Op 1 oktober jongstleden vond in Japan de inmiddels roemruchte veiling plaats van de Dainichi Koi farm. De veiling staat met slechts twee eerdere edities reeds bekend als een van de meest kwalitatief hoogstaande Koi auctions ter wereld en daarmee gepaarde prijzen. Rob de Vos, van Ornafish International was de enige Nederlander on the scene en deed verslag.

Waar het beslist niet drukker was in vergelijking met voorgaande jaren, werd het gezelschap wel getekend door de juiste, vermogende dealers tot groothandels uit vooral de Aziatische landen als Thailand, Indonesië, Singapore en China. Ook vanuit Japan zelf waren er dealers en ook andere kwekers aanwezig die tevens actief biedingen plaatsten. Dat zegt genoeg over de kwaliteit die om te vergapen was, maar met meer dan  200 vissen beschikbaar dus er moest toch zeker iets tussenuit te vissen zijn?!

“De op een na duurste Koi was van het mannelijk geslacht”

Rob de Vos verliest als ervaren liefhebber in het Japanse zijn streken niet; had een flink aantal aanbiedingen geplaatst in opdracht van klanten; wel geteld 43 stuks en mocht uiteindelijk 8 Nisai voor diverse klanten aankopen. Het was een uitputtingsslag; van half tien in de ochtend, tot vier uur in de middag geconcentreerd biedingen plaatsen op de juiste vissen en de juiste momenten. Het vergt wel iets van je, maar het aanzien van dergelijke kwaliteit Koi weet die pijn voor een liefhebber toch weer danig te verzachten.

Dainichi Showa

Duurste Koi op de Dainichi Auction 2012

Hier en daar reikten de prijzen ver boven de gangbare prijzen die normaliter voor vissen van dit kaliber worden gegeven en gaat het toch richting de welbekende spreuk; “Wat de gek er voor geeft”, hetgeen niet wil zeggen dat deze vissen het uiteindelijk niet waard zijn, maar toch in ieder geval de Nederlandse marktwerking voornbij streven. De buitensporige bedragen zoals bij de eerste editie in 2010 waarbij een Koi voor maar liefst 100.000 euro van eigenaar wisselde, werden echter niet gehaald. Er waren wel meerderen die de tienduizend pietermannen ruim passeerden.

Dainichi Showa

De op een na duurste Koi op de Dainichi Auction 2012; een mannetje

Wat wel opvallend was dat de op een duurste vis op de veiling; de op voorhand als persoonlijke favoriet van Rob aangekondigde Koi, van het mannelijke geslacht is. Of is het toch niet zo bijzonder? Graag ga ik hier later verder op in. Verder was het opvallend dat Narita, die bekend staat als de beste dealer van Japan en op vorige edities veel vissen kocht, nu betrekkelijk weinig biedingen deed op de diverse exemplaren en eigenlijk slechts enkele Koi van zeer hoge kwaliteit zich wist toe te eigenen. Als laatste kan opgemerkt worden dat de twee duurste Koi kunnen worden omschreven als Kindai Showa; toeval of tendens? In totaal gingen er 220 vissen en enkele Tosai sets in de maar 12-17cm onder de hamer.

Met dank aan: Rob de Vos; Ornafish International

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

4 reacties

  1. Als ik zo naar de foto van deze mannelijke koi kijk, dan denk ik dat hierin wel eens een zeer goede potentiële kweekvis in schuil kan gaan, schitterende vis hoor!

    Maurice

  2. Ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd of deze vis naar het buitenland is gegaan of niet. De kweker ziet zo een mannelijke vis natuurlijk het liefste kenbaar het buitenland vertrekken, maar er waren ook Japanse kwekers die biedingen verrichtten.

    • Hallo Tiebo, Zie ik op de bijgaande foto nou iemand een Koi knuffelen? Ik ben redelijk onbekend met de wereld van de Koi en aangezien ik wel eens artikelen van jou lees en ook weet dat je zelf een vijver hebt, zou ik graag enige info. over de origine betreffende het houden van deze schoonheden tot me willen nemen. Zo kan ik ik mij indenken dat de Koi aanvankelijk het middelpunt vormde van extravagante Japanse tuinen. Een geheel andere vraag betreft het kweken van de vis. Is Nederland buitendeurs geschikt om de karper te kweken? Kun je inderdaad hoog scoren met een uiterst geschikt mannetje voor de voortplanting? En tenslotte, kun je de tekening in principe ook beinvloeden door wat je de karper laat zien met zijn ogen of zelfs door een meer directere toediening v. hormonen?

  3. Wij van Boxmeer-Koi hebben waarschijnlijk als enige in Nederland op de auction van Dianichi 2 hele mooie vissen weten te bemachtigen. En we zijn hier dan ook erg blij mee.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App