Untitled
Wanneer je aan Goromo denkt, zul je waarschijnlijk gelijk de naam Sakazume in je mond nemen. En terecht ook, want hij produceert werkelijk prachtige exemplaren. Toch zijn er maar weinig kwekers die bekend staan om hun Goromo kweek, wat toch wel opvallend is. Is de variëteit dan niet zo populair? Ik nam een kijkje bij de Sakazume Koi Farm en legde een prachtig exemplaar op video vast. Kijk en beoordeel zelf!

Toen ik aankwam op de farm, was Shinsaku Sakazume, de huidige eigenaar van de kwekerij, net bezig met het inspecteren van zijn vissen. Niet veel later stonden we samen zijn Koi te bewonderen, waarbij me één speciale Koi opviel, een Ai Goromo. Wijzend met mijn vinger richting de Koi, “sugoi kirei (heel erg mooi)” zeggende, vertelde Sakazume san me dat het om de Best in Variety Goromo winnaar van de afgelopen All Japan Young Koi Show ging. Geen verkeerde keus van mij dus! Zie hieronder een foto die ik even snel heb kunnen nemen, de vis was nogal wild in de bowl en ik wilde niet dat door mijn schuld (het was tenslotte mijn vraag dat de vis even gebowld kon worden) enig ongerief zou ontstaan.

Untitled

Best in variety Goromo op de All Japan Young Koi Show van 2012

Voor een betere observatie van de Ai Goromo kun je beter onderstaande video bekijken. Let op de superschone huid welke enorm wit, helder en glanzend is, de ai (indigoblauwe) schubranden op de schubben in de rode patronen; echt een Ai Goromo om blij van te worden! Bij kwalitatief minder Goromo zie je vaak het ai ook op het wit doorkomen en wordt de vis al gauw te donker.

Sakazume kweekt sinds 1991 Goromo en produceert jaarlijks 10.000 tosai Goromo. In totaal kweekt hij 50.000 tosai per jaar, waaronder ook nog Kohaku, Sanke, Kujaku, Heisei Nishiki en Goshiki. Hieronder een foto van zijn tategoi tosai Goromo:

Untitled

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App