Vijver EngelHet heeft even geduurd maar hier komt dan het laatste deel in de serie over de bouw van mijn vijver. Zoals ik afsloot in het derde deel zag u al dat er aardig wat onvoorziene problemen op mijn pad kwamen. Dat dit nog niet alles was ga ik hier vertellen.

Nu mijn vijver dan eindelijk gereed was om aangesloten te worden op de filterlijn, moesten deze bakken aan elkaar worden vastgelast. Dit heb ik laten doen door een bedrijf die daar in gespecialiseerd is. Ik moest de palletbakken wel lassen in verband met de weinige ruimte die ik heb. Zo konden dus de bakken strak tegen elkaar staan en met doorvoeren worden verbonden. Na deze klus mijn Crielzeef er in en de andere kamers gevuld met BWB en Matten zodat de boel kon draaien!

Nou weet ik dat ik regelmatig moet spoelen maar 1.5 m³ per dag is wel te veel van het goede.

IMG_6271

De eerste palletbak met Crielzeef

IMG_6272

Bewegend bed in een palletbak

Elke bak bevatte ongeveer 900 liter water, mooi zou je denken, maar door deze voortdurende waterdruk en dat de bakken naar alle waarschijnlijkheid al op leeftijd waren, zijn de bakken wat gaan “buiken”. Wanneer u mij kent begrijpt u wat ik hiermee bedoel! Dit bracht teweeg dat bij enkele bakken scheuring optrad bij de lasnaden. Hierdoor verloor ik ongeveer 1.5 m³ per 24 uur. Nou weet ik dat ik regelmatig moet spoelen maar 1.5 m³ per dag is wel te veel van het goede.

Op zoek dus naar een ander systeem om mijn filter mee op te bouwen. Goede raad is duur, maar wel de beste. Ik heb een tijdje op Marktplaats gekeken voor een geschikt iets, en ja hoor er was iemand die zijn filterbakken niet gebruikt had omdat hij achteraf toch maar filters gemetseld had. Hierdoor had hij een mooi setje nieuwe filterbakken met een respectabele inhoud over.Ik heb deze overgenomen en wilde ze na mijn korte vakantie in de Belgische Voerstreek installeren. Na terugkomst van mijn vakantie zag de vijver er niet goed uit. De Koi hingen lusteloos in het water. Omdat ik nog geen ervaring had met een microscoop (en omdat ik er geen heb) dacht ik meteen aan de KVA-dienst(Koi Vijver Advies-dienst) van de NVN. Twee dagen later stond Roland voor de deur om te meten en te kijken door de microscoop. Hier werd Costia geconstateerd, dit is zoals velen weten een van de grootste moordenaars bij onze geliefde Koi. Van mijn 12 Koi ben ik er dus nu 4 kwijt aan de Koi-hemel. De Koi is behandeld en de Costia is bestreden, voorlopig dan, maar dat is een andere discussie.

IMG_6082

Een van de costia slachtoffers

Goede raad is duur, maar wel de beste.

Na dit voor mij grote verlies mijn manen geschud en weer aan de toekomst gewerkt. Dit betekende dat ik mijn oude filters moest slopen, want ik wilde geen risico meer lopen op andere ongemakken. Mijn vermoeden dat deze lek waren kwam uit. En dat is dan ook wel weer een prettige bijkomstigheid want zo weet je tenminste dat er niet in een bodemdrain of bij je raam een lek zit! Ik heb ruim de tijd genomen om de nieuwe filterlijn aan te sluiten zodat het een goed doordacht geheel werd. Het resultaat mag er zijn vind ik. De lijn is nu 1e borstelkamer, 2e bwb, 3e bwb, 4e bwb en de 5e mattenkamer!

IMG_0555

Opstelling met de nieuwe bakken

 Het is hier nog rommelig maar deze week wordt er getegeld zodat dit probleem ook weer opgelost is. Aan de eerste kamer ziet u een rechtopstaand stuk van 110 mm, deze gebruik ik voor de kogelkraan van 110 mm voor de borstelkamer. Deze komt in een mortelbak en hier zit een pomp van 20.000 liter in om het gespoelde water van de borstels weg te laten lopen. Maar dit soort kranen lopen nogal zwaar zodat ik er dit op verzonnen heb. Nu kan ik met de kleinste krachtsinspannig de kraan openen of dichten.

Het was een project met de nodige inspanning en tegenslagen maar als ik dan nu, ook al is het een regenachtige herfstdag, naar buiten kijk en ik zie onderstaand uitzicht op mijn vijver, dan maakt dat alle moeite de moeite waard.

IMG_6267

Heerlijk uitzicht op de vijver

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

5 reacties

 1. heel erg zonde van de vissen Engel,
  sterkte met het verlies ,

  ik mis nu wel de krielzeef in je nieuwe filterlijn,
  was dit misschien een van de redenen van de vervuiling waardoor de costia de kop op stak ?

  het is wel een erg mooie vijver geworden chapeau.

  😉

 2. Piet Witteman on

  jammer van de vissen
  je nieuwe filter lijn ziet er goed uit
  en je vijver met raam, daar ben ik jaloers op

  groetjes
  Piet

 3. Bedankt Engel, dat je ons meenam in je leerzame reis naar een nieuwe vijver en filter. erg laagdremleig en herkenbaar voor de gemiddelde hobbyist. Zeker van opgestoken; spijtig wel dat dit gepaard moest gaan met de verliezen van juist je lievelingen, maar je hebt je er goed doorheen gevochten en alles ruim voor de winter weer in kannen en kruiken. Nu is het tijd om te genieten. Het is je gegund!

 4. Hoi Dirk,
  Bedankt voor jouw reactie. Het was niet het ontbreken van de Crielzeef, maar een vuile mattenkamer welke ik leeg moest halen om een lek te ontdekken. Hier is veel vuil van de kamer naar de vijver gegaan.
  Wanneer je zin hebt en je kunt het aan, dan ben je welkom om te komen kijken.
  @ Piet, Van de zomer kom je maar een biertje bij het raam drinken:-)
  @ Tiebo, bedankt voor jouw woorden van gunning:-)

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App