, Cleopatra I en II, Geisha, Samurai, Pontiac…

“Tijdens een Sakai Auction probeer ik Koi aan te kopen waarvan ik geloof dat ze een positieve evolutie kunnen maken.
Bij elke Auction probeer ik ook 1 of 2 Koi aan te kopen waarvan ik persoonlijk vermoed dat dit topkoi KUNNEN (en niet zullen) worden.
Deze laat ik deze meestal één of meerdere jaren in Japan doorgroeien.
Er waren 2 Koi waarbij ik een goed gevoel had. De ene was een inazuma Kohaku. Helaas ging deze Koi net iets boven mijn budget.”

Niet voor een gat te vangen wist de Belg, vastberaden als hij is, nummer 111 van de auction wel te bemachtigen; een nisai Kohaku van Love Symbol.

We zien bij A dat de vis over een heel goede odome beschikt. Het kiwa van het laatste rode te patroon laat mooi de ruimte voor een witte huid voordat de staartvin in het lijf van de Koi steekt. Kun je je voorstellen dat dit laatste rode patroon er niet zou zijn? De Koi zou dan ernstig in balans verstoort zijn. Hetgeen echt indruk maakte op Joachim was de uiterst krachtige lichaamsbouw die de Koi laat zien, wat ik heb proberen inzichtelijk te maken met B. De kkrachtige opzet, de brede schouders doen Joachim denken aan zijn vroegere collectie; “Dit zou wel eens een echte bodybuilder kunnen worden”. Kritische noten zijn er echter ook. Zo laat C zien dat er een tweetal punten zijn waar het patroon onder de lateraal lijn geraakt en voor de hoogste regionen in showsferen is dat een punt dat ter discussie kan staan. Op de video zie je ook nog een losstaand hi patroon ver onder de lateraallijn. Wanneer een Koi verder uitgroeit tot formaat zal de Koi breder worden. Je kunt er van uitgaan dat alles boven de middellijn van bovenaf zichtbaar zal zijn en dat wat er zonder ligt zal uit het zicht verdwijnen.

D toont ons het spanningsveld tussen het kiwa van het eerste patroon en het sashi van het tweede patroon. Dit is altijd leuk om van te leren, maar bij deze twijfel ik er niet aan dat er en mooie  schub brede shiroji zal ontstaan. Wat de bouw van deze vis voorst sterk maakt is niet alleen de body, maar dit wordt ondersteunt door een ferm en breed hoofd waarbij het wenselijk is dat de zogenaamde meheba, de afstand tussen de ogen zoals aangeven met E zo breed mogelijk is waarbij de ogen netjes aan de zijkant staan. De neus die voorbij de ogen ligt tot aan de mond moet minstens even lang zijn dan de meheba. De Kop wordt namelijk verhoudingsgewijs niet langer, maar wel breder, waardoor de neus ‘stomper’ wordt. Komt de Koi hier tekort op deze leeftijd, dan zou dit op jumbo formaat een tekortkoming opleveren. F toont de hi platen die wij vanaf de foto moeilijk inzichtelijk kunenn krijgen, maar waar we Joachim op zijn woord moeten geloven dat deze erg mooi dik en met een fantastische kleurkwaliteit gepaard gaan. Dit is belangrijk om de groeipotentie die deze vis met zich draagt te kunnen ondersteunen. Aan een grote Koi met zwakke hi platen heb je ook immers ook weinig…

Dit is voor de jonge doch ervaren Diksmuidenaar een nieuwe uitdaging en we zullen dan ook proberen deze vis steeds weer terug te halen en diens ontwikkeling te volgen. Met ene beetje geluk komen we bij jullie terug om de vis een geschikte naam te geven. Afsluitend de woorden waarme Joachim dit avontuur typeert;

“Koi is a gamble, But I love a challange.”

Vanaf de flanken. Duidelijk zichtbaar het doorlopend patroon.

Vanaf de zijkant. Hier zie je ook het losstaand hi patroon onder het midden van de Koi

Love Symbol Kohaku 54cm

Hieronder een afbeelding van de moeder en de grootouders van het besproken exemplaar.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. Zeer mooie en duidelijk uitleg, de koi oogt zeer krachtig en stijlvol

    Veel succes met je koi

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App