325426_2157077579887_6600089_oZo, daar zit ik dan. Mijn introductie schrijvend voor de website van KoiQuestion. De lezers van de website hebben er immers recht op een stukje achtergrond te weten van weer een nieuwe auteur, al zullen sommigen al wat van mij weten. Ondanks mijn nog jonge leeftijd loop ik namelijk al een tijdje mee in de hobby. Misschien doet mijn forumnaam “Midori” wel een belletje rinkelen. Mijn echte naam is Patrick Oude Groeniger, 23 jaartjes jong en ruim 12 jaar in de ban van koi (mooi boek overigens).

Mijn interesse voor de waterwereld begon op 9 jarige leeftijd bij het zien van de diverse documentaires geschoten door het team van Jacques Cousteau. Al snel kwamen er opeenvolgend vijvertjes waarin steuren werden gehouden, enkele goudvissen en ghostkoi. Door inadequate voorlichting van mijn vroegere dealer, kwam ik al snel in de problemen, met vissterfte tot gevolg. Met als uitgangspunt ‘dit nooit meer’, had ik me in 2000 voorgenomen mezelf zoveel mogelijk te leren middels het lezen van boeken en het bezoeken van allerhande websites.

“Water is een zeer gecompliceerd onderwerp en daardoor ook zo boeiend”

Na mijn verhuizing op 16 jarige leeftijd had ik besloten om met eigen middelen een kleine, doch degelijke en betaalbare vijver aan te leggen. Vanwege budgettaire redenen werd besloten het systeem zelf te ontwerpen en te bouwen, waarbij al vroeg rekening werd gehouden met kosten versus baten, primaire en lopende kosten. (Voor de nieuwsgierigen onder jullie, m`n filters zijn terug te vinden in uitgaven 77 en 81 van het blad Koi). Op deze wijze probeer ik tot op de dag van vandaag zoveel mogelijk plezier uit de hobby te halen met een klein budget en juist het verschil te maken op basis van kennis en vaardigheden. De laatste twee heb ik op praktijkniveau uit mogen kunnen bouwen middels mijn bijbaantjes als koidealer bij het toenmalige Koicentrum Hengelo en Koiboy`s Hengelo. Verder ben ik jaarlijks wel als vrijwilliger bij de Euregio Koishow te vinden als watertester, waarbij ik met name aan de 2010 editie warme herinneringen heb overgehouden.

325426_2157077579887_6600089_o (1)

Op mijn gemak tussen de showvats

Vanuit mijn passie voor koi, ontstond ook mijn passie voor waterbehandeling. Een richting waaraan ik op integraal gebied via mijn Milieukunde opleiding en vanuit de diepte via mijn Pre-Master biologie, invulling aan heb mogen kunnen geven. Ik ben met name enorm geïnteresseerd in afvalwaterbehandeling en de koppeling tussen afval- en proceswater. Van dit vakgebied hoop ik dan ook mijn werk te kunnen maken. Het fascineert me met name hoe door een combinatie van microbiologie, scheikunde en techniek, de meest vervuilde waterstromen weer een waarde kunnen krijgen voor mens en milieu. Waarbij de huidige tendens naast bescherming van de volksgezondheid en het milieu, inzet op het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Te denken valt aan stikstof en fosfor middels struvietwinning, het maken van bioplastics uit polyhydroxalkanoaten (PHA’s) en het opwekken van groene energie uit organische stof middels methanogenese. Het laatstgenoemde wordt overigens al geruime tijd toegepast.

“Vanuit mijn passie voor koi, ontstond ook mijn passie voor waterbehandeling”

Vanwege mijn interesses, werd ik enkele jaren geleden benaderd om als auteur voor KoiQuestion te gaan fungeren. Een rol waar ik altijd nogal sceptisch tegen aankeek, aangezien ik twijfelde over de interesse van de doelgroep op het gebied van waterbehandeling en ik zeker niet als een of andere bobo gekenmerkt wil worden. Gezien de recentelijke ontwikkelingen, waarbij de focus steeds meer op waterbehandelingstechnieken en microbiologie begint te liggen, hoop ik dat mijn stukjes omtrent dit onderwerp nu wel van waarde kunnen zijn voor hobbyisten.

Water is een zeer gecompliceerd onderwerp en daardoor ook zo boeiend. Een onderwerp waarover niemand alle kennis in pacht heeft (ik dus ook niet), maar waarover we door studie en kennisdeling tussen de diversiteit aan hobbyisten best een eindje kunnen komen. Het is dan ook van fundamenteel belang dat bij discussies over thema`s zoals deze eenieder in zijn waarde wordt gelaten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat het niveau van een hobbyist niet wordt weerspiegeld door louter materiële bezittingen, maar door passie, kennis, inzichten en ervaringen.

68382_4286639817612_1045116408_n

In de ban van de Koi

Bij deze wil ik nogmaals benadrukken dat ik niet gezien wil worden als een expert op het gebied van koigerelateerde zaken, maar als een nuchtere Twent, in de wolken van waterbehandeling en koi.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

8 reacties

 1. Langs deze weg nogmaals een zeer hartelijk welkom bij Team KoiQuestion. Met je kennis en hobbyisme geef je nu al blijk van meerwaarde en je geeft een uitstekend inzicht in je introductie hoe jij en ook KoiQuestion het ambieren waarde te creeeren voor de hobby en hobbyist. Veel succes en veel plezier. Het zal een ontdekkingstocht zijn en je hopelijk veel voldoening brengen.

 2. Hallo Patrick,

  Helemaal top!! Namens het hele team van Koi Club Nederland veel plezier en succes gewenst!!

  Groet Eddy

 3. Hallo Patrick,

  Gefeliciteerd met de mooie introductie.

  Ik ben erg geïnteresseerd geraakt en zie je vervolgartikelen met belangstelling tegemoet!

  Veel succes,
  Egon

 4. Hoi Patrick,

  Welkom bij het team! Ik ben zeer benieuwd naar de kennis die je met ons gaat delen. Ik ben ervan overtuigd dat je een zeer waardevolle kracht zal zijn voor KoiQuestion en hoop dat je onze vele lezers volop zal inspireren!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App