DSC_0248Er is al veel geschreven over de opening van Koifarm ND. Ook het feit dat Antoine Vincent daar voor het eerst uit naam van KoiQuestion aanwezig was, is al vermeld in eerdere artikelen. Met zijn liefde voor de hobby in het hart en pen en papier in de hand heeft Antoine druk aantekeningen gemaakt. En hier is dan het resultaat, het eerste echte artikel van Antoine Vincent, opgetekend in zijn eigen, uit het Frans vertaalde, woorden. (red.)

 

Na binnenkomst blijkt de grootste verrassing de “schuur” zoals Nico deze noemt. U bevindt zich recht voor een vijver van niet minder dan 80 ton waar een twintigtal Koi zwemmen, allemaal even mooi met als blikvanger uiteraard de Grand Champion van de Belgium Koi Society.

Persoonlijk interesseert me de technische kant en de filtratie van de Koiwereld enorm en al rap bevond ik me in de technische ruimte. Ik kan u verzekeren dat ik absoluut niet teleurgesteld was toen ik in deze ruimte was. Een enorme trickelfilter voor mijn neus die het hele lokaal domineert. Men denkt meteen dat er een zeer kleine hoeveelheid filtratie is voor zo een vijver. Maar dat verandert snel als op dat moment Nico een van zijn verrassingen prijs geeft.  U ziet letterlijk het terras rond de vijver de lucht in gaan dankzij twee hydraulische pompen. Onmiddellijk vallen alle monden open bij het zien van zo een ingewikkeld filtratiesysteem.

IMG_9294

Tricklefilter bij Koifarm ND

Nadat we van deze verbazing bekomen waren, was het tijd voor het voorstellen van de aanwezige kwekers. Eén voor één werden de naam en de Koifarm genoemd en werd verteld welke soorten Koi er op de farm gekweekt worden. Het was een imposant rijtje:

 • Ikarashi Koifarm
 • Nogami Koifarm
 • Oomo Koifarm
 • Isa Koifarm
 • Yamamatsu Koifarm
 • Oya Koifarm
 • Sekiguchi Koifarm
 • Marusho Koifarm
 • Miyatora Koifarm
 • Hoshikin Koifarm

De kwekers stellen enkele vissen voor uit hun Koifarm. Met behulp van foto’s leggen ze ons minpunten en pluspunten uit over de kwaliteit van de voorgestelde vissen. Daarna neemt Oomo san het woord en vertelt ons wat meer over zijn cultuur en de manier waarop zij hun nishikigoi houden.

Oomo san verteld ons over de kwaliteit van de sumi. Volgens hem moeten we zeer geduldig zijn om een zeer goede sumi te hebben. Er moet ook rekening gehouden worden met de beïnvloeding door de KH, immers als de KH-waarde de lucht in gaat is het mogelijk dat het sumi rapper tevoorschijn komt. Een lage KH-waarde zorgt ervoor dat het sumi wat op zich laat wachten. Voor variëteiten zoals de Showa is de aanwezigheid van motoguru zeer geliefd. Sommige jonge vissen missen dit, maar Oomo san herinnerde ons er nog eens aan dat we geduldig moeten zijn en gaf ons de tip te kijken rond de borstvin of er sumi aanwezig is. Als dit het geval is, is de kans groot dat er sumi op de borstvin komt.

DSC_0134

Ontwikkeling van sumi

De moeilijkste periode van vijveren is de winter. De meeste Ikeage in Japan worden dan ook gedaan wanneer de watertemperatuur tussen de 15°C en de 17°C is. Als de temperaturen lager zijn is het metabolisme van de vissen niet meer optimaal. Dit zou zich kunnen uiten in pathologische problemen. Tijdens de winter worden de Koi gehouden in serres, wat ze een “Koi-house” noemen. De tategoi wordt gehouden in een watertemperatuur van 20°C, de andere 15°C.

Allen zijn het erover eens dat een goede waterkwaliteit het beste middel is tegen ziektes. Om de waterkwaliteit goed te houden zijn er wel verschillende methodes op de verschillende Koifarms. Gemiddeld vernieuwt Ooma 5% per dag. Aan de andere kant vernieuwt Sekiguchi 100% per dag, dit omdat hij zich bevind op een grond waar zich warmwaterbronnen bevinden. Sakai (Yamamatsu) vernieuwt water naargelang het type vis. Voor de tosai is dat ongeveer 10% per dag en voor de nisaï en ouder is het  5% per dag.

