bouwtekeningElke hobbyist heeft er wel eens mee te maken gehad en misschien breng ik nú juist wel mensen op ideeën.  Wanneer heb je immers de vijver gebouwd die optimaal voldoet aan je verwachtingspatroon? Ik heb dat in ieder geval nog niet gedaan maar ik hoop over enkele jaren wel mijn definitieve vijver te bouwen. Een leuk vooruitzicht om nu al mee bezig te zijn.

Over enkele jaren een nieuwe vijver bouwen en dan nu al daar mee bezig zijn? Ja daar ben ik inderdaad nu al mee bezig. Deels omdat het leuk is om over iets nieuws na te denken, deels ook omdat ik de ontwikkeling vastleg in een ebook dat uiteindelijk via de site beschikbaar komt. Het zal nog wel even gaan duren voor dat ebook klaar is maar inmiddels heb ik wel weer iets meegemaakt dat leuk is om te vermelden.

Als je het immers aan de expert kunt vragen moet je dat niet nalaten

Ik had vooraf al een filtratieopstelling in gedachten voor als ik ooit een nieuwe vijver zou gaan bouwen. Een grote filterput met daarin 3 grote regentonnen (van elk 500 liter). Eén met een makkie, één met bewegend bed en één met Japanse matten en dan via airlift terug naar de vijver. Het interview dat Engel Kromhout van der Meer met Peter Waddington had, heeft me iets anders doen besluiten. Een zelfbouw filter dat gebaseerd is op de ERIC-methode, een Endless River In Concrete.

ERICfilter

Bron: www.ericpondfilters.com

Een filter als dát maar dan met een bewegend bed erin verwerkt. Een goede mechanische werking door de borstels, die goed te spoelen zijn door tegenstroom, gevolgd door biologische filtering door een bewegend bed met 350 liter kaldness en dan een flink pakket onbeluchte matten… Dat zou een topfilter worden. Tenminste, in mijn beleving. En hier kom ik terug op de titel.

In de traditionele filters zie je geen bewegend bed. Ook in het ERIC filter kom je alleen biologische filtering tegen met gebruik van matten. Ik wilde dus wel eens weten wat Peter Waddington van het idee van een bewegend bed in het ERIC-systeem zou vinden.  Als je het immers aan de expert kunt vragen moet je dat niet nalaten.

Het zal nog wel even gaan duren voor dat ebook klaar is

Een korte uitleg van mijn enthousiaste idee maar even in een mailtje gezet naar Peter Waddington gezet. Zijn antwoord was kort en simpel, het kan niet gemaakt worden op een manier dat het filter blijft werken zoals het bedoeld is. In het ERIC-systeem stroomt al het water op dezelfde manier door de filtermedia. In het hele filter is de verdeling van de filtermaterialen gelijk en dát is in een bewegend bed simpelweg niet te garanderen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het bewegend bed zijn werking al lang en breed bewezen heeft.

Ik denk dat ik tóch maar ga proberen het beste uit twee werelden te halen.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.