Isa Showa_19_vergelijk Op 17 en 18 mei van dit jaar hebben de 18 deelnemers van het RelaxZen Grow & Show project hun beloftevolle deelnemer (lees: Koi) kunnen selecteren. Als tosai van 27-34 cm zijn ze destijds in de groei vijver van Relaxzen gegaan. Afgelopen 8 september was het dan zover om eens een tussenmeting te houden. In de grote bak is de lengte slecht in te schatten en is de kwaliteit moeilijk op waarde te beoordelen. Heerlijk is het dan als je na maanden wachten de vissen weer van dichtbij kunt bekijken…

Wat meteen opvalt is dat de meeste vissen toch goed gegroeid zijn, ondanks de ‘slechts’ vier maanden groeitijd die ze hebben gehad! Het varieert van 42 cm voor de “kleinste” tot 49 cm voor de grootste. Echter betekent het wel dat de kleinste, komende vanaf 27 cm, een groei heeft weten te pakken van 15 cm in nog geen 4 maanden tijd. Iets waar men dus zeer tevreden mee kan zijn. De Sekiguchi showa van Arie Eikelenboom spande de kroon met een lengte van 49 cm. Zelfs zo erg dat er wordt getwijfeld of dit toch geen vrouw zal zijn, want ze is echt enorm (breed) geworden. Naast de groei is de totale ontwikkeling ook erg goed verlopen. Bijna alle deelnemers zijn echt verbeterd, op slechts een enkele na. Hierbij is de toekomstverwachting voor Gerwin Kieboom, eigenaar van Relaxzen, echter nog steeds hetzelfde gebleven als tijdens zijn selectie in Japan.

Sekiguchi_01_vergelijk

De Sekiguchi male (?) van Arie Eikelenboom

Het is vaak moeilijk om een tosai op te kweken en er body op te krijgen. Nisai uit Japan ogen toch meestal een stuk breder als hier opgegroeide nisai.

Opvallend om te zien is de ontwikkeling van het sumi, wat toch zeer verschillend is. Bij de ene blijft het gelijk, bij de andere trekt het wat terug, terwijl het bij een aantal zelfs zeer sterk geworden is. Door het terugkijken en vergelijken van de foto’s en film wil men proberen hier de oorzaak voor te zoeken. Interessant gaat het worden als dit volgend jaar wordt teruggekoppeld bij Isa en Sekiguchi en hun visie hierover wordt aangehoord.

Isa Showa 07_vergelijk

Isa Showa

Opvallend en een grote geruststelling is ook de ontwikkeling van de body’s van de Koi. Het is vaak moeilijk om een tosai op te kweken en er body op te krijgen. Nisai uit Japan ogen toch meestal een stuk breder als hier opgegroeide nisai. Je ziet, dat als je de juiste mannen (deze selectie betrof enkel mannelijke tosai) selecteert, je een koi kunt aanschaffen die als vrouw zijnde onbetaalbaar geweest zou zijn. Echter is men al zo ver met het kweken van de mannen dat je ook hier een verandering van bouw in gaat zien. Dat is tenminste zoals Gerwin het constateert.

Isa Showa 18_vergelijk

Isa Showa

Het meest tevreden kijkt men echter terug op de ontwikkeling van de huidkwaliteit, welke in de meeste gevallen zeer goed is. Dit is iets wat moeilijk is om op peil te houden of om te verbeteren. Al met al kan men bij Relaxzen zeer tevreden zijn tot nu toe. Begin volgend jaar zal het Show gedeelte plaats vinden. De vissen komen dan uit de winter, hebben op weinig voer ‘gezeten’ en zullen dan als het goed is uitstekend in hun vel en kleuren zitten. Hier moeten we echter nog een paar maanden geduld voor hebben…..

Isa Showa 23_vergelijk

Isa Showa

Isa Showa 06_vergelijk

Isa Showa

Sekiguchi_03_vergelijk

Sekiguchi Showa

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

3 reacties

  1. Heej, leuk…..mijn showa op KoiQuestion 😀

    Leuk stukje!
    Al wist ik het meeste natuurlijk al 😀

  2. Mooie groeicijfers!!

    Al moet ik zeggen dat mijn voorkeur uit ga naar de eerste foto wat een plaatje van een vis!!

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App