Nico van Deijzen is uit hoofde van zijn Koicentrum Zaanstad op Japanse bodem. Reeds in het voorjaar zag Nico een Kujaku bij Koda die hij destijds niet wilde verkopen. Nu kon de Zaandammer de 54 centimeter pauw wel naar Nederland halen. “het is een kwestie van gunnen”, zo stelt Nico.

De Kujaku is een pracht exemplaar met een zeer sterk rood pigment en met een schitterende huidkwaliteit voor zover zichtbaar. De Koi nog erg jong en fris aan. Ik ben benieuwd hoe het matsuba patroon zich hier in Nederland verder zal toeleggen op deze Kujaku.Van dezelfde kweker werd ook nog een 63cm lange Budo Goromo betracht om te verschepen naar Nederland. Alhoewel met enkele shimi‘s, doet dat de charme van de Koi niet teniet. De Koi is vooral mooi gebouwd en voorzien van zowel een geweldig hi als shiroji. Sterk is vooral de lengtebouw van het hoofd en de goede odome, dat een mooi wit staartstuk overlaat die mede hierdoor erg mooi ferm oogt.De beste vis echter die Nico wellicht heeft kunnen aanschouwen is hun Azukari Showa bij Yagenji. Onder zorg van de gebroeders is de vis maar liefst 9 centimeter gegroeid en meet nu 69cm. Het sumi is sterk opgekomen over de gehele body en ook het motoguru heeft zijn intrede gedaan. De kleuren zijn zacht en laten ruimte voor verdere ontwikkeling. Waar de sumi compacter wordt zal de vis nog meer karakter krijgen. De vis zal naar Nederland komen en ik hoop dat de Showa in een vijver terecht komt waar een verdere groei vanzelfsprekendheid is. Links de foto van 2011, rechts zoals zij nu uit de modder werd verheven.

De kweker waar Nico samen mee afgebeeld staat werd ook verlost van enkele glinsteringen. Deze Ginrin Tancho Kohaku is er eentje van. Het Diamond Ginrin is ruim aanwezig, de ovale Tancho spot is groot en rood en alhoewel nu nog jong zal een dergelijke Koi erg tot de verbeelding spreken wanneer groter gegroeid.

Hieronder nog enkele aankopen die werden gedaan bij Chogeru. Uit 10.000 Koi wist Nico er toch drie platinum Ogon te selecteren. In onderstaande bowl geflankeerd door een mooi exemplaar van een Kikokuryu. Voor meer informatie over deze Koi klik je hier voor de website van Koicentrum Zaanstad.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App