Untitled

Kasteel van Ravenstein in 1740. Bron: http://www.toerismeravenstein.nl

De graskarper (Ctenopharyngodon idella) is een echte herbivoor. Hij wordt uitgezet daar waar beplanting in en langs het water als een probleem gezien wordt. Het uitzetten van graskarpers mag uitsluitend met toestemming van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gebeuren. Op advies van hengelsportvereniging De Pollepel is door de gemeente Oss en de dorpsraad Ravenstein besloten deze vissoort in te zetten in de strijd tegen eendenkroos.

Aangezien baggeren een kostbare aangelegenheid is, is verder gezocht naar andere mogelijkheden.

Dit nieuws wordt gemeld door het Brabants Dagblad en diverse regionale media. Het betreft een populatie van 50 graskarpers die uitgezet gaan worden in de kasteelgracht van Ravenstein. Deze gracht is het laatste overblijfsel van het voormalige kasteel van Ravenstein en wordt al jaren bedekt door een dikke laag eendenkroos. Vele vissoorten en andere onder water dieren kunnen niet overleven omdat het zonlicht niet kan doordringen in het water.

eend-en-kroos

Eend-en-kroos

 

Een bijkomend voordeel is dat ook de stankoverlast sterk zal verminderen

De gemeente Oss, dorpraad Ravenstein en de hengelsport vereniging deden onderzoek naar de water- en bodemkwaliteit van de gracht. Dit resulteerde in een aanbeveling om de voedselrijke sliblaag door middel van baggeren te verwijderen. Aangezien baggeren een kostbare aangelegenheid is, is verder gezocht naar andere mogelijkheden. Omdat graskarpers planteneters zijn en een overdaad aan planten kunnen bestrijden is gekozen voor deze veel goedkopere én natuurlijke variant.

Als het eendenkroos verdwijnt zal dit naar verwachting gunstig zijn voor voor de terugkeer van flora en fauna in de kasteelgracht. Een bijkomend voordeel is dat ook de stankoverlast sterk zal verminderen. Het uitzetten van de graskarpers zal op vrijdag 16 november plaatsvinden.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

10 reacties

 1. Bardo Wesselius on

  Dit gaat amper werken als je het mij vraagt. Graskarpers eten weliswaar veel kroos, maar verder ook alle andere planten. Verder hebben ze veel zuurstof nodig, en in dichtbegroeid water treden er regelmatig zuurstofarme omstandigheden op. Dus reken zelf maar uit wat er dan gebeurt… Uitzetten van graskarper kan zich wel helpen, maar dan moet de hoeveelheid precies goed zijn. Teveel, en ze vreten het water kaal. Te weinig en het water groeit alsnog gewoon dicht. Monitoring van de situatie moet dus goed zijn.

  • Jeroen Van Gaalen on

   De graskarper heeft schijnbaar hoge watertemperaturen nodig voor de voortplanting. Men verwacht niet dat dat een probleem zal zijn.

 2. Bardo Wesselius on

  Inderdaad, graskarper plant zich (gelukkig) niet voort in Nederland. Niet onder natuurlijke omstandigheden in ieder geval.

 3. Ik weet dat het kan. De voorbeelden die ik ken zetten aanvankelijk te veel graskarpers uit; die eten het hele water kaal waarna ze het bestand weer uitdunnen ana graskarpers en een specifieke leliesoort aanplanten die ze niet eten. Zo wordt de juiste verhouding gezocht tussen groen en graskarper. Monitoring zoals Bardo dus zegt is het toverwoord in deze.

 4. Bardo Wesselius on

  Zou inderdaad iets voor mij zijn, zeker interessant om het water gezond te houden en visstand op peil te houden. Working on it…

 5. Jeroen Van Gaalen on

  Vandaag zijn ze uitgezet. Ik ben benieuwd naar het resultaat al zal dat pas komend jaar duidelijk gaan worden.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App