Arie MallegromArie Mallegrom is een zeer actieve Koihobbyist. Op de diverse fora is hij een regelmatig bezoeker onder zijn forumnaam Aros. Tevens is hij moderator op koiforum.nl en in die hoedanigheid organiseert hij komend jaar, voor de derde keer op rij, een aankoopactie voor kwalitatief goede tosai. Een actie die ik, als “budget” hobbyist, uiteraard toejuich. 

 

“Kennelijk is er, zeker in deze crisisperiode, in de markt toch een grote vraag naar goede koi tegen een zeer schappelijke prijs.”

Een dergelijke actie kan alleen opgezet worden als je goede contacten hebt met zowel de afnemers als de dealer die de vissen vanuit Japan naar Nederland haalt. Met Tjaard van Baalen van Koi Kichi World in Ridderkerk heeft Arie een dealer die graag, en ook al voor het derde jaar, wil voorzien in de behoefte van de hobbyisten. Op de diverse fora maakte Arie zijn actie inmiddels alweer bekend bij de mogelijke deelnemers. Arie, hoe ben je ooit op het idee gekomen om met aankoopacties te starten?

Enkele jaren geleden heb ik zelf eens meegedaan met een box import actie. Dat was heel leuk opgezet echter de vissen hebben niet lang in de vijver gezeten. Ik wilde toch hogere kwaliteit en kreeg toen de ingeving om het idee van de box om te zetten in handpicked vissen door een gerenomeerde dealer. Ik ben toen naar mijn vaste dealer Koi Kichi World  gegaan en het idee voorgelegd. Tjaard van Baalen stond er heel positief tegenover en samen hebben we het idee uitgewerkt en omgezet in een zogenaamde ‘jumbo tosai import actie’.

Afgelopen jaar is er een growout competitie aan de verloting gehangen. Hieronder zie je de ontwikkeling van de Shiro Utsuri die de beste groeiresultaten vertoonde. In een periode van 5 maanden maar lieft 22cm groei!

Shiro Okawa

Kweker Okawa, eigenaar Maceppel (forumnaam)

“Een dergelijke actie kan alleen opgezet worden als je goede contacten hebt met zowel de afnemers als de dealer”

Ik heb zelf ook twee keer meegedaan en zo van dichtbij meegemaakt dat er een mooie kwaliteit geleverd wordt voor lage prijzen. Hoe krijg je dat zo voor elkaar?

Uiteraard is Koi Kichi World verantwoordelijk voor de kwaliteit van de aangekochte vissen maar door ‘groot’ in te kopen en na een quarantaineperiode van circa 4 weken alles direct af te nemen konden we een voordeel van zo’n 40% behalen. Dat er veel vraag naar is bleek wel afgelopen voorjaar. De actie is dit jaar ruim verdubbeld t.o.v. het eerste jaar. Kennelijk is er, zeker in deze crisisperiode, in de markt toch een grote vraag naar goede koi tegen een zeer goede prijs.

Kohaku

3 jaar op rij Kohaku van Matsue

Hoeveel vissen zijn er in de afgelopen acties op deze wijze verloot en wat verwacht je voor de actie van 2013?

In 2011 waren het 21 Kohaku en 8 Karashigoi, in 2012 zijn er 35 Showa, 18 Shiro Utsuri en 29 Kohaku verloot. Een totaal van 111 vissen in twee acties dus. Voor 2013 ben ik op dit moment al druk bezig met de inschrijvingen. Op dit moment zijn er in de eerste week al ruim 25 vissen ingeschreven. Of het succes in 2013 groter wordt dan dit jaar dat weet ik niet. Uiteraard hoop ik van wel zeker ook omdat we dit jaar het aanbod hebben uitgebreid en de reacties op de actie afgelopen voorjaar goed waren. Mensen kunnen kiezen uit Kohaku, Showa, Mukashi Ogon, Shiro Utsuri en Chagoi.

Mukashi

Een nieuwkomer in het assortiment. Mukashi Ogon van Matsue

Ondanks dat ik zelf dit keer niet mee zal doen met de actie (ik ga sparen voor de nieuwe vijver) is dit zeker, vanuit het belang van de hobbyist, weer een actie die ik zal gaan volgen. Ik wens je veel inschrijvingen toe! En voor de mensen die interesse hebben om mee te doen verwijs ik naar het topic op Koiforum.nl.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

6 reacties

  1. Jeroen Van Gaalen on

    Geen dank Arie. Ik denk dat dit soort acties voor vele hobbyisten een betaalbare extra dimensie geeft aan de hobby.

  2. Op dit moment 56 vissen ingeschreven. En nog eens 10 extra die nog niet bevestigd zijn omdat men twijfelt over het soort 😉

    Nog ruim 1,5 week nog om in te schrijven!

  3. Vandaag de laatste dag om in te schrijven en we zitten nu op 83 vissen. Eentje meer als vorig jaar!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App