UntitledInderdaad, iemand die zoiets bedenkt is te gek voor woorden. Wat bezielt iemand om met frituurvet diverse Koi-vijvers langs te gaan om zo de hobby van de eigenaars te vernachelen. En toch was er dus zo iemand. Hadden we eerder in de week het nieuws over 600 dode Koi in een Amerikaanse dierentuin, nu is het gewoon in Nederland te doen.

Met de Holland Koi Show op het punt van beginnen zou eigenlijk iedere Koi-hobbyist bol moeten staan van het enthousiasme. Dat geldt dus niet voor de getroffen hobbyisten uit het Friese Weststellingwerf. Na massale sterfte van Koipopulaties heeft één van de eigenaren een dode Koi laten onderzoeken en daarbij is vastgesteld dat er frituurvet in het spel geweest is.

Dat zou betekenen dat de vissen een verstikkingsdood gestorven zijn

 vissterfte

Aangezien we niet weten hoe dit is vastgesteld en we niet weten of er sprake was van vast frituurvet of juist een vloeibare variant en of het gebruikt vet was of nog schoon uit de verpakking, is het voor ons heel moeilijk een uitpraak te doen over de dodelijke werking van het vet.

Ik heb daarom contact opgenomen met Koidokter Maarten Lammers en hem om zijn deskundige mening gevraagd. Ook voor hem was niet een-twee-drie op te lepelen wat de sterfte daadwerkelijk kon veroorzaken. Volgens hem is het echter wel zo dat olieën en vetten zich kunnen afzetten op de kieuwlamellen waardoor er dus geen zuurstof meer opgenomen kan worden. Dat zou betekenen dat de vissen een verstikkingsdood gestorven zijn.

Aangezien Maarten net als wij aanwezig zullen zijn heb ik met hem afgesproken deze zaak bij hem in de stand nog eens te bespreken en als ik er meer van weet dan weten jullie het natuurlijk ook!

UPDATE

Zoals afgesproken ben ik tijdens de HKS langs geweest bij de stand van de Koi-docs Rob en Maarten. Met zijn drieën hebben we deze zaak nog eens besproken en de voorlopige conclusie blijft dat de Koi zeer waarschijnlijk een verstikkingsdood hebben ondergaan. Dit kan gebeurd zijn doordat er dus verstopping in de kieuwen plaatsvindt maar ook kan het zo zijn dat er bij grote hoeveelheden vet een filmlaag op het wateroppervlak komt te liggen. Op die manier is er geen gasuitwisseling met de omgeving meer mogelijk en kan het water dus geen zuurstof opnemen uit de lucht. Het water neemt dus minder zuurstof op én de Koi hebben minder mogelijkheid om de zuurstof uit het water te halen.

Maar ja, het blijft een voorlopige conclusie aangezien ook beide artsen geen van de gestorven Koi hebben kunnen onderzoeken. De ware doodsoorzaak kunnen we dus niet vermelden. Al met al blijft het een verschrikkelijk verhaal waarvan we hopen dat het een eens-maar-nooit-meer aangelegenheid blijft.

Over Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij is reeds meer dan een decennia auteur op het gebied van Koi, leidt het team van journalisten en stelt kritische vragen voor de camera. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Bezoek mijn website

Reacties

Comments are closed.

Messenger icon
Send us a message via your Messenger App