Rob HeijmansIk vond de theorie-dag al machtig interessant maar aangezien de praktijk de theorie tot leven brengt, keek ik erg uit naar de door de NVN georganiseerde practicum-dag van de cursus visziekten. Op 29 september was het dan zo ver, ik mocht naar de voor mij langverwachte practicum visziekten die gehouden werd in de Dierenkliniek van Rob Heijmans te Landhorst. Dit betekende voor mij één uur en vijftig minuten rijden. Het was me de tijd en de brandstof meer dan waard.

Er waren dit keer 17 mensen inclusief 3 vrouwen, waarvan één echtpaar, dit keer minder vrouwen maar toch leuk dat ze er bij zijn. Ook Joop van Tol en KVA-er Gerard de Greef waren als toeschouwende hulp aanwezig. De NVN was zo weer goed vertegenwoordigd en dat vind ik toch weer een applausje waard. Zij offeren toch heel wat vrije tijd op om deze cursussen draaiende te houden.

IMG_6351

Rob Heijmans geeft college

Rob begon zijn inleiding luchtig met te vertellen dat er zo ongeveer 600.000 vijvers in Nederland zijn waarvan er ongeveer 5 % Koivijvers zijn. Ook zeggen de cijfers dat er van de overleden Koi ongeveer 80 % gestorven is  door de stommiteit van de eigenaar, wij waren meteen bij de les! De ochtend werd vervolgd met weer theorie, weer zou je zeggen, ja want het kan maar niet genoeg herhaald worden. KOI HOUDEN IS WATERMANAGEMENT!!!! En niets anders. Dus zorg voor voldoende filtering en schone leidingen. En zorg voor een minimale hardware voor de Koi, dit is: een koisok met sterke steel een goed net met weinig rek en een waterdicht gedeelte, een goed schepnet en een behandelbak.

KOI HOUDEN IS WATERMANAGEMENT!!!! En niets anders.

Controleer dagelijks je Koi, dit betekent niet dat je ze er elke dag uit moet vangen. Nee dit betekent dat je tijdens het voeren en met het bekende biertje in de hand bij de vijver de vis observeert. Wanneer je dit elke dag doet dan zie je snel de afwijkingen aan een Koi. Bijvoorbeeld dat een Koi niet meteen komt eten, terwijl deze juist altijd de eerste is, of wanneer ze “hangen” dit soort kleine aanwijzingen moet bij de Koiliefhebber de nekharen doen rijzen.

IMG_6353

Wondbehandeling in de praktijk

Het middagprogramma bestond uit een leerzaam stuk praktijkles over parasieten en wondbehandeling. Er stond achter in het lokaal een bowl met Tosai die allemaal wel iets mankeerden. Met de microscoop  zouden we op parasietenjacht gaan. Ook kregen wij te horen wat wij moeten doen bij een Koi met een wond. Dit is niet zomaar iets, je moet de Koi verdoven en daarna de wond behandelen en afdekken. Na de stressvolle behandeling inclusief verdoving werd de Koi weer terug gezet. Ook hier is een aparte techniek voor. Je leert het allemaal tijdens de cursus, ik ga hier bewust niet helemaal op in omdat ik van mening ben dat iedere Koiliefhebber deze cursus moet hebben gehad.

Het ene zwerende gat was nog niet getoond of er kwam wel weer een tumor of een zwaar aangetaste kieuw voorbij.

Gedurende de hele dag kwamen er verschillende tips van Rob zoals, vraag nooit aan de buren om de Koi te voeren tijdens de vakantie, grote kans dat de emmer waar je normaal een zomer mee doet in twee weken geleegd is. Ook kwamen verschillende soorten Koiziekten aan bod die te veel zijn om op te noemen. Tijdens de practicum mocht je meteen vragen stellen, dit werd dan ook graag gedaan. Het ene zwerende gat was nog niet getoond of er kwam wel weer een tumor of een zwaar aangetaste kieuw voorbij. Dit uiteraard allemaal ter lering van het herkennen.

IMG_6354

Na de behandeling terugplaatsen

Ik denk dat ik nog wel drie pagina’s kan vullen met het verslag. Dat doe ik niet, ik ben misschien een beetje bot, maar ga zelf maar eens dit practicum volgen, het is een echte aanrader, eigenlijk een must voor iedereen als Koiliefhebber!

Want bedenk, de Koi is van jou afhankelijk, jouw watermanagement, jouw scherpte in het herkennen van een zieke Koi, doen.

Een fijne les toegewenst bij de NVN!

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

6 reacties

 1. Hey Engel,

  Bedankt voor het delen van je ervaring met deze cursus. Je hebt gelijk dat je iedereen bij wijze van spreke verplicht om een dergelijke cursus te volgen!

 2. Joop van Tol on

  Hey Engel,

  Dank voor de aandacht die je besteed aan de cursussen van de N.V.N. Inderdaad eigenlijk een must voor alle koiliefhebbers.

  “We all benefit!”

 3. Piet Witteman on

  mooi verhaal
  en altijd prettig een aankomend koidokter in de beurt
  Groet
  Piet
  ps hoe gaat het met je vijver??

 4. weer netjes uiteen gezet Engel,
  en ben het helemaal met je eens deze cursus moet je eigenlijk gewoon volgen de basis cursus ook.

  was fijn je weer effe gesproken te hebben daaro.

  😉

 5. Hallo Dirk,

  Beetje late reactie, maar beter laat dan nooit.
  Ook jij bedankt voor de reactie, en inderdaad iedereen zou het moeten volgen. Al is het alleen maar voor je Koi…..

  Hoop je toch weer te zien op een cursus, of een andere gelegenheid.

  Groet,
  Engel