De immer olijke Chris en zijn wederhelft Desiree die samen de personificatie vormen van Happy Koi House, hebben twee weken lang hun ogen te luste gelegd in het Japanse. ‘kijken-kijken-niet-kopen’ was geenzins van toepassing en Winterswijk mag behoorlijk wat waardigheden tegemoet zien binnenkort…

Bij Conias werd onderstaande Kinginrin Goshiki geschaakt. Zowel het rood als het kinrin liggen er lekker dik op. De vis is vooral spannend door de afscheiding tussen de eerste en de tweede stap van het hi patroon. Hoe zal dit zich in de toekomst gaan houden? Een mooie Koi om van te leren.

Ook bij Conias wordt deze Doitsu Shiro Utsuri gevonden. Dit vind ik persoonlijk een bijzondere vis om van te leren. De versie zonder schubben is moeilijk te verkrijgen van enige kwaliteit. Dit exemplaar kent weinig irrelevant sumi. Het sumi dat zichtbaar is, zal naar mijn inziens ook onderdeel uit gaan maken van een sumipatroon zoals we dat graag zouden willen zien op een Utsuri. De vis oogt beslist niet knullig en zowel de bouw, de kandijkleur als ook het sumi verklappen voor mij nog voldoende potentie voor de toekomst. Dit is een Koi die ik graag volgend jaar weer terug zou willen zien.

Wat me dan opvalt is dat Chris echt een gezelschapsdier is en deze lijn consistent doortrekt naar zijn koi aankopen.  Er worden enkele sets gekocht van kwalitatief toffe Koi waaronder deze twee Tancho. Bij wie anders dan Maruju werd dit duo geschikt gevonden. Magnifiek!

Ik durf gerust te stellen dat onderstaande Doitsu Hariwake tot de beste in hun soort horen die ik heb gezien sinds een tijdje. Met een exquise huidglans en prachtig zachtgeel patroon echte eyecatchers. De naam Koda zegt je wellicht niet zoveel als kweker, maar is toch een zeer gerespecteerd kweker die goed was voor de allereerste Grand Champion op de ZNA All Japan Koi Show in 1969.

En ook per twee kwamen deze Shusui die er beslist mogen zijn. Het rood-wit-blauw reeds in de genen mogen ze nu ook het land dat die vlag draagt verrijken met hun schoonheid. Wat opvalt is dat het sit heel erg egaal wit is wat de kans op eventuele shimi’s in de hardere Nederlandse wateren danig verkleint. Prachtig om te zien en zo ik weet nu al favoriet bij onze auteur Engel Kromhout die deze varieteit op een gedeelde eerste plaats heeft staan van persoonlijke smaak, samen met de Tancho.

“En twee keer twee is vier”, zo zal het koningskoppel uit Winterswijk hebben gedacht. Bij Marudoh slaagden zij erin vier nisai aan te kopen van boven de 65cm in lengte. Per stuk welteverstaan! Deze vissen hebben een enorme groeipotentie en ook een prachtig karakter. De Kigoi staat er om bekend het zachte karakter van de Chagoi tentoon te spreiden, maar dan wel met een zachtgele uitstraling dat zijn genetica kent vanuit de metalieke Yamabuki.

Dan nog een Doitsu Kujaku als hekkensluiter. Met een goede bouw, prachtig patroon en mooie huidglans een waardig exemplaar voor niet alleen Winterswijk, maar voor iedere plaats in Nederland. Wel moet je in Winterswijk zijn om deze vissen te aanschouwen. Of je kijkt op de website natuurlijk.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App