teststripsVlak na de Holland Koi Show kondigde ik al aan dat ik een serie zou gaan starten over de diverse manieren voor het meten van de waterwaardes. Nu, zes weken later, is hier dan het eerste onderdeel uit de serie. Het gebruik van teststrips, wat zijn de plussen en wat zijn de minnen?

Toen ik net begon met vijveren wist ik alleen maar dat er in een vijver water zat met daarin waterplanten en vissen. Toen er naast de nodige goudvissen, windes en shubunkins ineens ook een paar Koi bij kwamen werd me al wel verteld dat dit een behoorlijke verandering in mijn waterkwaliteit kon betekenen. Maar ja, wat ik me daar precies bij voor moest stellen was me niet helemaal duidelijk. Snel volgde mijn eerste ervaring met het meten van waterwaardes.

Waarschijnlijk voor velen een herkenbaar verhaal met een bekende afloop: testen van het water met behulp van teststrips. Op dunne kunststof strookjes zijn enkele vlakjes aangebracht die gedrenkt zijn in reagentia. Deze vakjes verkleuren na contact met het vijverwater en een voorgeschreven droogtijd. Het resultaat is een af te schatten waarde voor de pH, de Kh, de GH, het nitraat gehalte en het nitriet gehalte. Voor een snelle indicatie best bruikbaar maar op de lange duur?

teststrips

Niet te lang open laten staan dus.

Het probleem van de teststrips zit naar mijn idee naast de nauwkeurigheid van het afschatten voornamelijk in de houdbaarheid. De strips worden al met een aantal onder vacuum verpakt maar als dat pakketje geopend is is het snel gedaan met de houdbaarheid van de niet gebruikte strips. Door contact met de buitenlucht wordt namelijk het reagens op de strips gedeeltelijk verbruikt en zal de meting nog meer aan nauwkeurigheid inboeten. Als gevolg daarvan moet weer een nieuw pakketje uit het potje geopend worden om een betere meting te krijgen.

Voor de hobbyist zou het beter zijn om elke strip apart vacuum te verpakken. Voor de producenten is dat echter niet te doen, zeker niet voor een prijs die de hobbyist zou willen betalen. Waar en wanneer zou het gebruik van teststrips wel makkelijk zijn? Ik denk in dat geval aan Koidealers. Elke dag even met een nieuwe verpakking langs de bakken om te testen hoe het met de waterwaardes gesteld is. Een snelle test met een goede indicatie en in zo’n geval krijgt de verpakking niet de tijd om “verloren te gaan”. Is er bij één van de bakken een afwijkende waarde op de strip, dan kan daar met nauwkeuriger materialen verder gezocht worden.

Nuttig? Ja dat dus wel maar naar mijn idee niet echt voor de hobbyist. Ik ben in ieder geval overgestapt naar de druppeltests maar daarover later meer.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

9 reacties

 1. Weer zo,n product met een slechte of geen voorlichting door de producent met een bekende naam o.a. OASE.
  Als de hobbyist verzocht wordt de strips per stuk vacuum te verpakken, dan zal hij daar gehoor aan geven of hij koopt iets anders.
  Nu kun je de doos weer bij de andere gekochte onbetrouwbare attributen zetten! Ik ben benieuwd hoe de koihobby door de crisis komt.

  • Jeroen Van Gaalen on

   Theo, de foto is er slechts ingezet om een beeld te geven van een willekeurige verpakking teststrips. Ik geef geen waardeoordeel aan welk merk dan ook. Ik denk dat je bij elke producent tegen dezelfde problemen aanloopt en dat ze daarom voor de hobbyist niet heel bruikbaar zijn. Dat heb ik ook aangegeven.
   Wat denk je van mijn stelling dat de strips voor dealers wél van nut kunnen zijn voor een dagelijkse “quickscan” van de verkoopbakken?

   • Uw stelling is juist dat ze voor de dealers van grote waarden kunnen zijn vanwege het grootverbruik.
    Ik baal ervan dat ik weer 1 jaar op onbetrouwbare wijze heb zitten meten.
    Overigens zie je heel snel aan het gedrag van je vissen als de waterwaarden niet goed zijn.
    Voor de meting van nitriet en amoniak is betrouwbare meting toch erg belangrijk, hiervoor zijn de hulpmiddelen toch erg belangrijk.

    • Jeroen Van Gaalen on

     Absoluut mee eens. De hulpmiddelen worden ook steeds beter en uitgebreider. Dat was voor mij ook de reden deze serie te starten.

 2. Ik vind de strips in elk geval zeer nuttig om een eerste indicatie te hebben van je waarden. Fout gebruik door het doosje open te laten staan kan je moeilijk de producenten verwijten.

  Misschien ook eens een reeks starten over de zin of onzin van het toevoegen van allerlei bacterie-preparaten, kruidenmengelingen, mineralen/klei, flesjes voor dit en voor dat.. daar zou de gemiddelde hobbyist veel meer aan hebben denk ik!

  • Jeroen Van Gaalen on

   Zelfs met gesloten dop gaat de houdbaarheid van sommige tests verloren René. Ik heb recent een setje in mijn bezit gehad waarin 5 vacuumverpakkingen met elk 10 strips zaten. Al een hele verbetering maar als het vacuumpak open was, ging het snel achteruit met de strips.

   Over de toevoegingen en de zin en onzin daarvan wil ik je verwijzen naar de column van Joop van tol die we afgelopen week geplaatst hebben.

 3. Goed geschreven Jeroen,

  Nou maar hopen dat de Koi-liefhebbers hier van leren.
  Hoewel ik uit ervaring weet dat deze strips aan Koi-hobbyisten toch door sommige Koi-dealers als betrouwbaar verkocht worden.
  En de pas beginnende Koi-hobbyist er toch intrapt om dit te kopen, vervolgens is deze bezig met verkeerde uitgangspunten van zijn waterwaardes.

  Op het moment wanneer de strip een verkeerde waterwaarde geeft, gaat de beginnende hobbyist weer naar de Koi-dealer en gaat naar terug naar zijn vijver met een potje rommel om de waterwaarde nog verder om zeep te helpen.

  Ach laat ook maar, ik wordt weer boos………….

 4. Hallo Jeroen,

  Even ter aanvulling op je bericht.
  Colombo heeft z’n teststrips weliswaar niet per stuk verpakt maar wel per 5 stuks. Hierdoor wordt de contacttijd met lucht aanzienlijk ingekort (in vergelijking met andere merken voor zover ik ze ken.)
  Blijft een indicatie maar toch….

  Groet, René