DSC_0086

Kaviaar, het zwarte goud

Ja, je leest het goed: om 3 ton (3000 kg) kaviaar te produceren heb je ongeveer 4.000 steuren nodig! En aangezien de definitie van kaviaar ‘ongerijpte steureneitjes’ is, betekent dit dat de steur moet worden gedood om de kaviaar eruit te halen! Om 3 ton kaviaar te produceren moet je dus 4.000 steuren doodmaken!

De afgelopen twee weken ben ik op excursie geweest die ik had georganiseerd voor de studievereniging Aquarius (vooral voor studenten van de Wageningen Universiteit). Op een van de dagen hebben we een intensieve steurkwekerij bezocht waar 3.000 kg kaviaar per jaar word geproduceerd.

Waar wij in de Koi wereld de steur normaal gesproken alleen kennen als huisdier naast onze Koi in de vijver is het echte ‘doel’ van de steur in de aquacultuur (net als elke andere gekweekte vissoort) het produceren van voedsel. In het geval van steur zijn de eitjes en het vlees beide gewild voedsel. Hoewel er specifieke methoden zijn (bijvoorbeeld m.b.v. zout oplossingen) om van gerijpte eieren ‘kaviaar’ te maken, de connoisseurs prefereren de smaak van de echte kaviaar. Dit betekent dat elk jaar duizenden steuren worden gedood na een groeiperiode van 6 tot 12 jaar (en daarmee de productie van de eieren). Tijdens deze periode groeien de steuren van eitje tot 100 kg (afhankelijk van de soort; sommigen worden geslacht bij 8 kg) en produceren ze tot 15% van hun lichaamsgewicht aan eitjes. Dit betekent dat een steur van 100 kg een gewicht van 15 kg kaviaar kan geven. Met een prijs van €1,30-2,40 per gram kaviaar die deze kweker ontvangt, kan de totale waarde van de 15 kg oplopen tot wel €36.000! Houd in gedachten dat deze prijs altijd afhankelijk is van de steursoort en de kwaliteit!

Hoewel het redelijk wreed kan zijn dat steur voornamelijk wordt gedood vanwege zijn kaviaar, houd hierbij in gedachten dat ‘gewone’ vissoorten in de aquacultuur worden gedood voor hetzelfde doel: voedsel!

sturgeon

Foto van steuren (http://astrolosophy.net/universe/wp-content/uploads/2012/07/sturgeon.jpg)

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

2 reacties

  1. Te gek voor woorden eigenlijk dit, maar de laatste zin maakt het dan ook wel weer reeel misschien. Maar ik zie ze toch liever als siervis. Zijn machtige respectabele beeste, die paar eitjes is dat toch niet waard. Neem een kippenei.

  2. Hoi Jesper,

    Ik kan je mening heel goed begrijpen, ondanks dat ik caviaar erg kan waarderen (heb deze trip ook enkele keren mogen proeven van dit zwarte goud), vind ik steuren ook machtig mooie vissen!

    Groetjes,

    Bram

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App