Midden augustus voor het eerst ‘in de lucht’, is de tweede editie van de KoiQuestion Quiz weer ten einde. Ben jij het die binnenkort één van de drie Seneye Pond beschikbaar gesteld door AquaDistri, één van de vijf 10 liter emmers Musashi Koi food beschikbaar gesteld door FB Koi Products of één van de vijf KoiQuestion t-shirt thuisgestuurd zal krijgen? Check nu of je de vragen juist hebt beantwoord en dus bij de kanshebbers zit!

kq quiz

 

1. Welke afbeelding toont een verschijningsvorm van de huid dat ook wel Ginrin genoemd wordt?

De Japanse term Ginrin (of Kinrin) betekent niets meer of minder dan zilver- (in het geval van ‘Gin‘) of goudkleurige (in het geval van ‘Kin‘) schubben (‘Rin‘). Ginrin komt voor op lichte kleuren zoals wit en zilver, Kinrin komt voor op de kleuren met rood pigment, zoals rood en bruin. In het geval van Koi doelt het op de reflecterende en glanzende schubben van de vis. Afbeelding C geeft de juiste weergave weer van Ginrin (zie de witte delen van de huid) en Kinrin (zie de rode delen van de huid). Afbeelding A toont een Doitsugoi, een spiegelkarper als het ware, maar dan volledig zonder schubben. Afbeelding B toont een Wagoi, een volledig geschubde karper.

2. Welke van onderstaande afbeeldingen betreft de parasiet die wij kennen als Costia?

Costia is een ééncellige parasiet, een flagellaat en maakt gebruik van zijn zweepdraden om zich voort te bewegen. Wanneer je Costia onder een microscoop bekijkt, zie je deze dan ook al rondtollend om zijn as voortbewegen. De grootte van Costia is 15-20 μm (micron, een duizendste milimeter) en wordt het beste onder een microscoop bekeken bij een 200-400x vergroting. Wanneer je bovenstaande karakteristieken meeneemt in het beoordelen van de drie afbeeldingen, is het afbeelding C die duidelijk zweepdraden toont en dus de enige echte Costia is! Afbeelding A toont een kieuwworm of Dactylogyrus, afbeelding B toont een Trichodina.

3. Wat is het minst belangrijke kenmerk bij het selecteren van jonge Koi voor de toekomst?

Er zijn talloze kenmerken die een handvat kunnen zijn bij het beoordelen van de potentie van jonge Koi. De termen huidkwaliteit, patroon en lichaamsverhoudingen zijn de drie ‘hoofdtermen’ die de grote groep karakteristieken/eigenschappen voor de beoordeling van Koi behelzen. Simpel gezegd, komt het op het volgende neer: wanneer je een grote Koi wil hebben, moeten de lichaamsverhoudingen in zo’n balans zijn dat deze groot kan worden. Wanneer je daarbij ook nog eens een mooie kleuren wil hebben, moet het met de huidkwaliteit ook snor zitten. Een mooi patroon geeft je geen garantie voor een grote vis of een mooie huidkwaliteit. Antwoord op deze vraag moet dus zijn: afbeelding B. 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

9 reacties

 1. Jeroen Van Gaalen on

  Duidelijke antwoorden Bram! Ik ben benieuwd wie er met de prijzen aan de haal gaan.

 2. Had ze allemaal correct,nu duimen of ik er bij zit haha
  Zijn allemaal mooie prijzen,dus is welkom!!!
  Leuke Quiz en duidelijke antwoorden Bram,sluit me bij jeroen aan.

  grt Richard.

 3. koitje harry alias harry marskamp on

  Had ze ook allemaal goed.
  Trouwens deze quiz is perfect gepresenteerd op de HKS.
  Mijn complimenten hiervoor.
  Ook Bram’s uitleg is perfect.

  Met vr. gr. koitje harry alias harry marskamp

 4. Jeroen Van Gaalen on

  Nog even geduld, uit welingelichte bron heb ik vernomen dat de winnaars woensdag bekend zullen worden gemaakt…

 5. ik heb vanavond mailtje gehad dat ik gewonnen heb haha 😀
  Weet alleen niet wat 🙂