buitenkant Sempai KoiVia diverse fora en natuurlijk sociaal medium Facebook, werd onlangs bekend dat één van ’s lands koidealers ophoudt te bestaan. Sempai Koi uit Dodewaard zal haar deuren gaan sluiten. Niet omdat men er geen zin meer in heeft, neen, de crisis eist zijn tol en de kosten zijn hoger geworden dan de baten. Ik sprak met Harry van Barreveld, hobbyist en medewerker van de Koizaak.

[jbox title=”Crisis Poll”]In het kader van deze berichtgeving hebben wij op facebook een poll geinitieerd om te peilen hoe jij de relatie tussen de crisis en de hobby ziet. Kijk en stem op deze Poll [/jbox]

Harry is al sinds 1978 bezig in de Koi-hobby en werkte al sinds 1997 in verschillende Koi-zaken. Na 8 jaar Koi-select, 5 jaar JapanseKoi.com en nu dus 2 jaar Sempai Koi komt aan dit laatste dienstverband een einde. Volgens Harry is het einde van Sempai Koi absoluut te wijten aan de crisis waar het land zich in bevindt.

Mensen geven nu eenmaal minder uit aan luxe en zullen eerder een goedkopere jonge Koi kopen dan meer geld uit te geven voor een oudere Koi.

Harry van Barreveld

Ook bij de voerlijnen zie je dat terug. De “gewone klant” zal eerder kiezen voor een goedkoop merk dan voor het duurdere dat in het schap ernaast staat. Harry heeft ook het idee dat dat niet alleen bij Sempai Koi het geval is maar dat meerdere dealers met dit bijltje te hakken hebben. Sterker nog, het zou hem niks verbazen als er nog voor het einde van dit jaar duidelijk zal worden dat een aantal dealers zijn deuren volgend jaar ook niet meer zal openen.

De kosten voor water en energie blijven immers maar stijgen. De inkoopprijzen voor de vissen worden hoger en als dan de verkoopcijfers achterblijven is één en één toch weer twee.

Ik ben benieuwd of Harry gelijk gaat krijgen met zijn voorspelling dat er meer slachtoffers zullen vallen zolang de crisis voort gaat duren. En als dat inderdaad gebeurt, wat dat dan voor gevolgen gaat hebben voor bijvoorbeeld de diverse Koishows. Ach ja, zoals Harry zegt, we zien wel weer wat er op ons pad komt.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

5 reacties

 1. Hobby mag wat kosten maar niet tot elke prijs. Er zijn grenzen. De koi is ook gelukkig met iets minder helder water en is ook gelukkig met iets minder kwalitatief voer. Blijf niet de hele dag boven je vijver staren of er “iets” op je “dure” vis zit om vervolgens voor € 100,00 aan medicijnen te kopen.
  Ga op normale wijze met je koi om, overdrijving kost veel geld en dat komt in tijden van crisis dubbelhard aan. Zoals elk bedrijf kan ook een koizaak failliet gaan, bovendien zijn er de laatste jaren (te)veel koibedrijfjes bijgekomen vooral ook om hun eigen hobby in stand te houden.

 2. Richard Arends on

  Dat deze zaak moet sluiten vanwege de crisis weet ik niet helemaal zeker…
  Als je de laatste jaren ziet wat er door(heel wat)nieuwe zaken aangekocht wordt in Japan en wat voor grote panden er neergezet worden dan vindt ik dat je niet alles bij de crisis kunt/mag neerleggen.
  Veel nieuwe zaken willen zichzelf op de kaart zetten en dan op Koishows)(bijv)gaan uitpakken en meedingen naar de prijzen.
  Die”investering”moet er dan wel weer uit gehaald worden op een of andere manier.
  Plus dat je eigen bedrijfshuishouding ook draaiende moet blijven zal er een en ander verkocht moeten worden.
  Als ik dan zie waar Koi(oa) voor verkocht moet worden dan denk ik dat je in heel wat gevallen wel wat kunt zien aankomen aangezien je weet in welke tijd we leven op dit moment.

  Desalniettemin is het te betreuren dat weer een aantal de deuren moeten sluiten want dat gaat zeker gebeuren.
  Soms kunnen ze ook weleens de handen in eigen boezem steken en zich afvragen of ze niet TE HOOG ingezet hebben???
  Hopende op niet al te veel dealer-ellende en een aantrekkende KOI-economie wens ik een een ieder veel plezier op z,n eigen KOI-manier!

  grt Richard.

 3. Ondernemen is risico nemen. Geen enkele onderneming is hiervan gevrijwaard en zeker geen Koizaak.
  Vijveronderhoud is een dure kwestie geworden. Energieprijzen gaan harder omhoog dan de Koi in je vijver. Water verversen, hangt toch een een behoorlijk prijskaartje aan. We moeten de Koi gezond houden!

 4. Hallo Theo,

  Volledig met je eens dat ondernemen risico nemen is
  en ook dat water verversen een prijskaartje bevat is helemaal juist.
  Maar in deze tijd moet je creatief zijn met hoe oa je (eigen bedrijf)jezelf aanprijst.
  En tuurlijk moeten we de KOI gezond houden,wij hebben immers voor deze mooie vissen gekozen,dat doet niemand voor ons….
  Wat ik ermee wil zeggen: Wees bewust waar je mee bezig bent en hoe je er mee bezig bent en verlies daarbij de realiteit niet uit het oog!!!

  • Mijn boodschap is niet anders. Ik wilde daarbij ook de realiteit van een faillissement van welke bedrijfstak ook, onder de aandacht brengen. Want een goede koihobbyist hoeft nog geen goede ondernemer te zijn.
   Daar zit vaak het probleem.

   Theo