Shiro UtsuriOp woensdag 7 november is het weer tijd voor de Shinkokai Niigata Breeders Auction. Volgens de veilingcatalogus zullen 57 kwekers elk een aantal van hun juweeltjes te koop aanbieden. Een totaal aantal van tussen de 170 en 185 Koi zullen er, natuurlijk niet letterlijk, onder de hamer gaan.  Op het totale deelnemersveld is het vrouwelijk geslacht natuurlijk het rijkst vertegenwoordigd. Ik zal daarom maar eens beginnen met alle mannelijke Koi die ik in de catalogus tegenkwam en helemaal zo gek niet zijn. We beginnen met een driekleur. Deze sanke beschikt over een ferme staart en een aantrekkelijk verdeeld sumi patroon. Mannetjes zijn vaak sneller gefinished, doch ik denk dat deze Sanke nog best wat ontwikkeltijd kan verdragen. Het hi lijkt nog niet te hard en het sumi kan nog compacter.

Torazo Male Sanke 2 jaar 50cm

Torazo Male Sanke 2 jaar 50cm

Een smetteloos hi patroon en een sterk netpatroon geven deze Goshiki een zeer krachtige uitstraling. De Goshiki is in de afgelopen jaren door steeds meer kwekers tot leven gebracht. Marusho heeft met exemplaren als deze zeker recht van spreken.

Marushu Male Goshiki 3 jaar 40cm

Marushu Male Goshiki 3 jaar 40cm

Een typische man met mooie volle kleurpatronen en een nette body voor een male. Nog maar 48 cm en voor wie hoge ogen wil scoren op een Koi Show volgend jaar kan dit zomaar een sterke troef in zijn lengteklasse zijn.

Ooya Male Sanke 2 jaar 48cm

Ooya Male Sanke 2 jaar 48cm

Isa Showa behoren tot de allerbeste. Deze man is traditioneel getekend met het zwart dat op alle goede plaatsen aanwezig is. De langgerekte lichaamsbouw is zonder verval en sterk. Op een Nederlandse Koi Show zou je goede ogen kunnen gooien met een Showa als deze.

Isa Male Showa 3 jaar 58cm

Isa Male Showa 3 jaar 58cm

De dames zijn in een veel groter aantal vertegenwoordigd. Ook hier heb ik natuurlijk een selectie van gemaakt waarbij ik nu eens een keer niet alleen maar naar de Gosanke heb gekeken. Ook hier heb ik weer wat juweeltjes gevonden. Torazo heeft inmiddels een goede reputatie en ook zijn Tancho mogen zijn naam met verve dragen.

Torazo Tancho Kohaku 5 jaar 77cm

Torazo Tancho Kohaku 5 jaar 77cm

Een Beni Kumonryu als deze is toch moeilijk om niet van te houden. Zonder schubben en een superstrak afgelijnd patroon, een speels en uniek spel tussen sumi en hi maken deze Koi meteen tot een potentiële winnaar in haar klasse wanneer ingezet op een show. Ik ben benieuwd hoe groot deze uiteindelijk zal worden.

Takahashi Beni Kumonryu 2 jaar 40 cm

Takahashi Beni Kumonryu 2 jaar 40 cm

Je zou het niet zeggen van deze Asagi, maar ondanks de intense jeugdigheid die ze uitstraalt, is ze toch echt al 60cm en dat biedt veel goede hoop. Het Moto-aka is supermooi en zoals het bedoeld is.

Ooya Asagi 3 jaar 60cm

Ooya Asagi 3 jaar 60cm

Ook metallieke Koi mogen biedingen ontvangen. Een Beni Kikokuryu van 61cm als sansai is zeer respectabel en met een patroon als deze een lieveling in zijn klasse.

Myatora Beni Kikokuryu 3 jaar 61cm

Myatora Beni Kikokuryu 3 jaar 61cm

De Tancho kweker Maruju maakt meer dan stippen. Zijn Goromo hebben een goede status. Deze is vooral goed door het mooi toegelegde indigo effect en het laatste patroon dat een perfecte odome toont. Jammer van de losstaande hi schub in het schouderpatroon.

Maruju Goromo 2 jaar 47cm

Maruju Goromo 2 jaar 47cm

Shiro Utsuri gaan nooit vervelen. Waar Utsuru letterlijk gespiegeld betekent toont dit exemplaar van Kawakami nette vlakken zwart en wit die tegenovergesteld van elkaar liggen. Prachtige bloemkooltjes in de borstvinnen, maar de body blijft vooralsnog achter.

Kawakami Shiro Utsuri 3 jaar 48cm

Kawakami Shiro Utsuri 3 jaar 48cm

Ferme grote Kohaku van allure zoals we gewend zijn van de gebroeders. Alhoewel kwalitatief uitstekend, stellen de madoaki (witte venster) en het doorlopend patroon in de staart de echte kampioensklasse  in een te ver vooruitzicht. De body echter maakt veel goed.

Dainichi Kohaku 4 jaar 70cm

Dainichi Kohaku 4 jaar 70cm

Wellicht een van de meest opmerkelijke Sanke op de auction is deze sanke. Deze sanke heeft in de eerste plaats een prachtig Kohaku patroon en ook het Matsunosuke zumi ligt er netjes op. Een lang hoofd en gestrekte lichaamsbouw verraden potentiële potentie. Deze Koi zou zoveel indrukwekkender zijn met een beetje body en afkomstig van een onconventionele sanke kweker maakt dit een spannende vis.

Izumya Sanke 4 jaar 63cm

Izumya Sanke 4 jaar 63cm

Als je geinteresseerd bent in het uitbrengen van een bod, kun je het beste even contact opnemen met je dealer.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App