Na ook nog wat inzichten over voeding in zomer en winter zit het er weer op. Als hobbyist was het voor mij een topdag. Ik ben weer veel informatie rijker geworden.

 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

5 reacties

 1. Atoine,

  Merci, tres bien.
  Ga zo door.

  Dit verklaart toen ik de Trichodina aan het bestrijden was dat het sumi zo mooi werd.
  De KH moest zeker 3 punten hoger en de showa werd prachtig.

  • Antoine VINCENT on

   Thank you Rudi is quite right! But an important KH developpe the shimi, so beware.
   Best regards
   Antoine

 2. Leuk artikel en zeker representatief voor de dag!

  Jammer dat je niet vermeldt dat Fujio-san niet wist wat de GH was en zo (onbewust) de fabel hoog hield dat de KH verantwoordelijk was voor de sumi ontwikkeling. Dat is niet correct, het is toch echt de GH. Sharing Knowledge betekent ook het checken op correctheid, anders even quoten 😉

  • Antoine VINCENT on

   Hello Eric, The text refer to my notes and therefore the words of Oomo. technical error on my part after rereading my koi doctor (Dr Lammens)
   surely as Oomo-san wanted to talked about GH when he said KH.

 3. Hoi Eric,

  Daar heb je zeker een punt. Het zijn de calciumionen die onderdeel uitmaken van de GH (General hardness of algehele hardheid) die de zwarte kleurontwikkeling stimuleren. Het is echter naïef om te denken dat dit enkel door een hoge GH komt. Er zijn namelijk veel meer factoren. Zie hieronder een deel van een tekst die ik enkele jaren terug heb geschreven:

  Waar het rode pigment wordt gestimuleerd door zacht water, wordt het zwarte pigment juist gestimuleerd door harder water met veel calciumionen. Alleen calciumionen zal niet genoeg zijn voor de aanmaak van zwart pigment. Er zijn namelijk gespecialiseerde hormonen die de chromatoforen van de Koi beïnvloeden. Het melanofoor-stimulerend-hormoon (MSH), geproduceerd door de tussenliggende kwab van de hypofyse, is de meest bekende. MSH heeft niet alleen invloed op de melanoforen (zwart pigment), maar ook op de xanthoforen (geel pigment) en de erythroforen (rood pigment). MSH benodigd calciumionen uit het water om invloed te kunnen uitoefenen op de chromatoforen. Naast MSH zijn er nog andere hormonen die ook invloed uitoefenen op de chromatoforen van de Koi (Fujii et al., 1986).

  Niet alleen de hormonen uit het endocriene systeem (hormoonstelsel) hebben invloed op de chromatoforen, ook het zenuwstelsel heeft invloed op de pigmentcellen. Het hormoonstelsel reguleert langzamere, maar langer durende reacties op bepaalde prikkels. Het zenuwstelsel vervoert elektrische signalen langs gespecialiseerde cellen (neuronen), welke elke plotselinge verandering in het lichaam doorgeven aan de hersenen.

  Een plotselinge verandering in de lichtintensiteit (wanneer een Koi vanuit een relatief donkere vijver in een witte bak wordt geplaatst) zal worden opgemerkt door de neuronen, wat uiteindelijk zal resulteren in een terugtrekking van de pigmentkorrels in de chromatoforen, waardoor de Koi zal verbleken. Bij een verandering van licht naar donker, zal dit juist tegenovergesteld uitwerken. Dit kenmerk kan ook hormonaal worden aangestuurd, alleen duurt dit proces een stuk langer.

  UV-straling van de zon kunnen mogelijk ook de pigmentcellen beschadigen, voornamelijk bij vissen die in ondiep water leven (Fujii, 2000). Voornamelijk Koi met veel witte delen (delen zonder pigment) zoals de Platinum Ogon en Tancho Kohaku lopen een grote kans om de huid te verbranden wanneer deze teveel wordt blootgesteld aan zonlicht. Chromatoforen absorberen namelijk zonlicht, waardoor de onderliggende huid niet beschadigt. Vissen met veel witte delen ontbreekt het voornamelijk aan chromatoforen, waardoor zonnebrand desastreuze gevolgen kan hebben voor de huid en daarmee de glans (schematochromen) van de Koi.