pH meterWat is het raar om buiten je eigen beleving van de hobby een mening te geven over producten. Thinking outside the box zeggen ze in de improvement wereld maar daarover later meer… Hoe kom ik hier dan op? Dat begon op de Holland Koi Show met een vraag die me gesteld werd over het al dan niet aanschaffen van een TDS meter. Zoals gezegd valt dat dus buiten mí’jn belevingswereld maar interessant is het zeker.

De techniek staat voor niks en ook in de Koi-wereld doemen steeds meer technische hulpmiddelen op om het Koi-houder zo makkelijk mogelijk te maken het beste uit zijn living jewels te halen. Maar gaan we daarin soms niet te ver? En wanneer is dat dan? Ik denk dat dat bij iedereen verschillend is. Zo denk ik dat het logisch is dat iemand die voor een kapitaal aan vissen heeft rondzwemmen, andere hulpmiddelen wil gebruiken dan iemand net als ik. Ik vind het wel raar als iemand zoals ik, met een simpel vijvertje en “goedkope” vissen, een klein fortuin gaat uitgeven diverse hulpmiddelen.

Hoort het dan bij de beleving van de hobbyist of zit ik er helemaal naast?

 Testset

Ik denk dat je altijd een goede afweging moet maken tussen wat je graag zou willen weten over je vijver en de dingen die je eigenlijk zou moeten meten. Ik denk daarbij vooral en eigenlijk alleen aan Ammoniumverbindingen, Nitriet, Nitraat, pH en kH.  En ook dan kun je je nog afvragen hoe vaak je moet meten. Op een ingedraaid systeem waarin de vissen goed zwemmen en goed eten, dat regelmatig ververst wordt, zul je naar mijn idee weinig schommelingen zien. En dan is er nog een scala aan zaken dat je kan of wil meten maar wat naar mijn idee weinig noodzaak heeft. Hoort het dan bij de beleving van de hobbyist of zit ik er helemaal naast? En dat is natuurlijk ook heel goed mogelijk…

Ik ga voor jullie op onderzoek uit naar de werking van enkele meetinstrumenten en aanverwante hulpmiddelen. Van teststrips via druppeltests naar spectrofotometer. Een nieuwe serie op KoiQuestion is begonnen…

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

5 reacties

 1. Interessant idee, maar weten is vooral ook de cijfers
  goed kunnen gebruiken en hun waarde inschatten.
  Tevens is naast al dan niet dure KOI’s ook dieren
  welzijn een factor? Koi gezondheid en optimale water-
  kwaliteit horen toch bij elkaar?

  • Jeroen Van Gaalen on

   Daar heb je helemaal gelijk in Jan. Ik meet met druppeltest en dat voldoet voor mij. Een anders zal makkelijker kiezen voor een digitale set.

 2. Ik denk dat je het ook moet aanzien als een stuk van de hobby. Het is niet alleen eten geven maar ook de vissen en vooral het water goed verzorgen.
  Ik meet met druppeltests

 3. Ik vond de uitleg op de HKS al duidelijk maar na het lezen van dit artkel ben ik overtuigd.
  Ik was trouwens de geen die de vraag stelde.
  Het idee er achter was dat ik van jullie een objectief antwoord zou krijgen.

 4. Lijkt mij óók weer iets interessanter om te lezen.. denk dat de hobby zich steeds verder uitbreidt.. zelf had ik nooit verwacht van mezelf dat ik zo met waterkwaliteit e.d in de weer zou zijn toen de hobby 12 jr geleden starte.
  Er komt óók steeds weer iets nieuws op de markt wat vast een toevoeging is voor de hobby maar steeds weer een persoonlijke afweging is om het wel of niet aan te schaffen..
  Test overigens zelf óók met druppeltest maar heb al meerdere keren nagedacht over digitaal meten..betrouwbaarheid waardes heeft mij nog steeds niet overtuigd maar sluit voor de toekomst niks uit,haha..

  Blijven leren en ontwikkelen dus..

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App