Peter WaddingtonWie wat beloofd moet zijn belofte nakomen, ook KoiQuestion doet dit uiteraard. Wij hadden aan onze lezers beloofd dat wij een interview met de bekende Peter Waddington zouden houden. Dit zou gehouden worden op de HKS, waar Peter zijn bekende ERIC-filter wilde promoten in Nederland. Helaas was Peter vergeten dat hij vorig jaar een afspraak had gemaakt om te jureren ergens in Schotland en ging ons interview niet door. Daar sta je dan en je denkt hoe moet ik dat nou weer verantwoorden aan de grote schare lezers van KoiQuestion?

Wel, samen met Peter hadden wij de volgende oplossing bedacht; KoiQuestion zou de lezers uitnodigen om vragen te stellen via de mail voor Peter Waddington. En de verzamelde vragen zouden dan doorgespeeld worden aan Peter en hij zou ze beantwoorden. Nu is het zo ver! De vragen zijn verzameld en gemaild aan Peter. Peter heeft deze onmiddellijk beantwoord. In twee delen gaan we jullie het resultaat laten zien.

KoiQuestion (vraagt namens Bram):

Hoe kunnen wij in Europa Koi op laten groeien tot jumbo Koi van showkwaliteit? Met andere woorden, wat heeft de vijver nodig om kwaliteit te garanderen? Hoevaak verversen, hoeveel Koi per kubieke meter en hoeveel voer moet je geven?

Antwoord van Peter:

Bram, de meeste antwoorden zijn terug te voeren op de watertemperatuur die de Koi gedurende de seizoenen te verwerken krijgt. Koi zijn geen koud-water vissen maar gedijen het best bij gematigde temperaturen (20 tot 23 graden Celcius). 

Verder is het zo dat de efficiëntie van je filtersysteem van groot belang is. Dit is niet alleen af te lezen uit je waterwaardes. De hoeveelheid voer en het aantal vissen is compleet afhankelijk van efficiëntie en onderhoud van je filtersysteem. Als je je filter ziet als het toilet van je vijver én je kunt het filter perfect leeg laten lopen (flushen) dan is dagelijks 1x flushen en aanvullen voldoende.

KoiQuestion (vraagt namens Wiechert):

Ik zou graag willen weten wat Peter vindt van de kwaliteit die de Koi van de Shintaro Koifarm hebben. En hoe wij Shintaro Koi kunnen laten opgroeien tot jumbo formaat.

P; Wiechert, ik vind dat Shintaro Koi zich bevinden tussen de besten der wereld. Masaru is 3 jaar leerling geweest bij Toshio Sakai in Isawa en veel van zijn ouderdieren komen van Matsunosuke Magoi bloedlijnen. Om ze uiteindelijk naar jumbo formaat te krijgen verwijs ik weer naar temperatuur en filtratie efficiëntie.

KoiQuestion (vraagt namens Jonathan):

Ik werk bij een bedrijf dat tuinen aanlegt. Op een klus bij een klant moesten we een Japanse esdoorn verplaatsen en gebruikten daar Bio Plax bij (een hulpmiddel). Na een paar dagen overleden 9 Koi in de vijver van de klant. De klant vond dat het onze schuld was mede omdat er verderop in de tuin een pruimenboom werd omgezaagd. Ik weet dat pruimpitten giftig zijn voor Koi maar geldt hetzelfde voor zaagsel?

P; Jonathan, voor deze vraag moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik heb hier geen ervaring mee en ik weet te weinig van planten en bomen om hier iets van te kunnen zeggen.

KoiQuestion (vraag via Koi-Bito Forum):

Zijn de beste jaren voor de Koi-hobby al geweest of moeten ze juist nog komen?

P; Dat hangt af over welk land je het hebt. In Engeland lag de top kwalitatief gezien rond 2000. China is een groeiende markt waar de top nog lang niet bereikt is.

KQ; De markt in China en indonesië is zeker groeiende. Wat is er dan in Engeland gebeurd na 2000? Bleef de kwaliteit gelijk of was er sprake van een tragere groei of misschien juist een daling van de kwaliteit?

P: De Koi die ingezet werden op de shows na 2000 waren niet van dezelfde kwaliteit en grootte als eind jaren ’90 het geval was.

KQ; Is dat een direct gevolg van de groeiende markt in Azië ? Kunnen de Europeanen simpelweg niet meer concurreren met de rijke Koi-houders in het Verr-Oosten?

P; Het heeft meer te maken met de inflatie. Toen ik startte met de aankoop van Koi in Japan, kreeg ik voor mijn pond nog 1000 yen. Nu is dat op een goede dag nog maar 120 yen.

Wordt vervolgd…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.