DSC_0130De opening van Koifarm ND werd gezegevierd met een hoogtepunt; een live seminar met 10 Japanse kwekers. Met Nogami, Kataoka, Sekiguchi, Oomo,  Myiatora, Marusho en ook Hoshikin zijn het ook niet zomaar kwekers en als je er ook maar enig zins in thuis bent heb je wel een Koi van een van deze kwekers op je verlanglijstje. Om ze te ontmoeten hoefde je dus niet af te reizen naar Japan, maar kon je gewoon afreizen naar het idyllische Steenkerke.
DSC_0156
De eerste indrukken waren al zeer tof en dan begint het seminar. Allereerst waren er wat hilarische strubbelingen. Zo is het natuurlijk ook niet gemakkelijk om de woorden van het Japans naar het Engels naar het Nederlands en dan ook nog naar het Frans over te brengen; maar met maar een microfoon en iedereen die hem vast wil houden natuurlijk een hard gelach. Het toneelspel werd uiteindelijk toch prima vertaald door Patrick van het Franse forum Aquatechnobel en de altijd olijke Fuji Oomo-san, die zorgde voor veel goedlachse momenten.

‘Er zwemmen, inclusief deze Kohaku, niet meer dan 15 Koi in deze mudpound

Het seminar dat volgt is niet helemaal wat we er van verwachtten, maar ook niet onaangenaam. Middels voorbeelden op een groot scherm worden een voor een Koi besproken door een kweker, welke bij hun respectievelijke Yorijo (koi farm) aangekocht werden door Koifarm ND. Het is een leuke interactieve manier om kennis te maken met de kwekers en de Koi die zij voortbrengen en daarmee eigenlijk ook een echte introductie van wat Koifarm ND is; een dealer in misschien wel het allerhoogste segment. De kwaliteit van de Koi is naar zeggen van diens geestesvaders niet van de lucht en dat is ook wel te zien. Het is natuurlijk ook een vorm van reclame, maar als je 10 Japanse kwekers naar Europa hebt gehaald, dan heb je dat ook simpelweg wel verdiend. Het bleek ook iets te zijn waar de kwekers zelf op stonden om te doen.DSC_0114

Deze Nogami Kohaku zwemt in een van de meest potentievolle mudpounds van Nogami

Nogami-san vertelt van een Kohaku die zou behoren tot de allerbeste Koi op zijn farm momenteel. De Koi zwemt in een Mudpound van 100 meter breed, 200 meter lang en op het diepste punt 4 meter diep. Er zwemmen, inclusief deze Kohaku niet meer dan 15 Koi in en Nogami-san schept hoge verwachtingen van deze Koi waarvan hij toegeeft dat het patroon niet magnifiek is, maar de kwaliteit toch zeker.

Taro Kataoka doet een Sanke uit de doeken die nog verblijft in zijn mudpound. Het is een zeer kenmerkende driekleur met zowel een kuchibeni als een sumi patroon dat je niet vlug zult vergeten. vooral de beenderenstructuur bestempeld de kweker als uitzonderlijk goed.

Sekiguchi verteld van een showa die verblijft in een 100×200 meter mudpound. Het is een showa uit de bloedlijn Benizakura. Nico heeft deze driekleur gekocht op 46 cm. Sekiguchi verwacht dat de Koi minstens 58 cm zal meten wanneer eind oktober geoogst.

‘Tanaka-san durft de verwachting uit te spreken dat deze Sanke wanneer eind oktober geoogst als sansai, tot wel 70 cm uit kan groeien’

Makoto Tanaka, beter bekend als Marusho Koi Farm. Hij verteld diverse variëteiten te kweken waaronder voornamelijk Kohaku, Sanke, maar ook veel Kawarimono. De ouderdieren die ten grondslag liggen aan de sanke waarover hij verteld zijn een vrouwelijke oyagoi betracht van Sakai fish farme en een mannelijke Sanke geboren en getogen op de Marusho Koi farm. Als nisai was deze Koi al 58 centimeter, een uiterst bijzonder resultaat voor een eerste kruising met de ouderdieren en belooft veel voor de toekomst. In mei van dit jaar heeft Tanaka-san 30 van zijn Koi verhuist naar zijn beste mudpound. De ontwikkelingen in deze vijver zijn zeer goed en Tanaka-san durft de verwachting uit te spreken dat deze Sanke wanneer eind oktober geoogst als sansai, tot wel 70 cm uit kan groeien.DSC_0123

Als representative van de Hoshikin koi farm heeft de Japanse kweker een van zijn werknemers naar het Belgische gestuurd. Hij is inmiddels drie jaar werkzaam op de farm en probeert zijn kennis en skills sterk te verbeteren in de komende jaren. Een Kohaku is het onderwerp van gesprek waarbij vooral de body wordt aangehaald als mooi rond en een echte vrouw.

De Kohaku in eigendom van Koifarm ND en afkomstig van de Japanse kweker Hoshikin

Wat volgde was een pauze waarin je echt een meet & greet kon aangaan met je favoriete kweker en ook het pand en de vissen die in Steenkerke hun rondes doen kon aanschouwen. Gezelligheid was hierbij zonder meer troef en Nico Dewulf en zijn wederhelft zijn fier op wat zij teweeg hebben gebracht. In een volgende blog lees je meer over dit evenement en het vervolg van het seminar…
DSC_0155

Op de website van Koifarm ND zijn de besproken vissen allemaal terug te vinden.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.