1274929246 Het normale leven gaat gewoon door, ondanks dat we ons nog een beetje in een roes van de Holland Koi Show begeven. Zo ook in de buurt van de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima I. Hier zijn namelijk onlangs vissen gevangen met een ongekend hoog niveau van radioactieve besmetting.

De desbetreffende vis, een groenling (Hexagrammidae), had 258 keer zo veel cesium in zich als wat nog veilig is om op te eten. Dat meldde de Japanse krant Mainichi Shimbun woensdag. De vissen zijn uit zee gehaald in een gebied waar wegens de kernramp een vangstverbod geldt. Om deze reden kunnen de vissen in principe niet op de markt komen. De radioactiviteit toont wel aan dat de nucleaire vervuiling 1,5 jaar na de ramp nog altijd een groot probleem is.

Straling wordt gemeten in becquerel per kilo. De groenling had 25.800 becquerel. Het oude record wat gevangen is bij Fukushima was 18.700 becquerel, 187 keer boven de grens, gemeten bij een zalm.

Eerder werd ook al bekend dat veel vlinders in de buurt van de kerncentrale opvallende mutaties vertonen door blootstelling aan de radioactieve straling. Ze hebben bijvoorbeeld vaak kleinere vleugels en beschadigde ogen. Bovendien leggen de besmette vlinders doorgaans sneller het loodje dan normale, gezonde exemplaren. Dat geldt niet alleen voor de vlinders die de ramp vorig jaar meemaakten, maar ook voor hun kinderen en kleinkinderen die na de gebeurtenis zijn geboren. Hoogstwaarschijnlijk heeft de straling het genetisch materiaal van de vlinders ernstig beschadigd.

Bron: nu.nl
 

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App