vincent

Vincent Loffeld

KoiWijzer (lijfblad van Koivereniging Koi2000) nummer 50 betekende naast een jubileumuitgave ook de laatste editie van het blad onder eindredactie van Dennis Barten. Dennis heeft met het blad een mooie mijlpaal bereikt en heeft het stokje nu overgedragen. De nieuwe hoofdredacteur van het blad is genaamd Vincent Loffeld en als nieuwe hoofdredacteur van KoiQuestion leek het mij een mooie gelegenheid voor een interview. Als collega’s onder elkaar zogezegd.

-Vincent, allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met deze nieuwe uitdaging. Kun je in een paar zinnen zeggen wie je bent?

Dank je Jeroen, jij ook. Ik ben Vincent Loffeld, dertig jaar geleden in Utrecht geboren en op gegroeid in Vianen. Ik ben opgeleid mediatechnoloog en ben na mijn opleiding begonnen als producer van tv-programma’s. Voor degene die kleine kinderen hebben komt het kinderprogramma ‘Het Zandkasteel’ vast bekend voor, dit is één van de programma’s waaraan ik heb meegewerkt. Ook aan “Eigen huis en tuin” heb ik meegewerkt. Inmiddels ben ik niet meer werkzaam als producer, maar heb mij begeven op het IT vlak. Daarnaast ben ik vorig jaar weer opnieuw gaan studeren. Ditmaal parttime bedrijfskunde aan Nyenrode.

– Dat is op zich al een druk bestaan. En dan is er ook nog eens de Koihobby. Hoe lang ben je daar al mee bezig?

De Koihobby is voor mij al op vijftien jarige leeftijd begonnen. Als kleine jongen hadden we altijd al vijvertjes in de tuin en nadat we één keer in plaats van goudvissen kleine Koi in de vijver hadden geplaatst was het begin van de hobby een feit. Het begon met verschillende kleine vijvertjes waarna de eerste echte vijver gegraven werd. Doordat mijn buurman Willem zich ook in de hobby begon te verdiepen konden we samen optrekken. Op het gebied van Koi waren Willem en ik altijd samen te vinden. Na de eerste problemen en een kennismaking met koidokter Rob Heijmans ben zijn we lid geworden van Koi2000 om meer kennis op te doen.

‘Ik heb zelfs enige tijd voor koidokter Rob Heymans gewerkt’

Vanuit het volgen van de diverse cursussen die aangeboden werden en het lidmaatschap is een vriendschap met Rob opgebouwd die er in heeft geresulteerd dat ik een tijd voor Rob heb gewerkt. Door veel vijvers en de problemen van andere hobbyisten gezien te hebben heb ik de nodige ervaring opgedaan die mij geholpen heeft de hobby naar een hoger niveau te tillen. Ik richt mij tegenwoordig op hoge kwaliteit Koi die de ruimte krijgen om zich ten volle te ontwikkelen. Het uitzicht op mijn vijver is dan ook niet krioelende massa van Koi, maar een aantal Koi die rustig hun baantjes trekken.

Vijver Vincent

De vijver van Vincent

– Je hebt in je vijverbeleving dus een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Hoe is je ontwikkeling bij Koi2000 verlopen?

Door de behoefte om meer kennis op te doen ben ik in 2002 lid geworden van Koi2000. De drang naar kennis was groot, dus ik volgde alle cursussen die er te volgen waren. In dat jaar heb ik mij direct ingezet voor de vereniging en ben als vrijwilliger gaan helpen op de show. 4 jaar heb ik als vrijwilliger geholpen in de showtent. Ik heb dus de eerste jaren  Beekse Bergen en Appeltern meegemaakt.

– Hoe kom je er dan toe jezelf beschikbaar te stellen voor deze functie?

Doordat ik al sinds 2002 lid ben van Koi2000, heb ik veel verbeteringen zien plaatsvinden binnen de vereniging. Het blad heeft een enorme vlucht gemaakt, maar ik ervoer dat de vernieuwingen de laatste tijd uit bleven. Op zich geen punt, want het blad heeft een goede naam en veel lezers. Ik merkte echter zelf dat ik weer op zoek was naar vernieuwing, naar verdieping van de artikelen.

Ik heb zelfs korte tijd overwogen om het lidmaatschap op te zeggen.

Ik heb zelfs korte tijd overwogen om het lidmaatschap op te zeggen. Daar schrok ik van, aangezien ik veel kennis heb opgedaan door het blad. Op dat moment had ik twee keuzes, of ik ga klagen bij de redactie en het bestuur, of ik neem het heft in eigen hand en ga er zelf wat van proberen te maken. Door het afzwaaien van Dennis als hoofdredacteur kwam er ineens een positie vrij die het mogelijk maakte om een eigen invulling te geven aan de KoiWijzer.

– Wat verwacht je te kunnen brengen nu het blad onder jouw “toezicht” wordt gemaakt?

Ik verwacht dat we het blad weer een nieuwe groei kan gaan maken. We hebben mooie plannen voor de toekomst, echter daar ga ik nog niet te veel van bekend maken. De eerste wijziging die we hebben doorgevoerd is het aanstellen van een vast redactieteam dat voor de consistentie van het blad gaat zorgen. Uiteraard blijven we gebruik maken van de redacteuren die ons de afgelopen jaren voorzien hebben van prachtige artikelen. Zonder hen zou Koi Wijzer niet de vlucht hebben kunnen maken die het gemaakt heeft.

– Je eerste editie is nu uit. Hoe is het redactieproces verlopen?

De eerste editie gaat altijd gepaard met veel stress en lange dagen. Het is chaotisch, doordat je een proces uit moet voeren dat je nog niet eerder gedaan hebt en dat voor Dennis een automatisme was. Dat zorgt er voor dat de nodige nachtelijke uurtjes al gemaakt zijn. Het laatste dat je bij je eerste editie wil is dat je de deadline niet haalt en het blad daardoor te laat bij de lezers komt. Voor de volgende editie hebben we nu meer voorbereidingstijd waardoor we er wat meer rust in kunnen brengen.

‘De eerste editie gaat altijd gepaard met veel stress en lange dagen’

– Is er nu een last van je afgevallen?

Net na het opleveren van het blad viel er wel een last van me af. Maar dat maakte al gauw ruimte voor trots. Zeker nu het blad binnen is en ik het in m’n handen kan houden. Ik ga van de week eerst naar de boekhandel om het blad ook daar te zien liggen. Echter lezen hoef ik het niet meer, dat heb ik al een paar keer gedaan. De blik is alweer gericht op volgend blad. Eind van het jaar moet er toch weer een nieuwe editie op de deurmat vallen.

-Het lijkt me inderdaad prachtig om iets dergelijks te realiseren. Ik heb het blad inmiddels ook mogen aanschouwen en ik moet zeggen, het ziet er goed uit! Ga zo door met je team en veel succes met de voorbereidingen voor de volgende editie.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

1 reactie