Engel

Ja echt het wordt winter, misschien wel een Elfstedentocht in het verschiet. Wie weet? Nu zijn alle bomen nog half in het blad, maar daar komt snel een einde aan. De mooie bekende plaatjes van rode bomen die nog niet willen toegeven aan hun verlies van de sapstromen door de takken, waardoor de bladeren toch echt gaan vallen.

De dagen worden langzaam aan korter en ook bij de mens gaan dingen anders lopen. Wij gaan niet zo makkelijk meer langdurig bij onze Koi kijken, en zitten daardoor wat sneller binnen, bij een gezellig kaarsje of de open haard. De Boerenkool en Hutspot komt weer op tafel, en voor je het door hebt zeg je, koud hé en neem je nog een hap met een stuk HEMA worst naar binnen. Kortom het wordt WINTER. Of je het nu wil of niet, het gaat echt koud worden jas aan en kleumen maar. De mensen die een hond hebben herkennen precies wat ik zeg. Ik zeg bah, maar velen onder ons zeggen heerlijk.

IMG_0560

Herfstkleuren in de duinen van Ijmuiden

 

En ja, zo denk ik ook aan onze Koi. Het wordt voor onze geschubde vrienden ook langzaam aan duidelijk dat zij ook richting winter gaan. Zij eten beduidend minder. Het nieuwe voer wat ik voor ze gekocht heb van Maxim, laten zij nu toch echt liggen. Hieraan kun je zien dat ik zomervoer gekocht heb en dat blijkt dus een waarheid te zijn als een rugvin op een Koi, want sinds de wintertijd is ingesteld eten ze het niet meer.  Onze Koi  gaan wat langzamer zwemmen, reageren wat langzamer, eigenlijk krijgen ze het koud. Dit zijn de eerste tekenen van het langzamer stromen van het bloed bij de Koi.

Omdat ik geprobeerd heb ze boerenkool met worst te voeren omdat zij van het zomervoer afblijven, had ik gehoopt op een paar dankbare Koi welke spontaan een hulde lied aan mij op zouden dragen. Niets maar dan ook niets van dit alles. Langzaam aan zakt de watertemperatuur tot onder de 10 C. En dan begint het! Wat, zult u zeggen. Wel, dan is het én voor je het door hebt, zomaar echt koud. Zo koud dat wij in de ochtend de ramen van de auto moeten krabben. Tja zult u zeggen niets aan te doen.

Nou echt wel, ik heb een kolenkachel in de vijver gegooid, ruzie met de buren getrotseerd vanwege de rook overlast. Daarna heb ik zonnepanelen gekocht, want dat is energie zuinig, ook dit hielp niet want die dingen blijven niet drijven in het water en geven echt geen warmte af. Trouwens ik heb ook flink wat zout in het water gegooid zodat het water niet bevriest. Dit alles hielp echt niet, ik heb zelfs het advies van mijn vrouw opgevolgd door flink wat Wodka in de vijver te gooien. Ook dit mocht niet baten. Wel zag ik van de week enkele buren uit mijn vijver drinken!

Wat helpt dan wel????Heeft u er wel eens aan gedacht om uw geliefde Koi een dak van Poly Carbonaatplaten boven het hoofd te geven? Nee zeker? Ja maar dat is toch hartstikke duur? Wat? Wel een vijver, wel dure Koi, maar er niet goed voor zorgen.

Cordes2

Koud He? Maar de Koi liggen er warmpjes bij!

Ik vind dit raar, terwijl er zoveel andere manieren zijn om je Koi een dak boven het hoofd te geven. U kunt ook een dak maken van simpel Noppenfolie of een tussenoplossing van die grote pingpongballen  welke tegenwoordig ook aangeboden worden. Het is zelfs mogelijk om de Noppenfolie plat op het water te leggen. Door uw vijver af te dekken voorkom je dat het water onder de 6 á 8 graden komt bij hevige vorstaanvallen op uw Koi. Hierdoor kan uw Koi beter overwinteren en sterker uit de winter vandaan komen zodat zij sneller weer op het oude niveau zitten in de komende zomer!

Foto van Marc Criel over zijn vijver met folie

Noppenfolie op het water. Ook effectief!

 

En dat u eens niet aan een kuur van een voorjaarsbehandeling begint met allerlei onnodige bacteriën welke toch wel in uw water aanwezig zijn. Hierdoor houd u dus geld over op jaarbasis!

Het één is misschien niet voor uw portemonnee dan kunt u wellicht iets anders nemen. Maar hoe dan ook u moet voor het welzijn van uw Koi de vijver Afdekkkuuuuh. Want onthoud dat uw Koi van u afhankelijk is.

Of heb je wel eens een stel bouwvakker Koi aan het werk gezien om een afdak te maken? Ik niet, u zal toch echt zelf even met uwe rechterhanden aan de gang moeten. Koi kunnen geen dak maken, u wel! Dus trek de beurs, wees geen krent en zit niet op uwe kr.. uhh, cent.

Enne, trek een jas aan, want het is koud buiten wanneer je een dak maakt!

Reacties

8 reacties

 1. Ha die Bram,
  Dat is een leuke vraag, ik heb puur om financiële redenen voor noppenfolie gekozen.
  Welke er ook in de tuinbouw gebruikt wordt.
  Als het even meezit dan ga ik volgend jaar een dak maken van Polycarbonaatplaten! Maar voor nu heb ik voor folie gekozen. Het zal wel raar staan als ik er niets aan doe 🙂

 2. Bardo Wesselius on

  Noppenfolie werkt op zich prima hoor! Ik zou er nog proberen er een laagje lucht onder te houden, isoleert nog wat beter!

 3. Haha, mot nog lachen om die buren van je die uit de vijver drinken. Mooi gebracht Engel. Ben al nu al fan

 4. Leuk stukje,

  Ik gebruik 5 cm dikke piepschuimplaten van de bouwmarkt en die liggen schots en scheef in de vijver.
  Een laagje noppenfolie erover en de luchtbelletjes laat ik aan.

  Doordat de open plekken zitten tussen de drijvende platen komt er licht naar beneden en blijven ze toch lekker warm op zo’n 8 tot 10 graden.

 5. weer kostelijk geschreven Engel haha,

  hier ligt het polycarbonaat kapje er al weer drie weken erop.

  😉

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App