bardo3Koihobbyisten hebben vaak niet alleen maar Koi in hun vijvers zwemmen. In dit artikel zal ik het gaan hebben over potentiële andere vijverbewoners, en dan met name de andere karperachtige vissen. Er zijn nog flink veel andere organismen te vinden in een vijver, maar die zal ik in volgende artikelen gaan bespreken. Nu dus het eerste deel van vissen. 

Tegenwoordig zijn er in de handel tientallen vissoorten te koop. Elke soort heeft weer zijn eigen kenmerken en behoeften  Ik wil nu graag een overzicht geven hoe de genoemde vissoorten leven in een natuurlijke situatie en waar je rekening mee moet houden als je ze in een vijver doet bij Koi. Of je nu wel of niet een bepaalde soort goed kan houden laat ik even in het midden, die beslissing moet iedere hobbyist voor zichzelf nemen. Hoe zal een vis zich gedragen en welke specifieke behoeften heeft elke soort?

Om te beginnen geef ik een beschrijving van Koi zelf, als referentie voor de andere soorten die de revue passeren. Zoals in mijn vorige artikel besproken, is een Koi een kleurvariëteit van de Oostelijke karper, Cyprinus rubrofuscus. Een uitzondering hierop zijn de doitsu variëteiten. Een doitsu is oorspronkelijk een hybride van C. rubrofuscus en C. carpio. De shusui is bijvoorbeeld als eerste doitsu ontstaan uit een kruising van asagi x duitse spiegelkarper. Deze lijken qua uiterlijk en gedrag verschrikkelijk veel op elkaar. Mocht je dus graag een gewone of spiegelkarper in je vijver willen, qua gedrag en behoeftes komen deze soorten sterk overeen.

Best Shusui

Shusui

Verder is er nog een aantal soorten karperachtigen die in de handel worden aangeboden. De bekendste daarvan is natuurlijk de goudvis. Hiervan zijn ook erg veel aparte kweekvormen beschikbaar. Bijna alle variëteiten kunnen prima in een Koivijver overleven. Behalve dan de kweekvormen die erg makkelijk kunnen beschadigen, die kun je beter gewoon in een ruim bemeten aquarium houden. Nadeel van goudvissen kan zijn dat ze nogal snel voortplanten, en binnen enkele jaren de vijver vergeven is van jonge goudvissen. Maar verder is een goudvis een vredelievende vis en stelt geen speciale eisen m.b.t. waterkwaliteit of voer.

Goudvis (wit)

Een witte goudvis

Verder is er nog een heel scala aan karperachtigen en kweekvormen daarvan. Je moet dan denken aan (goud)winde, zeelt, goudvoorn, en dikkopelrits. Als eerste de winde. Van deze soort zijn ondertussen al meerdere kweekvormen beschikbaar. Wildkleur (zilver), goud, blauw en multicolor. Winde is een hele populaire vis, zeker bij beginners. Wat belangrijk is om te weten is dat winde meer een scholenvis is. Hierdoor zijn ze veel schrikachtiger dan bijvoorbeeld Koi. Naarmate een winde groter wordt neemt dit wel af trouwens. Als je een natuurlijke vijver hebt waar je de vissen liever niet te tam wilt hebben, kunnen windes best nuttig zijn. Het schrikachtige gedrag kan ook invloed hebben op het gedrag van de andere vissen in de vijver. Ook zijn grote windes geduchte rovers, dus Koibroed is zeker niet veilig voor ze! Omdat ze voorkomen in rivieren, houden ze van wat meer stroming en hebben wat meer zuurstof nodig.

Goudwinde

Goudwinde

Dan hebben we de zeelt, beschikbaar in groen (wildkleur) en goud. Deze soort is van nature juist meer solitair en houd helemaal niet van stroming! Zeelt wordt vaak een geneeskrachtige werking toe gedicht, alleen wetenschappelijk bewijs is hier bij mijn weten nog niet voor. Feit is wel dat ze in zeer dichtbegroeid water kunnen overleven met erg lage zuurstofgehaltes. Het is best aannemelijk dat ze dan een heel goede afweer hebben tegen ziektes, waar de andere vijvervissen wellicht van kunnen profiteren. Waar je verder nog rekening mee moet houden is dat zeelt een bedachtzame vis is, die zich niet vol op het voer stort. Hou hier dus rekening mee tijdens het voeren.

Zeelt

Wildkleur zeelt

Goudzeelt

Goudzeelt

Voor zover deel 1, er zijn nog veel meer bewoners te bespreken. In het volgende deel eerst de andere nog niet besproken karperachtigen!

Over Anton Font Freide

Anton is liefhebber van die andere Cyprinus - de goudvis - en runt een gelijksoortige kennissite genaamd www.GoldfishScience.nl. Hij was al eens in China op zoek naar dit zwemmend goud; voorts is hij in het dagelijks leven docent natuurkunde en schroomt kennisdeling dus niet.

Bezoek mijn website

2 reacties

  1. Leuk geschreven Bardo, ook leuk dat je de mensen waarschuwd voor de Winde want ze zijn zeer schichtig en door de grote inteelt krijgen ze vaak een krom lichaam.

    Ben benieuwd naar de rest van dit artikel.

    Groet,
    Engel