logoFloriade2012Op zondag 28 oktober is het zover, dan zullen de Koi die een heel seizoen in de Floriade vijver van de Holland Koi Show hebben gezwommen en door honderdduizenden mensen zijn gefotografeerd, geveild gaan worden. Na 7 oktober zal namelijk de gehele vijver op de Floriade ontmanteld gaan worden en de Koi die zoeken dan nieuwe behuizingen. Deze Koi veiling wordt gehouden in het Limburgse dorpje Sevenum, en voor liefhebbers die al wat langer mee gaan, de plaats is zoals enkele jaren geleden, bij het Dierencentrum wat destijds borg stond voor een hele leuke en aantrekkelijke dag koiplezier.

Hoe gaat een Koi veiling in zijn werk zult u zich misschien afvragen? Enkele ter zake deskundige personen zullen de Koi van tevoren grondig beoordelen en classificeren. Minimale verwondingen of beschadigingen zullen worden genoteerd en later tijdens het veilproces door de veilingmeester worden genoemd. Duidelijk zieke of beschadigde vissen zullen uiteraard worden uitgesloten van deelname, maar de Koi zwemmen al het hele seizoen supergezond rond in de Floriade vijver, dus we verwachten geen uitval.

De lengte van de vis en de variëteit worden genoteerd. Tijdens de dag liggen alle Koi, ingepakt in zakken, in de gereedstaande vats, zodat de potentiële kopers de aangeboden vissen rustig kunnen beoordelen. Op deze zakken staat ook een nummer, zodat u van te voren uw keuze al kunt maken op welke vissen u wilt gaan bieden.

Wanneer u als koper op zoek bent naar enkele leuke Koi voor in uw vijver, bent u natuurlijk van harte welkom. Op zondag 28 oktober vanaf 12:30 uur melden bij de organisatie in Dierencentrum Sevenum, waar u als NVN lid, onder vermelding van uw lidnummer, een gratis biedbordje kunt afhalen. Niet leden kunnen tegen een geringe vergoeding van € 2,50 een biedbordje verkrijgen, onder vermelding van hun naam en adresgegevens. Schroom dus niet om uw vijverliefhebbende kennissen, buren of familieleden mee te nemen. Het is uw laatste kans om in dit seizoen voor een prachtige prijs een schitterend buitenkansje te pakken te krijgen. Tijdens de veiling, welke begint om 13.00 uur worden de Koi met de zak in een drijfbak gelegd en door de veilinggoot getrokken. Langs de veilinggoot zitten en staan alle belangstellenden. Door middel van de biedbordjes brengen zij hun bod uit. De Koi worden geveild door een enthousiaste veilingmeester. En met een beetje mazzel kunt u als koper voor een verrassend lage prijs een hele leuke koi kopen. Uiteindelijk beginnen alle Koi met een startbedrag van € 1,- !! En dat voor Koi waarvan sommigen al de lengte van 60 cm zijn gepasseerd. Overigens zullen er die dag ook enkele vissen worden geveild waarvan de opbrengst volledig naar Kika (Kinderen Kanker Vrij) gaat, deze Koi zullen uiteraard apart worden vermeld.

Na afloop van de veiling kunt u uw aangekochte Koi ophalen tegen contante betaling. Tijdens deze dag zal er ook zoals gebruikelijk weer een tombola worden gehouden, waarin altijd leuke prijzen te winnen zijn. De trekking van de winnende nummers zal plaats vinden direct na afloop van de veiling, als het veilingteam druk aan het afrekenen is met alle kopers. Een Koi veiling is gewoon een oergezellige dag voor iedereen die wat met Koi heeft. De entree tot de Koi veiling is uiteraard geheel gratis.

Nog even voor de volledigheid het adres: Dierencentrum Sevenum Romerweg 20,   5975 PL te Sevenum

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Comments are closed.