bardo2Geen enkele koihobbyist ontkomt er aan, de discussie over wat nu het beste voer voor je Koi is! Hier heb ik het uiteraard de overdaad aan (korrel)voer die je op internet of bij je dealer tegenkomt. De meningen liggen ook maar wat vaak behoorlijk uit elkaar! Maar wat is nu het oorspronkelijke, natuurlijke voer wat een karper eet? Voedsel wat bijvoorbeeld in een natuurvijver of moddervijver voorkomt. In dit artikel wil ik graag  wat snacks voor onze gevinde vrienden laten zien! 

Als bioloog ben ik ook van mening dat natuurlijk voedsel essentieel is voor een optimale weerstand tegen veel koiziekten en parasieten. Natuurlijk zijn er ook wel wat nadelen te bedenken t.o.v. het gewone koivoer. Maar dat zal ik later bespreken, nu eerst de natuurlijke voedseldeeltjes zelf. Veel ervan kun je in een plantenvijver terugvinden.

Allereerst is het belangrijk om te vinden dat de Koi en daarmee de oorspronkelijke soort karper (Cyprinus rubrofuscus) een echte omnivoor is. Een alleseter dus! Dit houdt in dat het darmstelsel langer is dan dat van roofvissen, maar beduidend korter dan vissen die zich voeden met planten (graskarper bijv.). Ook de voedselgrootte is heel divers, dat kunnen grote brokken zijn, maar ook heel kleine deeltjes die uit het water of bodem gefilterd worden. Hierbij moet je denken aan zoetwatermossels tegenover klein zooplankton als watervlo of cyclops. En alles wat daar tussenin zit!

Zebramossel & erwtenmossel

Zebramossel en erwtenmossel

Zoals gezegd is een Koi dus van nature omnivoor. Dat betekent dat het dieet dus ook uit plantaardig materiaal bestaat. Koi zie je dan ook regelmatig snoepen van waterplanten, kroos, zweefalg of baardalgen op de vijverwand. Ook bijvoorbeeld zaden worden graag gegeten. Denk dan niet alleen aan graan(producten) maar ook aan de zaden van bijvoorbeeld gele lis die in de herfst in het water vallen!

Maar het favouriete voedsel voor een koi blijven toch kleine dierlijke organismen. Met stomme verbazing heb ik kunnen aanschouwen hoe Koi van een cm of 30 korte metten maakten met toch flinke zoetwatermossels! Enkel de schelp restte nog na een half uurtje…. Verder kan ik je melden dat ze ook verzot zijn op waterslakken, naaktslakken en regenwormen!

Poelslak

Poelslak

Libellelarve

Libellelarve

beekjufferlarve

Beekjufferlarve

Maar ook allerlei veel kleinere insektenlarven, garnalen, vlokreeften, gewone kreeften en watervlooien. Ik heb zelfs de grootste jumbo’s actief zien fourageren tussen zwermen met watervlooien! Dus niet alleen de kleintjes eten ze… Koi hebben echt een voorliefde voor dat kleine voedsel, dat ze al scharrelend de hele dag kunnen zoeken. Dan zijn ze gewoon echt in hun element!

kreeft

Rivierkreeft

Natuurlijk voedsel is naar mijn mening echt essentieel om een goede weerstand te krijgen tegen allerlei parasieten. In elk water zijn parasieten gewoon aanwezig, maar komen pas tot uiting wanneer de weerstand van de Koi afneemt. Dus goede weerstand betekent gewoon minder parasieten die een kans krijgen op onze Koi. Er zijn natuurlijk meer invloeden die een rol spelen bij de weerstand, bijv de bezettingsgraad. Maar een evenwichtige voeding helpt zeker mee!

Wel moet je goed opletten wanneer je met natuurlijk voedsel voert. Ten eerste kunnen er parasieten in bijvoorbeeld slakken zitten. Om de parasieten kwijt te raken kun je de slakken een paar maanden of langer in quarantaine houden om er zeker van te zijn dat ze niks hebben. Achterliggende gedacht is hier dat zodoende de levenscyclus van de parasiet wordt onderbroken. Als er zich geen gastheer in de vorm van vissen of zoogdieren in het water bevindt kan de voortplantingscyclus van de parasiet niet voltooid worden. Maar let dus goed op waar je de voedseldieren vandaan haalt!

Ook is het belangrijk om te weten dat natuurlijk voedsel meer afval oplevert. Zeker in een wat kleinere vijver met een onstabiel evenwicht kan dit leiden tot slechte waterwaarden. Dus in het geval van een kleine vijver of filtersysteem dat niet optimaal werkt, opletten dat het water niet teveel belast wordt door het voergedrag!

Als alles mooi in balans is in de vijver zul je zien dat de Koi blaken van gezondheid en de snacks zeker kunnen waarderen…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

8 reacties

 1. Ik ben het voor een groot deel met Bardo eens. Hoewel mijn ervaring uit de praktijk komt.
  Het zal toch altijd wel nodig blijven om “bij” te voeren, omdat je nooit zeker kunt zijn dat er genoeg natuurvoedsel in jouw vijver zit.
  Dit verklaart waarom mijn vissen nooit als een gek op het voer afkomen, maar het toch eten, en groeien.
  Verder vind ik wat de Koi uit de natuur eet, altijd beter!
  Goed geschreven Bardo

 2. Hey Bardo,

  Zeer leuke blog om te lezen!

  Toch een kanttekening: Wat bedoel je precies met deze zin “Natuurlijk voedsel is naar mijn mening echt essentieel om een goede weerstand te krijgen tegen allerlei parasieten” en zou je dit misschien wat verder kunnen uitleggen (hier of later in een blog)?

  Groetjes,

  Bram

 3. Bram van Maas on

  Planten in de vijver en wat lichte algaangroei zorgen er ook voor dat er wat kreeftachtigen te vinden zijn voor de vissen en af en toe een regenwormpje uit de eigen tuin lusten ze ook wel graag,mooi stukje waar ik het wel mee eens ben.

 4. Bardo Wesselius on

  Hé Bram,

  ik zou het willen vergelijken met onszelf. Als je een dieet zou volgen van laten we zeggen eiwit-shakes en vitamine preparaten, zul je daar echt wel van groeien e.d. Maar het is gewoon niet gelijk aan een uitgebalanceerd dieet met vlees, zuivel, groente en fruit. Op de lange termijn heb je voor een optimale weerstand gewoon natuurlijk, gevarieerd voedsel nodig. Dat geldt dus ook voor koi. In elke vijver is dat wel aanwezig, maar te weinig in de gemiddelde koivijver met hoge visbezetting.

  • Bram van Maas on

   Hallo Bardo
   Helemaal eens met je,ook eens leuk om te lezen en zien is de site van Freek Vogel over anders koi houden,deze man benaderd het koi houden op een zo’n natuurlijk mogelijk manier.

   • Bardo Wesselius on

    Hoi Bram,

    de site van Freek kende ik al ja, de basisprincipes die daar naar voren komen zijn zeker bruikbaar voor iedere koi-hobbyist! Zelf heb ik ook graag een vijver met veel planten, of in combinatie met een helofytenfilter en plantenvijver.

 5. Bram van Maas on

  Vandaag de tuin om gespit,veel regenwormen dus feest voor de koi,ze vechten er om,pracht gezicht.