crystal-red-garnaalDat het op de Holland Koi Show lang niet alleen over Koi ging, was jullie natuurlijk al lang duidelijk. KoiQuestion collega Anton Font Freide schreef al een mooi stukje over zijn ervaringen op de goudvissenshow. En ik heb op de zaterdag Sebastian Prati, jurylid van de wedstrijd om het Garnalenkampioenschap geïnterviewd.

De garnalenwedstrijd vond plaats in de overdekte en geairconditioneerde tent waar ook de mooie exotische Chinese goudvissen en Betta’s te zien waren. Het is zo dat Koiliefhebbers veel met Garnalen hebben, immers  Koi zijn gek op Garnalen. Maar deze die ik gezien heb zullen onze geliefde Koi niet zo snel te eten krijgen. Daar zullen zij iets te prijzig voor zijn en eigenlijk zijn ze, net als onze Koi, veel te mooi.

IMG_6334

Dit soort Garnalen was er te bewonderen. Deze beestjes worden niet groter dan 4 cm en kunnen maximaal 40 eitjes leggen, gemiddeld worden zij 2 en maximaal 4 jaar oud. Dus in 4 jaar moeten zij groeien vanaf 2 a 3 mm tot 4 cm enkele keren eitjes leggen en dan is het na 4 jaar over…….. Eigenlijk hebben onze Koi een beter leven. Of in ieder geval (meestal) een langer leven.

IMG_6326

Sebastian (uit Zwitserland) en zijn collega jurylid Cristian Ghia uit Italië, hebben als test een nieuwe manier van jureren bedacht voor de Garnalen. In het kort komt het er op neer dat de oude manier van jureren een stuk ingewikkelder is dan de huidige test. De criteria zijn specifiek voor iedere variëteit van de Garnalen zo zal het jureren zo objectief mogelijk zijn. Uit de 3 beste Garnalen wordt uiteindelijk de mooiste gekozen van zijn soort.

Tijdens de nieuwe manier van jureren zijn toch nog enkele onvolkomenheden aan het licht gekomen volgens Sebastian, deze zullen tijdens de Europese Garnalenkampioenschap op 6 en 7 oktober in Cesena, Italië verholpen zijn. Gelijktijdig zullen er ook kampioenschappen gehouden worden in Linz te Oostenrijk. Zo wist de goedlachse Sebastian te vertellen.

IMG_6330

In het midden ziet u de 2 juryleden Sebastian Prati, rechts van hem Christian Ghia en links Garnalenliefhebber Marco Saffiotti.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App