GCNagaokathumbZoals jullie ongetwijfeld niet ontgaan is, was er op de afgelopen Nagaoka Koi Show een Nederlandse winnaar te bejubelen! Met zijn door Yagenji gekweekte Sanke sleepte Jeroen van Keulen de felbegeerde Grand Champion prijs in de wacht. Voor het eerst ging een inbreng van een niet-Japanner met de titel GC aan de haal! KoiQuestion wilde daar natuurlijk het fijne van weten en nam een interview over deze puike prestatie af bij de trotse eigenaar van Koicentrum Van Keulen!

1. Gefeliciteerd Jeroen! Had je verwacht kans te maken op de Grand Champion titel op de Nagaoka Koi Show?

Dank je wel! Verwachten moet je nooit, hopen mag wel! Na vorig jaar wist ik wat ik qua niveau kon verwachten. Ik wist dat mijn beide inschrijvingen dit jaar beter waren dan die van vorig jaar, maar je bent nooit zeker! Het is een wedstrijd en je hebt met tegenstanders te maken, vandaar ook dat ik hoop en niet verwacht.

Untitled

Grand Champion Nagaoka Koi Show 2012; de gezegende hoop va Jeroen

2. Kun je ons iets meer vertellen over de Sanke? Wanneer selecteerde je deze vis?

De Sanke heeft een opmerkelijk verhaal. Ze is in oktober 2011 in ons bezit gekomen, als vervanging voor een Kohaku die dat voorjaar was overleden. We hadden eigenlijk de hoop dat de Kohaku in 2011 de Grand Champion van de show zou worden. Vissen in Japan laten is niet zonder gevaar, sterker nog de risico’s zijn enorm hoog. Gelukkig is de relatie met Yagenji zo goed dat we tot een goede oplossing kwamen. In oktober 2011 was de Sanke 4 jaar en 70 cm groot. Onze hoop was dat ze 75-76 cm zou halen in 2012, en dat ze flink in volume zou toenemen. De verbazing was groot toen bleek dat ze tot 78 cm gegroeid was. Helaas was door de snelle groei er niet veel volume bijgekomen.

3. Hoe reageerde je toen je hoorde dat je een heuse GC trofee had gewonnen, wat waren je gedachten en wat betekent het voor jou dit podium te hebben mogen pakken?

Om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe ik reageerde, voor mijn gevoel redelijk koel en vol ongeloof! Het betekent heel veel voor me. Zoals je weet probeer ik al jaren onze eerste GC te winnen maar elke keer grepen we ernaast. Om nu onze eerste GC in Japan en zelfs op de plek in Japan waar ik me het meest thuis voel deze titel te pakken is onbeschrijfelijk! Om eerlijk te zijn ben ik misschien nog wel blijer voor Yagenji dan voor mezelf, dit is de tweede keer dat ze de hoogste eer op deze show pakken. Ze werken enorm hard om elk jaar weer de kwaliteit te verbeteren. Deze dubbele overwinning zie ik als de kroon op hun werk!

 

‘Als je het stapje voor stapje doet heb je meer om van te genieten!

 

4. Je bent de eerste buitenlander die er met deze kekke titel van tussen gaat. Werd dat met veel respect ontvangen door de Japanners?

Of dit met respect werd ontvangen is moeilijk te zeggen! Ik had eerder in de week vernomen dat er toch wel wat weerstand was tegen het feit dat vissen op naam van de eigenaar konden worden ingeschreven! Ik had voor het jureren nog tegen Johnny Lievens (bekende Belgische hobbyist die reeds GC won op de Holland Koi Show in 2011 RED.)  gezegd dat het lastig zou worden voor ons om deze show te winnen. Het kwam daarom toch wel als een verrassing dat na de eerste stemronde bleek dat de twee vissen met de meeste stemmen de Showa van Johnny Lievens en onze vijfjarige Sanke waren. Toen bleek dat wij gewonnen hadden kreeg ik eigenlijk geen kans om het tot me door te laten dringen. Eerst kwamen er talloze kwekers en collega’s om me te feliciteren. Daarna interviews met krant en televisie. Wat dat betreft was er wel veel aandacht voor het feit dat we de eerste buitenlander waren die deze show wonnen.

5. Opmerkelijk is ook dat je voor het tweede opeenvolgende jaar de Best foreign entry op de Nagaoka Show brengt. Eveneens met een Sanke van Yagenji. Kun je de band omschrijven die je hebt met deze kwekers? Is dit een speciale?

De band met Yagenji is zeer speciaal, het voelt alsof ze familie zijn. Ik zeg wel eens voor de grap dat Daisuke en Toshinori als broers zijn. Ik heb meerdere keren bij de familie thuis mogen lunchen, opmerkelijk daaraan is dat dit alleen gebeurd als ik alleen ben. Als er anderen bij zijn gaan we altijd naar een restaurant.

Untitled

Best Foreign Entry Nagaoka Koi Show 2012

6. Maar die best foreign entry mag er ook best zijn hè; persoonlijk ben ik van deze sanke nog wel meer onder de indruk dan van de GC. Wat vind je er zelf van en wat verwacht je zelf nog van deze Koi?

