Joop van TolWe willen allemaal het beste voor onze koi en dat kan héél ver gaan. Goed voer is nooit goed genoeg, er moeten altijd additieven worden toegevoegd. Al is het maar voor het idee of het gevoel. En ook in de koihobby werkt het placebo-effect uitstekend.

Uitspraken als  “Sinds ik de koi nog uitsluitend graancirkelbrood voer, paaien ze drie keer per zomer”, kun  je zomaar verwachten van een fanatieke hobbyist die daar zonder blikken of blozen heilig van overtuigd is. “Soms smeer ik daar nog wat wilde klavertjesvierhoning op, daar gaan ze goed van glimmen”. “Witte truffels zijn goed voor het Shiro en Edelweiss goed voor de weestand”. Jongbroed wordt uitsluitend gevoerd met de eierdooiers van kolibries. Het mag wat geld of moeite kosten. Volop knoflook wordt gevoerd omdat de parasieten op de huid van de koi dit een nare lucht zouden vinden. Wel eens een ééncellige met een neus gezien?

Ook het uitstekende water waar we hier in Nederland mee gezegend zijn, is nooit goed genoeg. Liters ascorbinezuur (vitamine C) gaan het water in. Ter compensatie van de zuurgraadverlaging die hiermee gepaard gaat wordt kwistig met de pot KH+ gestrooid. Wonderklei met als nadeel dat het water troebel wordt en de bodemdrain dichtslibt, wordt gecompenseerd met sludge busters en zandfilters om het er weer uit te krijgen. Ik krijg daar een beetje het zinloze gevoel bij van die ene groep gevangenen die een kuil moet graven, terwijl de volgende groep hem weer dicht gooit.

Nu heb ik niets tegen relatief onschadelijke middeltjes als klei, knoflook en vitamine C in uw vijver, sommige kunnen misschien best toegevoegde waarde hebben, daar ga ik niet over oordelen. Wat mij betreft valt er echter uitstekend te vijveren met voldoende vers water, kwalitatief hoogwaardig voer, een goed filter en een stressvrije omgeving. Ik gooi nooit “iets” in mijn water en dat gaat (afkloppen) al vele jaren uitstekend.

Veel kwalijker wordt het echter, als u schadelijk algenmiddeltjes gaat gebruiken, of “medicijnen” zonder juiste diagnose of zonder het zoeken naar en wegnemen van de oorzaak. Ongelooflijk dat in de 21e eeuw nog steeds preventieve kuurtjes worden gebruikt en zelfs geadviseerd. Wanneer leren we nu eens dat het geld van al die middeltjes beter besteedt kan worden aan vers water? Voor de gemiddeld 30 euro voor een “middeltje”, kunt u ruim 20 kubieke meter “wereldwater” van het waterleidingsbedrijf afnemen. Kraanwater dat in Nederland van ongeëvenaarde kwaliteit is. Voor een vijver van 10 kubieke meter is dit doorgaans genoeg om 20 weken water te verversen. Dat “middeltje” hebt u in die tijd misschien al drie keer bijgekocht. Tel uit uw winst!

En doe dat tellen niet alleen in geld, maar ook in koigezondheid en niet te vergeten uw plezier aan een levendige gezonde kleurenpracht in de tuin. Daar was het tenslotte toch allemaal om te doen? Dat was toch de reden dat uw partner goedkeuring gaf aan het project koivijver? U een vijver om te onthaasten en uw wederhelft thuis een gezellige, ontspannen partner. Op een stresskip, hopeloos gevangen in een neerwaartse spiraal, omdat het ene gat met het andere gedicht moet worden, zit toch niemand te wachten?

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

8 reacties

 1. Jeroen Van Gaalen on

  Weer een mooie column Joop. Kan niet anders zeggen dan dat er veel waarheid in zit…

 2. Ik heb het je al vaker zien schrijven Joop, maar het mag wat mij betreft ook vaak gezegd worden! Wondermiddelen komen in Nederland gewoon uit de kraan!

 3. Joop heeft (altijd) gelijk. Het beste en voordeligste medicijn voor onze koi op tijd water verversen met ons leidingwater.

 4. Ik zit nog steeds te wachten op een serieus artikel over de vitaliser in een van de koi bladen. Ik kan niet begrijpen dat deze oplichting nog steeds getolereerd wordt binnen de koi wereld. Door hier geen afstand van de nemen trekken jullie alleen maar meer kwakzalvers aan en zal de koi scene nooit eens volwassen worden maar altijd met vage apparaatjes en middeltjes aan blijven rommelen. Wat dat betreft heb ik ook al jaren het idee van: Hààààllóóóóó, wakker worden. Horen jullie mij niet??

 5. Geert Moonen on

  Ik begrijp je standpunt en je hebt grotendeels gelijk. Toch heb ik een doosje algenpoeder moeten gebruiken omdat mijn vijver overwoekerd was door draadalgen. Na gebruik werd alles terug prima. Ik had geen andere keuze.
  Ook ben ik gek op een wekelijkse kleine dosis Japanse klei, dat gebruik ik na het reinigen van de mechanische filter, hierna voeg ik ook een klein beetje vers water toe. (tot de vijver weer helemaal vol is)
  Deze klei doet mijn vissen echt goed, je ziet dat.
  Melkzuurbacterieen gebruik ik ook, alleen als de vissen dat kunnen gebruiken.

  Tijdens de warme dagen gebruik ik ook een beetje sludge buster om de moerasvijver wat te reinigen, ook met het wekelijkse onderhoud van pompen en filter, enkel de twee voorste kamers natuurlijk. Het water en de vissen zien er daarna werkelijk prachtig uit,

  maar he, ik besef nu opeens dat ik veel geld uitgeef aan mijn hobby, en dat brengt ons weer helemaal terug naar je topic!!

  Groetjes,

  Geert