Mag er ook zijn is een understatement! Dit is de beste vis die wij in ons bezit hebben. En ik weet dat Daisuke tegen z’n beste vriend heeft gezegd dat het de beste vis op de farm is! Ik heb haar als nisai van 52 cm gekocht, nu is ze yonsai en 70 cm. Haar erelijst begint al mooie vormen aan te nemen, 1ste prijs sanke 65bu Niigata Nogyosai 2011, 3de sanke 63bu Wakagoi show 2012 en natuurlijk nu the highest prize award op de Nagaoka Koishow 2012. Mijn verwachtingen van deze vis zijn hoog. Ik verwacht dat ze volgend jaar boven de 75 cm uit zal gaan en hopelijk gestaag doorgroeien naar de 85 cm. Ik verwacht dat ze pas over 2 a 3 jaar haar hoogte punt zal bereiken. Verdere informatie over haar toekomst kan ik nu niet geven, maar als ze gezond blijft gaan we zeker nog meer van deze dame horen!

Ontwikkeling

Links nisai februari 2011, rechts sansai oktober 2011

7. Nu je deze trede hebt genomen, ambieer je ook een inzet op de All Japan Koi Show? Hoever reiken je ambities?

Vissen inzetten op All Japan shows doen we zo nu en dan al. Maar als je bedoelt of ik GC All Japan Show ambieer, dan kan ik alleen maar realistisch zijn en zeggen dat dat een ambitie is die we nu nog niet hebben. Laten we onszelf eerst maar eens als doel stellen om Europese shows te winnen. Als je het stapje voor stapje doet heb je meer om van te genieten!

8. Wat is je beste aankoop geweest tijdens je laatste Koihunt en waarom?

De beste aankoop zijn 10 nisai van Satoshi geweest, deze zijn namelijk allemaal reeds verkocht! Qua kwaliteit is de beste aankoop een nisai Isa Showa man van 60 cm, deze Showa heeft de body van een vrouwelijke vis en zou als vrouw niet te betalen zijn geweest! De aankoop waar ik persoonlijk het meeste mee heb is een zeer speciaal type Goshiki die we hebben aangekocht bij Izumiya. Ik verwacht dat deze vis serieus kans maakt op de most unique prijs op een van de shows in Europa!

 

‘Wat hebben we aan een vis die een mooi patroon of een mooie body heeft als de kleur na een jaar begint te verdwijnen?’

 

9. Blijkbaar heb je een goed oog voor de juiste Koi; kun je de lezers van KoiQuestion misschien een ding uitlichten waar mensen op moeten letten als ze een koi willen aankopen of waarop juist helemaal niet?

Ik vind dat het belangrijk is dat hobbyisten voor ze een nieuwe vis kopen eerst naar hun eigen vijver moeten kijken en zich realiseren wat er met hun vijver mogelijk is! Dan moet je bepalen of je een vrouwelijke of een mannelijke koi gaat kopen, mannelijke koi worden in Europa nog steeds ondergewaardeerd. ONTERECHT!!! Dan moet je serieus naar je budget gaan kijken en bepalen wat voor jou belangrijk: bodyshape, huidkwalieit of patroon. Alle drie kan natuurlijk ook, maar voor de meeste hobbyisten is dat qua geld niet weggelegd! Ik ben van mening dat er te weinig op huidkwaliteit gelet wordt. In Europa zijn we van de mooie patroontjes, en als we dat stadium ontgroeid zijn dan kijken we naar bodyshape! We kijken hier vaak te weinig naar het moeilijkste onderdeel van Koi, HUIDKWALITEIT. Wat hebben we aan een vis die een mooi patroon of een mooie body heeft als de kleur na een jaar begint te verdwijnen? Kijk hoe diep de kleuren zijn, dat betekent niet hoe rood een vis is! Maar in hoeveelhuidlagen het pigment zit! Een oranje rode kohaku kan veel beter zijn als een Ferrari rode, het gaat niet om de kleur maar om de diepte van de kleur! De simpelste manier om mensen uit te leggen wat diepte van kleur inhoud is het volgende trucje! Neem een A4 vel kopieer papier en hou deze tegen het licht, je zult zien dat je alle vezels in het papier ziet! Vouw nu het vel papier een keer dubbel tot A5 en hou het opnieuw tegen het licht, je ziet nu nog steeds vezels maar al veel minder! Vouw het nu nog een keer tot A6 formaat en hou het opnieuw tegen het licht en je ziet de vezels niet meer! Dat is diepte van kleur! Daarna moet je kijken naar de glans van de huid, de huid moet er jong en fris uitzien! Een doffe uitstraling laat de kleuren niet tot volle uitstraling komen! Huidkwaliteit is het belangrijkste selectie criterium als je in de toekomst een mooie vis in je vijver wilt hebben, daarna komen bodyshape en patroon en in welke volgorde de laatste twee geplaatst worden moet iedereen zelf weten. Maar voor mij persoonlijk is het 1. huidkwaliteit 2. bodyshape 3. patroon.

Tot zover dit interview met Jeroen van Keulen. Ik zou zeggen nogmaals gefeliciteerd met je behaalde prijzen en bedankt dat je dit interview wilde geven Jeroen! Vooral de uitleg over huidkwaliteit is zeker de moeite waard voor elke koiliefhebber. Dat er nog maar vele prijzen (en interviews) mogen volgen!

Jeroen had zelf de eer zijn GC te oogsten uit de mudpound van Yagenji

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

1 reactie

  1. patrick makkes on

    mooi gezegt door jeroen en een mooi interview en gefeliciteerd met je grand champion mooie vis

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App